locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako organizirati prostor za opuštanje u vrtu?

Objavljeno: 2022-04-20 12:28:08
Kategorija: Blog

 

Proljeće je stiglo u vrtove, parkove, trgove i na parcele. Iskušava vas toplim sunčevim zrakama, zelenilom trave, mirisom rascvjetalog cvijeća. Željni zajedništva s prirodom, sve ćemo više mijenjati unutrašnjost dnevnog boravka s vrtom. Opuštanje na svježem zraku bit će ugodno samo ako si uredite savršen kutak za odmaranje.

Ako želite urediti ekonomično mjesto za opuštanje u vrtu, svakako provjerite koji elementi opreme će vam biti potrebni. Naši stručnjaci prikupili su najzanimljivije prijedloge pribora i vrtnog namještaja, zahvaljujući kojima ćete stvoriti udoban i ugodan kutak za sjedenje.

 

Vrt za slobodno vrijeme - kako pronaći najbolje mjesto?

 

Bez obzira jeste li vlasnik malog ili velikog vrta, u njemu zasigurno možete pronaći prostor koji će biti prikladan kao zona za opuštanje. To može biti prethodno nerazvijeni fragment travnjaka, skrovit kutak udaljen od glavne ceste i pogleda prolaznika, mjesto u blizini sjenice ili vrtne kuće. Najvažnije pravilo koje treba slijediti pri odabiru mjesta za opuštanje u vrtu je da što dalje od pogleda susjeda i vanjskog svijeta – to bolje.

Ako nemate skrovito mjesto u vrtu, možda ćete doći u iskušenje da pokrijete odabrani fragment prostora, koristeći panel ili drvene ograde ili neke druge vrste ograda. Još jedno zanimljivo rješenje može biti pergola ili vrtna sjenica obrasla puzavcima i bršljanom.

Prilikom pripreme mjesta za opuštanje u vrtu, vrijedi razmisliti o popločanoj površini na kojoj će biti moguće stabilno postaviti vrtni namještaj, drvenu ljuljačku, dječji trampolin ili vrtni bazen. Odgovarajuća površina bit će jamstvo funkcionalnosti i udobnosti, a to je posebno važno ako vi i vaši najmiliji volite provoditi vrijeme zajedno u udobnosti svog vrta.

 

 

Abeceda opuštanja u vrtu – najvažniji elementi i dekorativni detalji

 

Ljudi koji cijene trenutke provedene na svježem zraku savršeno dobro znaju koliko je vrijedno dobro uređeno mjesto opuštanja. Kutak za sjedenje treba urediti imajući na umu potrebe svakog člana obitelji, pa prilikom planiranja njegovog izgleda treba unaprijed razmisliti o tome što očekujete od vrta. Često se uređenje vrta svodi na namještaj, ali vrtni namještaj nije sve. Ne samo namještaj, jednako su važni elementi male arhitekture kao što su ljetnikovci, sjenice ili drvene vrtne pergole. U prostoru za djecu: vrtne ljuljačke, vrtni bazeni, vrtne viseće mreže, igrališta i vrtni trampolini, a na mjestu za kućnog ljubimca udoban krevet i rekreacijsko igralište.

Kada planirate kutak za sjedenje, pokušajte odvojiti najvažnije zone npr. mjesto za odmor, mjesto za zabavu i kulinarsko mjesto. Takva podjela učinit će se činiti funkcionalnijom i elegantnijom. Zapamtite da će vam dobro organiziran prostor omogućiti da se opustite na svježem zraku u vrtu i u vrućim i hladnim danima.

Teško je zanemariti pitanje vrtnog namještaja, jer na kraju krajeva on ne samo da će se uklopiti u vrtni prostor, već i određuje udobnost odmora. Ovdje nećemo govoriti o pojedinačnim modelima, vrstama i mogućnostima.

U ovom trenutku, samo želimo istaknuti da je pri odabiru namještaja vrijedno kombinirati različite elemente kao što su udobne vrtne fotelje, stolić, ležaljka, kauč ili kutna garnitura. Sam vrtni namještaj neće jamčiti udobnost odmora ako se ne pobrinete za odgovarajući tekstil, jastuke, vrtne jastuke i dodatke. Samo takav set bit će jamstvo luksuznog opuštanja.

 

 

Opuštanje među biljkama - recept za opuštanje među zelenilom

 

Kada planirate zonu opuštanja u vrtu, zapamtite da je najugodnije opustiti se u okruženju biljaka. Drveće, grmlje i cvijeće neophodan su element svakog vrta. Njihova uloga u vrtu ne može se procijeniti. Oni nisu samo dekorativni element, već i funkcionalni. Drveće i grmlje u vrućim ljetnim danima pružit će ugodnu hladovinu. Najčešća pogreška pri uređenju vrta je odvajanje prevelike popločane zone, na račun prirodnog zelenila. I priznajte sami, nije li bolje osjetiti meku travu pod nogama nego tvrde kamene ploče, koje se sunce nemilosrdno zagrijava?

Potrudite se da vaš vrt, kao i zona za opuštanje, postanu zeleni šumarak, pun raznih vrsta cvijeća, grmova i ako je moguće i drveća. Imajući lijep, cvjetni vrt, bit će teško ne provesti slobodno vrijeme u njemu.

 

Rasvjeta vrta i terasa

 

Važan element uređenja bilo kojeg vrta, a posebno dijela koji se koristi za rekreaciju i opuštanje je rasvjeta. Rasvjetu je potrebno prilagoditi svakoj zoni ponaosob. Proizvodi iz kategorije - rasvjeta za vrt, daju nevjerojatne mogućnosti na otovorenom. Zahvaljujući njima možete osvijetliti vrtne stazice, izložiti odabrane dekorativne elemente vrta ili uvesti ugodnu, romantičnu atmosferu.

 

 

Dodatni elementi koji će vaš boravak u vrtu učiniti ugodnijim

 

Vrt i terasa uz kuću mjesto je koje svi vole posebno ukrasiti i njegovati. Ništa ne utječe na vizualni učinak zelene površine koliko na ribnjake, fontane i jezerca. Iako toga mnogi nisu uvijek svjesni, ovi jedinstveni dekorativni elementi donose mnoge prednosti.

Voda smiruje, to je opće poznata činjenica. Ugodan žubor vode po kaskadama čini da odmor u vrtu postaje još više opuštajućim. Posjedovanje malog ribnjaka ili jezerca poboljšava mikroklimu i potiče hlađenje u vrućim ljetnim danima. Voda u umjetnim jezercima blago je za ptice, vodozemce i insekte koji nastanjuju vrt. Ako vam je stalo do njihovog društva, nemojte odustati od rezervoara vode. Ribnjaci i jezerca su ukrasi u kojima se mogu uzgajati šareni šarani.

Ako vam je stalo do savršene zone opuštanja, ne zaboravite održavati ravnotežu. Pokušajte biti sigurni da uz mjesto za vrtni namještaj, roštilj, ljuljačku, trampolin, drvene sjenice i pergole ima i mjesto za cvijeće, drveće i grmove. Previše velike popločane površine nisu dobro rješenje i nikada neće zamijeniti klimu koju daje sočno zelenilo.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!