Kako boje utječu na vaš dom

Upotreba boja u interijeru utječe na prostor i njegovu dimenzionalnost. U isto vrijeme ima utjecaj na ljudsku psihu i podsvjesno utječe na naše ponašanje. Pažljivo biraj boje za svoj interijer jer će o njima ovisiti tvoje raspoloženje, ali i čitav doživljaj prostora.

 

Odakle krenuti

 

Svi mi volimo boje, ali najčešće živimo u interijerima sa odsustvom iste. Uglavnom su to prostorije sa neutralnim bojama, gdje prevladavaju nijanse od bijele, bež i smeđe sve do crne. Većina nas voli boje, ali jednostavno nema hrabrosti da ih upotrijebi. Koliko puta su ti se svidjeli prelijepi komadi namještaja u jarkoj boji, ali se bojiš kako će izgledati u tvom domu?

Zato, kada ulaziš u avanturu izbora boja za prostoriju, kreni od komada namještaja koji imaš ili koji želiš kupiti, jer će on u tvom domu biti ipak dulje vrijeme. Nakon toga, uskladi boju zidova, nikako obrnuto.

Osnovno pravilo

 

Prvo i osnovno pravilo je da svijetli tonovi prostor čine većim, zato ih najčešće koristimo u uskim ili manjim prostorima. Tamne boje sužavaju prostor, pa se one češće koriste u velikim prostorijama gdje imaju slobodu utjecaja boje na promatrača. One u većim prostorima stvaraju intimniju i topliju atmosferu.

 

Dnevno svjetlo u prostoru

 

Sljedeće na što ćeš obratiti pažnju je utjecaj dnevnog svjetla. Ako imaš puno ili previše svjetla biraj tamnije tonove za zidove koji će svjetlo upijati i neće ga reflektirati dalje po površini. Ukoliko imaš manjak svjetla u prostoru, obavezno izaberi bijele i svjetlije tonove koji potiču refleksiju sunčevih zraka i time sama prostorija izgleda više osvjetljeno. Ovo se odnosi na upotrebu boje na velikim površinama, ne na detaljima.

 

Podjela boje po prostorijama

 

Osnovna podjela boje je na tople i hladne tonove, odnosno one koji opuštaju i one koji podižu energiju. To je dovoljno kako bi znao u kojim prostorijama ćeš ih koristiti. Zato se vodi osnovnom logikom: hladni tonovi opuštaju i služe dobro noćnoj zoni kuće – spavaće sobe, kupaonice. Topliji tonovi potiču na aktivnost, zato ih stavljaj u zajedničke prostorije dnevne zone – dnevna soba, kuhinja, blagovaonica.

Izaberi boju

 

Sada možeš izabrati svoju boju!

Svaka od boja potiče neke naše navike, zato treba odabrati boje ovisno o namjeni prostorije, ali i o raspoloženju koje želiš postići. Idemo redom!

Plava boja znači produktivnost i kreativnost. S obzirom na to da je hladna boja, idealna je za spavaće sobe i kupaonice. Ona uvelike može utjecati na depresiju, posebno tamniji tonovi. Zato nemoj pretjerivati kako u jednoj prostoriji ne bi sve odjednom bilo plavo. Plava boja se rijetko viđa u kuhinji, ali ukoliko držiš dijetu ona je idealna, jer smanjuje apetit :). Plava kao boja nije boja hrane.

Ljubičasta boja asocira na luksuz, ali i dramatičnost u isto vrijeme. Ovisno o tonovima ove boje, hladnim ili toplim, takvo će biti i raspoloženje u prostoru. Za razliku od plave, ne asocira na depresiju, a nudi sličan efekt kao i plava boja.

Zelena boja umiruje i opušta. S njom dobivaš stres free zonu koja je dobrodošla u svakoj prostoriji.

Crvena boja podiže energiju u prostoru. Jarka je boja i ne treba se koristiti u malim prostorima jer će djelovat napadno. Najbolja je u kombinaciji sa prirodnim drvenim tonovima kako bi smirili njenu agresivnost.

Žuta boja je boja radosti, sunca. Ona najviše utječe na naš organ vida time što ga podražava i zato je treba upotrebljavati minimalno – eventualno prilikom naglašavanja nekih dijelova prostora. Dobra je za blagovaonice i kuhinje, jer podiže raspoloženje i energiju obitelji na okupu. Žuta je i boja dobrodošlice, pa je rješenje i za hodnike i predsoblja.

Narančasta boja je kombinacija energije crvene i sreće žute. Podiže entuzijazam i odlična je u prostorijama za vježbanje ili u radnim sobama, gdje je od velike važnosti da je produktivnost na nivou.

Roza boja je boja koja prvenstveno asocira na djevojčice. To je romantična, nježna nota koja, kada je u pastelnim tonovima, djeluje umirujuće.

Neutralne boje koristimo da bi prostor doveli u ravnotežu sa bojama koje smo koristili. Neutralne boje su sve nijanse od bijele do crne, kao i smeđe do bež u svim tonovima. Ove boje daju sklad i neutralnost prostoru te se zbog toga osjećamo ugodno. Ali ako je prostor uređen samo u neutralnim tonovima doći će do monotonije. Iz tog razloga, potrebno je naći balans.