locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kuhinja u shaker stilu – osebujni minimalizam

Objavljeno: 2022-05-20 12:33:46
Kategorija: Blog

 

Kuhinja u osebujnom shaker stilu predstavlja, prije svega, čisto utjelovljenje jednostavnosti u stilu minimalizma. Ova kombinacija tradicionalnog dizajna, prvorazredne kvalitete izrade te funkcionalnosti, unatoč izostanku svake ornamentike, kuhinjske ormariće u shaker stilu čini iznimno lijepima. Odakle ovaj stil u moderno namještenim stanovima? Koje su njegove značajke i kako ga implementirati u dizajnu interijera? Ovo su naši prijedlozi!

 

Kuhinja u shaker stilu – povijest

 

Korijeni shaker stila datiraju u američko osamnaesto stoljeće. Ann Lee osnovala je vjersku protestantsku grupu pod nazivom Ujedinjeno društvo štovatelja Drugog Kristovog dolaska. Odakle naziv "shaker"? Riječ je vezana uz specifično ponašanje sljedbenika ove sekte tijekom obreda - drhtanje, izvikivanje, ples i govor u nepoznatim jezicima.

Pripadnici ove vjerske skupine živjeli su vrlo asketski i jednostavno. Obvezivao ih je apsolutni celibat. Kao zajednica težili su samoodrživosti pa su ubrzo započeli proizvoditi namještaj. Namještaj koji su proizvodili bio je jednostavan i lagan, lišen dekorativnih elemenata, s prepoznatljivim frontama, koje uskoro postaju zaštitni znak cijelog stila. Njihov dizajn i karakterističan izgled namještaja ubrzo su postali vrlo popularni. Interes za ovaj namještaj proširio se van kruga vjerske zajednice, a njihov stil postao je prepoznatljiv u cijelom svijetu. Susrećemo ga čak i među najmodernijim aranžmanima i eksperimentima uređenja interijera.

 

Osnovne značajke shaker stila

 

Prema zamisli shaker stila, kuhinja je prostor koji ne samo da služi pripremi jela, već je prije svega mjesto susreta cijele obitelji odnosno mjesto za blagovanje. Shaker kuhinja mora biti praktična, ali i mjesto koje vas poziva da se u njemu zadržite.

Zaštitni znak po kojem su kuhinje shaker stila nesumnjivo prepoznatljive predstavljaju specifične fronte kuhinjskih ormara. Može se reći da se one nalaze u središtu pozornosti Odlikuje ih pomno promišljen raspored ormarića, stroga estetika i fronte od glatke ploče, ukrašene pravokutnim, decentnim rezbarijama. Ova je kuhinja dugovječna i praktična, a izostanak ukrasa ističe njezinu eleganciju i lakoću. Zahvaljujući svojim karakteristikama, shaker stil savršeno će se uklopiti u okruženjima, u kojima prevladava tradicionalni namještaj, kao i tamo gdje vladaju najnoviji trendovi uređenja interijera.

Dobra kombinacija je i shaker stil s notom modernosti. Naime, najnoviji trendovi uspješno povezuju klasiku s modernošću, a shaker kuhinja je dobar prijedlog za ljude koji vole povezivati klasiku i novitete iz svijeta uređenja interijera.

                 

 

Paletna boja shaker kuhinje — svijetle nijanse

 

Kuhinja shaker stila trebala bi asocirati na toplinu doma, tako da bi bilo dobro izbjegavati zasićene, blještave nijanse, i okrenuti se mirnim, prigušenim tonovima. Sve zemljane boje, boje koje se povezuju uz prirodu, kao što su bež, siva, zelena, različite nijanse plave kao i prirodni tonovi boje drva, savršeno će se uklopiti. Fronte kuhinjskih ormarića također izgledaju lijepo u boji kadulje, smaragda, mornarsko plavoj, tirkiznoj, te u boji patlidžana koje su u posljednje vrijeme u modi. Među top trendove uređenja interijera spadaju kuhinje bijele boje. Iako je u kuhinji shaker stila dobro zadržati minimalizam jer je to u skladu s izvornom zamisli njezinih kreatora, nema zapreke ako na svijetle fronte suptilnih nijansi želite dodati upečatljive ručke koje će podići svaki interijer, tamne kuhinjske radne plohe ili se odlučite prostor između ormara i radne površine ili ukrasnih niša, ispuniti šarenim pločicama. Možete se odlučiti za one u klasičnom obliku ili odabrati nešto u modernom trendu. Za shaker kuhinju dobro je odabrati nijanse boja za zidove koje neće biti preupadljive, već će istaknuti ljepotu kuhinjskog namještaja ove vrste.

                             

Rasvjeta u shaker kuhinji

 

Kuhinja u shaker stilu trebala bi, u pravilu, biti svijetla i prostrana, budući da je njezino karakteristično svojstvo da prozori nisu pokriveni i pa sunčeve zrake slobodno ulaze u prostoriju. Uz to, svijetle fronte namještaja i prigušene zidne boje pojačavaju ovaj efekt. U ovoj vrsti interijera najbolje će biti prirodno svjetlo koje dolazi od prozora velikih dimenzija.

Budući da rasvjeta igra važnu ulogu za kuhinju u shaker stilu, treba povesti računa da umjetna rasvjeta također bude adekvatna, osobito tijekom večernjeg kuhanja ili u kuhinjama u koje dopire malo sunčeve svjetlosti te tamnijim kuhinjama. U tom slučaju najbolje je odabrati žarulje naglašeno toplih boja, čime ćete postići efekt topline u ovom „raw“ ambijentu.  Posebno efektne bit će svjetiljke sa starinskim žaruljama, lampe sa jednostavnim sjenilima, ili minimalistički zidni reflektori. Dobar odabir rasvjete zasigurno će naglasiti karakteristične kvalitete shaker namještaja jedinstvenih fronti.

 

 

Kako urediti kuhinju u shaker stilu?
 

Namještaj u shaker stilu sam po sebi predstavlja dekoraciju i ne zahtijeva posebne estetske intervencije. Osim toga, zbog svoje minimalističke estetike omogućuju slobodu u odabiru kuhinjskih dodataka i pribora. Ako želite jednostavnost i minimalizam u svom interijeru, pri odabiru ukrasnih kuhinjskih dodataka, najbolje je da dekoracije svedete na minimum. Dovoljno je odabrati ukrasne ručke u zanimljivom stilu, barske stolice u boji ili neobičnu slavinu. Ovaj namještaj može se koristiti u kombinaciji s raznim dodacima u boho stilu, klasičnom ili rustikalnom stilu, što će kuhinju učiniti ugodnom za kuhanje i boravak. Karakter interijera može se naglasiti raznim predmetima koji neće zagušiti prostor - ukrasnim lampama, okvirima s fotografijama, vazama sa svježim cvijećem. Imajte na umu da je shaker stil prvenstveno funkcionalnost u modernom aranžmanu. Moderne kuhinje u opisanom shaker stilu zasigurno će vam se svidjeti ukoliko volite moderni minimalizam i tražite provjerena rješenja za svoj dom.

 

Kako urediti druge prostorije u shaker stilu?
 

Osim u kuhinju karakteristične značajke shaker stila mogu se implementirati i u drugim prostorijama doma. Zidovi svijetlih boja ili drvene obloge idealna su baza za lijepi dnevni boravak i spavaće sobe. Pri odabiru kreveta vodite se funkcionalnošću. Krevet treba biti udoban, po mogućnosti s lanenom posteljinom  - to su glavne značajke spavaće sobe shaker stila. Odaberite drveni namještaj mat obrade i konkretne strukture. Vrlo je važan veliki stol u središnjem dijelu blagovaonice ili kuhinje, za koji bez problema može stati cijela obitelj. Ako želite dekoracije u interijeru, najbolje je da posegnete za prirodnim dodacima. Patchwork deke i prekrivači, kao i pletene košare koje su trenutno vrlo moderne mogu biti dodaci dekoru spavaće sobe ili dnevnog boravka. Kada želite oživjeti svoj dom, idealno rješenje je svježe cvijeće, rezano u vazama, kao i biljke u teglama koji će naglasiti prirodnu atmosferu ove stilizacije.

 Pratite naše savjete kako bi uredili svoje prostorije u minimalističkom stilu!

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!