locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Ljubičasta je boja 2018.!

Objavljeno: 2020-02-12 14:07:07
Kategorija: Blog

A ljubičasta je boja Emmezete!

Kako je došlo do toga da zaštitna boja Emmezete postane hit boja 2018. godine? Krajem svake godine Pantone Institut odabire jednu boju za koju predviđa da će u godini koja dolazi biti hit. Ove je godine Pantone odabrao ljubičastu kao hit boju koja će se nositi po domovima tijekom sljedeće godine.

Zašto su odabrali baš tu boju? Tvrde da je to najsloženija od sviju boja jer uzima dvije naizgled suprotstavljene boje - plavu i crvenu - i povezuje ih kako bi stvorila nešto posve novo i drugačije. U drevna se vremena ljubičasta boja dobivala od morskih pužića u feničkom gradu Tiru. Tir je trgovao s Jeruzalemom i tako je divna ljubičasta završila i u tom svetome gradu. Biblijska je Lidija - zgodno je za spomenuti - bila trgovkinja ljubičastom bojom.

I povijesno je ljubičasta bila značajna boja koja se obično - zbog složenog postupka dobivanja - povezivala s bogatstvom, moći i plemenitaškim statusom. Recimo, u 16. je stoljeću kraljica Elizabeta I. od Engleske zabranila da ljubičastu odjeću nosi itko, osim kraljevske obitelji. Ljubičasta je postala dostupnom i običnom puku tek 1856. godine, kad je kemičar William Henry Perkin uspio patentirati proces dobivanja sintetičke ljubičaste boje (u tom je trenutku inače pokušavao pronaći lijek protiv malarije. Ispalo je da je otkrio ljubičastu boju!)

Američka vojska tradicionalno dodjeljuje Purpurno (ljubičasto) srce svim vojnicima koji su ranjeni u akciji (ili njihovim obiteljima ako vojnici smrtno stradaju). Neke kulture ljubičastu nose kao znak žalovanja.

A dio je modnog svijeta već prepoznao snagu ljubičaste: Gucci je kolekciju za 2018. godinu već obojao ljubičastim tonovima. Pantone inače kaže da su boju odabrali jer su željeli boju koja donosi nadu i pozitivnu poruku. Upravo to nudimo i mi u Emmezeti i pozdravljamo pozitivnost u 2018. godini, uz niske cijene svaki dan, samo u Emmezeti!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!