locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

5 pravila za zdravi roštilj

Objavljeno: 2022-05-20 14:26:54
Kategorija: Blog

 

Svi se slažu da roštiljanje predstavlja pravi užitak. Volimo susrete uz dobar roštilj i dolaskom prvih toplih dana započinje "sezona roštiljanja" koja traje do kasne jeseni. Međutim, ima nešto što često narušava ovu radost - uvjerenje da ono nije zdravo i dobro za tijelo. Zasigurno smo se svi barem jednom suočili s dilemom što učiniti da poboljšamo kvalitetu roštiljanja.

Je li uopće moguće da roštilj bude zdraviji i manje opterećujući za tijelo? Mislili smo na sve vas koji želite poboljšati kvalitetu roštiljanja i u potpunosti u njemu uživati te pripremili nekoliko provjerenih pravila zdravog roštiljanja.

Klasični roštilj, prepun pečenih kobasica, mesa i vratine, nije baš najzdraviji. Tijekom pečenja oslobađaju se policiklički aromatski ugljikovodici, spojevi kancerogenih svojstava. Stoga, ako roštiljamo ne poštujući osnovne principe sigurnog i zdravog pečenja, izlažemo tijelo djelovanju otrovnih kemijskih spojeva koji prodiru u proizvode na žaru. Kako biste smanjili negativne učinke roštilja, isplati se proučiti i prakticirati principe zdravog roštiljanja!

 

5 pravila zdravog roštiljanja


U nastavku ćete pronaći 5 pravila koja roštiljanje čine zdravijim i ugodnijim, zbog čega ćete mu se moći prepustiti bez straha i sumnji.

 

Priprema rešetke i ognjišta


Svako roštiljanje, manje ili veće, treba započeti pravilnom pripremom roštilja. Ponekad se dogodi da nakon što zabava završi ostavimo roštilj da se ohladi u vrtu. Očistimo ognjište, uklanjamo pepeo, peremo sav pribor za roštilj, roštilj odlažemo u sjenicu, podrum ili garažu, a zaboravljamo na rešetku, koja je najvažnija. Čiste rešetke znače zdrav i ukusan obrok! Osušeni, zapečeni ostaci masti i hrane talože se na rešetkama grila stvarajući naslage na njima. Nažalost one se, tijekom sljedećeg roštiljanja, pretvaraju u pravu opasnost. Osušeni ostaci i spaljene masnoće pod utjecajem visoke temperature mogu oslobađati štetne tvari koje prodiru u hranu na žaru.

Za zdravo pečenje najbolji su briketi ili ugljen dobiven od listopadnih stabala jer ne sadrži smolu. Izbjegavajte ugljen od četinjača. Ne koristite novine ili kartonske kutije za paljenje roštilja na ugljen. Ako se već odlučite za tekuću potpalu, pričekajte dok ne izgori do kraja. Nikada je nemojte dodavati tijekom pečenja na roštilju.

Nakon paljenja briketa, pričekajte da se na njemu pojavi sloj pepela. Tek tada možete početi sa slaganjem hrane na roštilj. Zdrav roštilj ne možete smatrati utrkom, imajte strpljenja!

 

 

Zdravo roštiljanje na pladnjićima


Pravilo broj dva: uvijek roštiljajte na pladnjićima! A zašto? S kobasica i mesa položenog na roštilj otapa se masnoća, koja kapa izravno na ugljen. Pri izgaranju emitira otrovne kemijske spojeve koji su opasni su za naše tijelo. Oni se skupa s dimom vraćaju i prodiru u hranu na žaru. A to je samo korak do katastrofe. Stoga, nipošto ne postavljajte hranu izravno na roštilj. Koristite jednokratne aluminijske pladnjeve kako bi vaše zdravlje bilo na prvom mjestu. Nije loše znati da će posebno profilirani aluminijski pladnjevi s rupicama spriječiti kapanje masti na briket te istovremeno omogućiti slobodno cirkuliranje vrućeg zraka. Crveno meso, riba i kobasice pečene na pladnjićima neće biti samo zdraviji, već i ukusniji.

Ne zaboravite roštiljati na žaru, a ne na plamenu. Prije nego što se meso rasporedi po roštilju, pravilno pripremite ognjište.  Zagorena hrana također vam može naštetii nezdrava. Ako želite poboljšati okus mesa, ribe i povrća sa žara, dodajte im aromatične začine. Ljekovito bilje ili nekoliko češnja češnjaka učinit će svako jelo na žaru aromatičnim i ukusnim. Osim toga, prirodni začini neutraliziraju toksične spojeve koji se oslobađaju tijekom pečenja pa su izvrsno rješenje za zdravo roštiljanje.

 

Pravilna priprema hrane


Važno je napomenuti da svi proizvodi koje ćete staviti na rešetku trebaju biti sobne temperature pa bi je bilo dobro izvaditi ih iz hladnjaka prije pečenja. Nipošto ne smijete peći na žaru smrznute proizvode. Opasno je i nezdravo.

Prije pečenja dobro marinirajte meso u bilju koje ima puno antioksidanata. Osim što poboljšavaju okus jela, neutraliziraju štetne kemijske spojeve koji se oslobađaju tijekom izgaranja.

 

Raznovrsni grill menu – meso, riba, povrće i voće


Potrudite se složiti raznovrstan jelovnik za roštilj. Meso i kobasice samo su jedna od brojnih mogućnosti. Povrće sa žara također ima izvrstan okus. Uključite ga u svoj jelovnik kada roštiljate. Dodajte tikvice, patlidžane, gljive ili paprike. Povrće je bogato vlaknima, što je bitno za vaš probavni sustav. Prednost povrća je i relativno kratko vrijeme pripreme. Mnogi ne znaju da povrće nije jedino koje - pripremljeno na žaru - ima izvrstan okus. Jednako tako ukusno je i voće sa žara! Internet vrvi fantastičnim receptima.

Glavno pravilo zdravog roštiljanja glasi da uz svaki komad mesa treba ići i povrće. Po mogućnosti onog koje sadrži antioksidanse. Uz roštilj nezaobilazno idu lagane svježe salate, biljni umaci i sosovi. Kada pripremate roštilj ne zaboravite na pića, koja ne moraju nužno biti slatka i gazirana. Bez obzira što se okorjeli ljubitelji roštilja ne bi složili da se može roštiljati i bez piva, ponekad ga ne bi bilo loše zamijeniti čistom vode s malo mente i limuna. Osvježavajuća limunada, savršeno utažuje žeđ i dobro ide uz većinu jela s roštilja.

 

Roštiljaj samo u posebnim prilikama, ne svaki dan!


Vodite računa da roštiljanje ne postane temelj vaše ljetne prehrane. Grilajte pametno, pripremajte raznovrsne jelovnike, koristite bilje i aromatične začine. Ako roštiljanju pristupite razumno, ono sigurno neće biti ni opasno ni štetno.

Također, ako ste među onima koji brinu o figuri i pomno broje kalorije nema razloga da se pribojavate sezone roštilja. Dovoljno je da odaberete nemasno meso, ribu, povrće i voće umjesto masne kobasice i slanine, a za piće odaberite vodu ili zeleni čaj.

Slijedeći gore navedena pravila, vaša jela s roštilja bit će ukusnija i značajno zdravija. Na kraju krajeva, ništa nije važnije od vašeg zdravlja!

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!