locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako ukrasiti uskrsni stol u minimalističkom stilu?

Objavljeno: 2021-03-30 07:28:12
Kategorija: Blog

By Food & Mood

 

Osobno, jako volim blagdane. Oni su povod da se s prijateljima i obitelji okupimo oko zajedničkog stola, skupa pripremamo finu hranu, jedemo, smijemo se i jednostavno uživamo u zajedničkom vremenu koje nam je darovano. S obzirom da su u zadnje vrijeme, zbog okolnosti koje su nas zadesile, takva okupljanja postala dosta rijetka, mislim da više no ikada trebamo cijeniti ljepotu tih trenutaka i u njima maksimalno uživati.

 

Kuhana šunka, mladi luk, hrskave rotkvice, punjena jaja i mekana pinca hrana su bez koje ne možemo zamisliti Uskrs. Uz tu tradicionalnu hranu, koja neizbježno krasi naše uskrsne stolove, postoji li ljepši način da pokažemo našoj obitelji i gostima koliko ih volimo od toga da se za ovakvu prigodu dodatno potrudimo i oko dekoracija za uskrsni stol i na taj način upotpunimo našu proljetnu bajku?

 

S obzirom da se mnogima svidio moj post za uređenje božićnog stola na rustikalan način, s tobom ću podijeliti svoje ideje i zamisli vezanih uz dekoriranje uskrsnog stola. U realizaciji mojih ideja ovaj puta mi je pomogla Emmezeta, jedna od mojih omiljenih trgovina u koju rado svratim kada su u pitanju dekorativni predmeti i posuđe. Ukoliko više voliš gledati videe, cijelo postavljanje ovog stola možeš vidjeti i na mojem Instagramu.

 

Nakon (pre)duge zime, rijetko tko od nas se neće obradovati svom onom obilju svježeg cvijeća koje nas već u rano proljeće uveseljava svojim bojama, mirisima i teksturama. Krokusi, zumbuli, maćuhice, narcisi, cica mace, anemone, tulipani – toliko je izbora! Moj savjet, u ovom slučaju je da pokušaš izabrati jednu paletu boja i držati se nje. Znaaam, nije to baš tako lako!

 

Za Uskrs i proljeće nekako me uvijek najviše inspiriraju pastelni tonovi, poput puderasto roze, baby plave, pastelno žute i zelene, stoga sam htjela da takve boje prevladavaju na mojem uskrsnom stolu. Proljeće u nama pobuđuje osjećaj novog početka i nekog posebnog mira, a te sam emocije imala na umu kada sam slagala stol. Htjela sam da bude uređen minimalistički i elegantno s tek nekoliko rustikalnih detalja koji nas povezuju s prirodom koja se budi.

Stolnjak koji sam koristila je jednostavan, nježan i neutralan te se lako može uklopiti s gotovo bilo kojom bojom. Super je što ima akrilni premaz pa se lako briše ukoliko se nešto prospe po njemu, a znamo koliko se tako nešto lako dogodi kada imamo stol pun ljudi. Da pojačam rustikalni dojam, dodala sam nadstolnjak od jute obrubljen čipkom iz moje vlastite kolekcije. Juta se zbilja može lijepo uklopiti u različite kombinacije!

 

Čim sam vidjela ove bijelo roza tanjure sa ružičasto zlatnim detaljima, znala sam da bi se lijepo uklopili u priču koju sam željela ispričati. Pribor za jelo koji sam izabrala ima mat drške, što je poslužilo kao balans između elegantnih i rustikalnih detalja na stolu i povezao sve u jednu cjelinu.

 

Tu su, naravno, čaše za vino i čaše za vodu s retro izgledom, čiji uzorak se odlično uklopio s predivnom tamnoružičastom vazom. Kod dekoriranja stola, najlakše je najprije posložiti tanjure, pribor za jelo i čaše, a centralni dio ostaviti zadnji. Tako nam se neće dogoditi da “pretrpamo” sredinu stola s dekoracijom pa da poslije nemamo mjesta za posuđe i naravno, hranu.

 

S obzirom da sam ovaj puta išla na minimalizam, fokusirala sam se na jedan dekorativni predmet kao glavni. Kao što vidiš, ova staklena vaza puna bijelog i ružičastog cvijeća je apsolutna zvijezda stola koja svojom veličinom i izgledom privlači pažnju u sami centar. Ostavlja toliko jak dojam da su uz nju sve druge dekoracije, u ovom slučaju, suvišne.

Cvjetni aranžman možeš upotpuniti s nekoliko grančica šljive ili trešnje s tek propupalim cvjetovima i listovima. U ovo vrijeme ljudi dosta orezuju voćke tako da možeš svratiti i do susjeda i pitati da ti da nekoliko grana koje možeš iskoristiti kao dekoraciju. Ukoliko imaš nešto širi stol, možeš obojati uskrsna jaja na prirodan način, položiti ih u male košarice od vrbinih grančica i na taj način stolu dati dodatni uskrsni štih.

 

Naposljetku, kao završne detalje, odlučila sam koristiti sive pamučne ubruse koje sam povezala satenskom roza trakicom, a kao uskrsni detalj dodala malog drvenog zeca. Kako bih još više personalizirala stol za svoje goste, u očišćene ljuske od jaja dodala sam malo zemlje i mahovine, a u sredinu sam na savijeni komadić žice napisala njihova imena.

 

Ukoliko ne želiš da tvoji gosti kući odu praznih ruku, predlažem da u glinene posudice ili prazne, čiste staklenke posadiš sezonsko cvijeće, poput jaglaca, maćuhica ili zumbula. Posudu ukrasi trakicom u paleti boja koje krase tvoj uskrsni stol. Ovo su detalji koji nisu nužni, ali će sigurno izmamiti osmijeh na lice tvojim gostima.

O meni

 

Ja sam Mateja, Slavonka sa zagrebačkom adresom. Nesuđena politologinja, danas kreatorica digitalnog sadržaja koja uživa u finoj hrani i lijepo postavljenom stolu. Žena s glavom u oblacima kojoj je hrana najvažnija sporedna stvar na svijetu.

 

Kada je u pitanju sve što ima veze s hranom, totalni sam food geek i entuzijast koji obožava vrijeme provoditi u kuhinji istražujući nove okuse i smišljajući recepte koje dijelim na svojem Food & Mood blogu. Sa svojim čitateljima većinom dijelim sezonske recepte inspirirane prirodom, a jednoga dana želja mi je imati svoj vrt u kojem ću uzgajati pregršt voća, povrća i začinskog bilja. Jedna sam od 22 kreativaca iz cijelog svijeta čiji su radovi objavljeni u Table Stories, knjizi koja nudi bezbroj savjeta i ideja kako složiti i urediti stol za svoje goste, za sve prigode i godišnja doba.

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!