locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Klasični talijanski vrt - savršeno mjesto za opuštanje na svježem zraku

Objavljeno: 2022-04-29 10:49:28
Kategorija: Blog

 

Prva asocijacija koja podsjeća na vrt u talijanskom stilu su zeleni grmovi maslina, ruže penjačice i grožđe. Vrt gusto obrastao biljkama s bujnim lišćem koje pruža hlad, keramičke posude pune mirisnog bilja, fontane, jezerca i kaskade koje ga povezuju u jednu koherentnu cjelinu. Često ne shvaćamo da je talijanski vrt nešto više. To je prije svega red, poredak i geometrija, kao i tradicija i bogata povijest koja datira iz doba renesanse.

Pitate se da li je moguće stvoriti vlastiti talijanski vrt? Svakako provjerite koji su naši prijedlozi!

 

Počeci talijanskog vrta

 

Italija je domovina renesanse. U tom razdoblju nastao je nacrt vrta koji je kasnije nazvan vrt u talijanskom stilu, a sada se može naći praktički u cijeloj Europi. U početku je okruživao velika imanja i vile najbogatijih Rimljana. Talijanski vrt bio je okružen kamenim zidom, a tegle i skulpture ispreplitali su se bogatom vegetacijom, jezercima i fontanama. Njegovi pojedini dijelovi bili su odvojeni jedan od drugoga, ravno ošišanim živicama i zidovima od opeke. Dodatna atrakcija zelene površine ovih vrtova bile su topiarije.

 

Talijanski vrt - simetrične četvrti

 

Cijelo područje vrta u talijanskom stilu bilo je podijeljeno na kvadratne četvrti podijeljene ravnim stazama ili putevima, koje su se međusobno križale pod pravim kutom. Načelo takve podjele naziva se "ad quadratum". Broj i položaj četvrtina ovisio je o veličini i obliku parcele na kojoj se nalazio vrt, kao i o položaju stambene zgrade, koja je određivala osnovnu podjelu vrta i davala smjer kompozicije.

Talijanski vrt usredotočuje se na tvrdo, zimzeleno grmlje i mediteransko bilje, a ne na cvijeće koje se pojavljuje samo kao dekorativni naglasak. Njegova karakteristična značajka su simetrične biljne četvrti okružene ornamentima od živice.

 

 

Namještaj za vrt u talijanskom stilu

 

Kakav vrtni namještaj vlada u talijanskim vrtovima? To su uglavnom vrtne klupe. Drvena ili betonska, može biti smještena uzduž staza s pogledom na fontane i ribnjake, pružajući mjesto za ugodno opuštanje i druženje u prirodi.

Ugodan odmor u vrtu može potrajati satima, svatko tko je barem jednom doživio čari kontakta s prirodom složit će se s tim. Talijanski vrt je odlično mjesto za takvo opuštanje. Ako volite provoditi vani cijele dane, svakako razmislite o postavljanju udobnog kauča ili vrtne kutne garniture u vrtu. Odaberite model izrađen od prirodnog ratana ili umjetnog ratana, koji se ne odlikuje samo modernim dizajnom, već i funkcionalnošću.

 

Stvorite udoban talijanski vrt

 

Da biste to učinili, dopunite zonu za opuštanje vrtnim foteljama, udobnim vrtnim stolicama i malim stolićem za kavu. Također možete pokušati postaviti sjenicu ili vrtni paviljon u hladu, nekoliko ležaljki ili udobne ležajeve obložene mekim vrtnim jastucima. Takav set bit će neprocjenjiv tijekom mnogih vrtnih zabava ili sastanka s prijateljima. Pravilno dizajnirani i opremljeni vrtovi u talijanskom stilu lako mogu postati mjesto blaženog opuštanja. I ne samo zbog umirujućeg zelenog okruženja.

 

 

Biljke za vrt u talijanskom stilu

 

Talijanski vrtovi odlikuju se ljepotom, skladom i simetrijom. Atmosfera prošlih vremena isprepletena je sadašnjošću. Biljke u talijanskom vrtu ne mogu biti slučajne, a njihov raspored nepromišljen. Ovdje sve mora tvoriti simetrični poredak tako da dočara talijansku klimu.

Shema boja cvijeća trebala bi biti vatrena, koliko je vatren talijanski temperament - pun toplih, sunčanih boja. Ovdje imamo na raspolaganju brojne trajnice, na primjer, crnooku pupavicu i carevo oko, narančaste i crvene glavočike i naravno suncokrete.

Lakoći cijelog sastava pridodat će mali zvjezdasti cvjetovi kuke i šareni listovi bidensa, kao i brojne jednogodišnje biljke popularne kod nas, kao što su neven, gazanija ili sjajna kadulja.

Talijanski vrt ne može bez ljekovitog bilja i povrća. Poznavajući ljubav Talijana prema jednostavnoj, aromatičnoj kuhinji, morate imati na dohvat ruke svježi bosiljak i rajčice za salatu i tikvice, što je za Talijane ne samo izvor ukusnog povrća, već i cvijeća koje pune talijanskim sirom i prže u tijestu za palačinke.

Intenzivne boje cvijeća, povrća i ljekovitog bilja mogu se ublažiti biljkama sa srebrnastim lišćem – talijanskim smiljem, nazvanim "curry" i artičoka. Artičoka se može koristiti kao ukrasna biljka, zbog svojih veličanstvenih, srebrnastih listova i lijepih cvjetova. Cvjetni pupoljci artičoke nalaze se sezonski u trgovinama, jer je jestivi dio ove biljke dno cvijeta, tretirano kao biljna rijetkost. Artičoke ponekad ne mogu prezimiti u našim klimatskim uvjetima, ali vrijedi im se diviti barem jednu sezonu.

Za vrtove u kojima bi vjetar pa čak i sunce mogli uništiti manje izdržljive biljke, odaberite one najotpornije koje se mogu nositi s vremenom. Nisu uzalud vrtovi na južnoj obali Italije ispresijecani cvjetnim grmovima ružmarina, divljeg pelina i mirte. Sve su prilagođene kako bi preživjele najteže vremenske uvjete.

 

 

Koje će biljne vrste najbolje funkcionirati?

 

Da biste uredili talijanski vrt, možete koristiti mnoge atraktivne biljke koje će svakog vašeg gosta upoznati s mediteranskom klimom Italije. Najkarakterističnije su:

tekoma – puzavica s narančastim, vatrenim, cjevastim tubama ili grm oleandra sa šarolikim cvjetovima i sjajnim lišćem;
vinova loza s bujnim lišćem koje pruža hlad i ljeti će pružiti ugodnu hladovinu i zaštitu od vrućine, a početkom jeseni podarit će vam grozdove grožđa;
mirisna smreka (kamena smreka) s uskom i uzdignutim oblikom;
šimšir - obrezan simetrično formirajući uobičajene četvrti ili obavijajuće vrtne staze.
 

Voda - nezamjenjiv element koji razlikuje talijanske vrtove

 

Voda je bila izuzetno važna u dizajnu vrtova tijekom renesanse zbog svoje prirodne sposobnosti stvaranja šarmantnog, tajanstvenog raspoloženja. Ribnjaci i jezerca puni različitih vrsta riba omogućavali su opuštajuću atmosferu, dok su vrtne fontane koje prikazuju klasične prizore i likove davale kazališnu dramu vrtnom krajoliku.

 

Talijanski vrt u kontinentalnim uvjetima

 

Ako želite da se atmosfera neobičnog talijanskog vrta uvuče u vaš vrt, ne smijete zaboraviti na vodu. Možete koristiti ribnjake, jezerca s kamenim kaskadama ili veličanstvene fontane okrunjene kamenim figuricama. Savršen dodatak ovom vodenom aranžmanu bit će kamene posude u blizini, a u njima crvene pelargonije ili mirisno bilje.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!