locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako očistiti presvlake kreveta? Otkrijte dokazane kućne preparate

Objavljeno: 2021-11-25 09:44:46
Kategorija: Blog

 

Tapecirani kreveti ne samo da izgledaju elegantno, već su i vrlo udobni za korištenje. Presvučen spužvom i ukrasnom tkaninom, naslon vam omogućuje da se udobno naslonite dok pijete jutarnju kavu, gledate TV ili čitate knjigu. Nažalost, nakon nekog vremena presvlake će vam postati prašnjave i na njoj se stvaraju mrlje, što gubi svoj izvorni izgled. Kako očistiti i kako se brzo i učinkovito riješiti ružne prljavštine iz materijala? Prijedlozi!

Naravno da se može naručiti profesionalni tim ili koristiti gotovi preparati za čišćenje, ali mogu se koristiti i kućne metode koje su jednako učinkovite, a istovremeno jeftinije, lako dostupne i ekološke. Koristeći prirodna sredstva za čišćenje tapeciranog namještaja, također ne morate brinuti ako je među članovima kućanstva prisutan alergičara ili mala djeca.

Prije nego što nastavite čistiti presvlake kreveta, trebalo bi znati od čega je napravljen. Obično je to materijal kao što su pamuk, chiel ili alicante, velur ili koža (prirodni ili ekološki). Ovisno o korištenoj tkanini i vrsti mrlje, koriste se različite metode za čišćenje.

 

Čišćenje presvlaka od tkanine kod kuće - čišćenje sofe

 

Dok stara prljavština zahtijeva pranje svih presvlaka, svježe mrlje je bolje odmah ukloniti. Za tapecirani ili kožni namještaj, obično je dovoljno nježno ih obrisati mekom krpom navlaženom vodom (bez ribanja). Ako se ispostavi da je sama voda neučinkovita, dodajte joj malo tekućine za pranje posuđa ili rublja.

Važno je raditi kružne pokrete od rubova do središta mjesta (inače ga možete povećati). Također nemojte koristiti previše vode, jer na taj način može upiti pjenu u presvlake - ako se to dogodi, koristite sušilicu postavljenu na blagi dovodni zrak.

 

Mrlje od pića na tapeciranom namještaju

 

Većina mrlja na presvlakama kreveta, sofa i trosjeda nastaje zbog izlijevanja kave, čaja ili vina. Umjesto da ih žurno ribate s onim što imate pri ruci, koristite otopinu limunske kiseline (pomiješajte je s vodom u omjeru 1:10). Nakon uklanjanja mrlje, prljavo područje možete obrisati praškom za rublje ili tekućinom za posuđe otopljenom u mlakoj vodi.

Drugi način kod kuće, za čišćenje mrlje od crnog vina je preliti je suhim bijelim vinom, a zatim obrisati prljavštinu vlažnom krpom i pustiti neka se osuši.

Također je vrijedno znati kako je danas mnogo presvlaka izrađeno od mikrovlakana ili materijala tvornički obloženog zaštitnim slojem, što znači da presvlake ne apsorbiraju tekućinu - ostaje na površini, tako da je lako možete ukloniti papirnatim ručnikom.

 

Uklanjanje masnih mrlja s presvlaka

 

Iako se češće pojavljuju na površini tapeciranog namještaja poput fotelje ili sofe, vjerojatno ih nalazite i na presvlakama kreveta. Svježih masnih mrlja lako se možete riješiti tako da ih pospete tankim slojem krumpirovog brašna. Pričekajte 10 minuta da prah apsorbira masnoću, a zatim usisati materijal usisavačem i nježno obrišite površinu vlažnom krpom. Na isti način očistit ćete i druge tekstile, kao što su posteljina, jastučnice i ukrasni jastuci, pa čak i tepisi u spavaćoj sobi.

 

Kako očistiti presvlake kreveta ili sofe pokapane voskom?

 

Postoje dokazani načini čišćenja parafina sa presvlaka. Na mrlju stavite komad papira i glačajte ga zagrijanim glačalom, zahvaljujući tome, stearin će se rastopiti i upiti u papir. Ako je prvi pristup neučinkovit, ponavljajte postupak dok presvlake ne postanu potpuno čiste.

 

Druge metode za uklanjanje prljavštine - kada koristiti sodu bikarbonu i ocat?

 

Trajne mrlje na presvlakama koje slabo podnose vodu također se mogu pokušati ukloniti sodom bikarbonom. Pospite je na zaprljanu površinu i za bolji učinak lagano poprskajte vodu raspršivačem. Nakon nekoliko sati usisajte krevet - čak i ako mrlja ne nestane u potpunosti, soda će učiniti da materijal miriše svježe. Na isti način kod kuće možete očistiti sofu i drugi tapecirani namještaj.  

Odavno je poznato da s octom kod kuće možete očistiti gotovo sve. Tapecirani namještaj uopće nije iznimka. Da biste uklonili osušene mrlje s presvlaka, koristite otopinu tople vode (1 litra), octa (2 žlice) i praška za pecivo (2 čajne žličice). Nanesite ovu smjesu na prljavštinu spužvom ili mekom četkom. Nakon nekoliko minuta osušite presvlake papirnatim ručnikom. Gotovo!

 

Čišćenje presvlaka - naš savjet

 

· Jednako važno kao i čišćenje presvlake je njezino usisavanje i upravo tom aktivnošću uvijek trebate početi uklanjati mrlje. Na taj način ne samo da ćete se riješiti mrvica i prašine pune grinja štetnih za zdravlje, već prljavštinu nevidljivu oku nećete utrljati još dublje u tkaninu.

· Kako ne bi uništili materijal presvlake, prije čišćenja sofe i kreveta svaki put izvršite takozvani test stabilnosti boje. Nanesite sredstvo za čišćenje na komad tkanine koji se stavlja na jedva vidljivo mjesto i ako nakon nekoliko minuta ne primijetite promjenu boje, možete ga sigurno rasporediti po presvlakama.

· Presvlake od velura, mrlje se lako mogu ukloniti krpom od mikrovlakana, mlakom vodom i amonijakom. Takvu smjesu nanesite na mrlju u smjeru u kom su postavljena vlakna, nakon čega češljate površinu kreveta mekom četkom i osušite fenom.

· Čime očistiti kožne presvlake kreveta i drugog namještaja? Najlakši način je koristiti malo vode pomiješane sredstvom za pranje posuđa nanesene na tkaninu. U ovom slučaju, nakon osvježavanja presvlake, trebalo bi koristiti poseban preparat za kožu, koji će dati sjaj i elastičnost presvlakama, sprječavajući pucanje.

· Prije nego što počnete čistiti tapecirani krevet ili sofu, pobrinite se da se korišteni materijal za presvlaku ne uništi prilikom kontakta s vodom. U suprotnom možete naborati presvlake ili napraviti pruge na njoj. Nikada nemojte koristiti običan sapun za čišćenje presvlaka, jer tako možete izblijediti boju.

Već znate kako očistiti presvlake uopće nije komplicirano i ne zahtijevaju korištenje specijalnih sredstava. Zapamtite, međutim, da ne čekate vidljivu prljavštinu i iz higijenskih razloga redovito osvježavate presvlake. Zahvaljujući tome, vaš krevet će izgledati kao nov dugi niz godina.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!