locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Moderno recikliranje - DIY (uradi sam) stolić za kavu

Objavljeno: 2021-11-15 13:38:26
Kategorija: Blog

 

Moda ručno izrađenog namještaja posljednjih godina dobiva na snazi. Sve smo spremniji posegnuti za recikliranim proizvodima kako bismo od njih stvorili jedinstveni namještaj i ukrase. Dizajn interijera uz korištenje ručno izrađenog namještaja postaje novi trend uređenja interijera.

Izrada stolića za kavu vlastitim rukama je jako zabavna! Zadovoljstvo stvaranja jedinstvenog komada namještaja premašuje čak i financijske prednosti ponovne upotrebe predmeta koji su već postali neupotrebljivi. Sve dok imate prave alate i imate malo DIY - uradi sam entuzijazma, ovaj komad namještaja bit će vrlo jednostavan za izradu! Predstavljamo korak po korak kako napraviti stolić za dnevni boravak, balkon ili terasu.

 

Potrebni alati i materijali


Da bismo sami napravili stol za dnevni boravak, ne trebamo specijalizirane alate ili skupe materijale. U našem vodiču predstavljamo tri ideje: stolić od guma i žice, stol od paleta i stol iz običnog pladnja. Ovisno o ideji, trebat će nam sljedeći materijali i alati: 

· svrdlo

· bušilica

· ubodna pila

· brusilica za drvo

· gume

· kolut od kabela ili komad ploče od iverice

· juteno uže

· vijci

· vruće ljepilo + pištolj

· noge ili kotači

· staklena ili drvena ploča stola

· sprej u boji

Malo manje pribora bit će potrebno da se izradi stolić za kavu iz starog pladnja. U principu, osim gore navedenog, trebat će nam samo pladanj iz kojeg ćemo napraviti stol. U slučaju stola za palete, to će naravno biti palete.

 

Stolić za kavu od gume - korak po korak

 

Pronalaženje gume za rad na našem stolu neće biti teško. Uopće ne moramo kupiti novu - naprotiv, ona malo poderana savršeno će se uklopiti u interijer i izgledat će atraktivnije. Naći ćemo je u vulkanizerskoj radionici, oglasniku, pa čak i... U smeću. Važno je da gumu prethodno temeljito operete sa svake strane.

Sada ćemo provjeriti kako napraviti diy stolić za kavu od gume i jutenog užeta. Namještaj u dnevnom boravku s takvim komponentama izgleda vrlo moderno i uklapa se u mnogo različitih stilova, između ostalog u industrijski i skandinavski.

Prvi korak. Rezanje pultova

Kabelski kolut ili iverica su materijal za izradu ploče stolića. Potrebno je uzeti odgovarajuće mjere, jer ploča stola mora odgovarati gumi - ne mora je u potpunosti pokriti, međutim, trebala bi biti simetrična. Zatim ju izrežemo na željene dimenzije stolića.

Ako kolut stavimo u gumu, moramo popuniti rupu u njoj. Dovoljno je za to izrezati komad ploče ili kartona.

Drugi korak. Učvršćivanje stola

Pomoću vijaka i odvijača pričvršćujemo izrezanu ploču stola na postolje iz gume. U tu svrhu može se koristiti i vruće ljepilo.

Treći korak. Omatanje stolića užetom

Zalijepimo uže na gumu vrućim ljepilom. Počinjemo iznutra i čvrsto lijepimo, pazeći da ne ostavljamo praznine.

Četvrti korak. Pričvršćivanje nogu

Ne moraju svi stolići za dnevni boravak imati noge - ako ne planiramo prečesto preuređivati prostor, možemo ostaviti stolić s dnom gume. Montiranje na kotače može biti prikladno rješenje. Vrijedno je unaprijed razmisliti o tome kako želimo urediti naš namještaj i kako ga koristiti.

Noge ili kotači su pričvršćeni na dno gume - mogu biti kraći ili duži, ovdje postoji potpuna sloboda! Najbolje je kada dizajn stola odgovara ostatku interijera - elementima kao što su sofe za dnevni boravak,  TV stalci ili drugi namještaj. Noge i nožice namještaja dostupne su u obliku gotovih proizvoda.

 

Stolić za kavu od paleta - korak po korak


Moda za namještaj od paleta ne slabi! Od njih možete napraviti ne samo stoliće, već i klupe za dnevni boravak, namještaj za predsoblje, pa čak i police i uredski namještaj. Rabljene palete mogu se kupiti za malo novca ili oštećene dobiti besplatno.

Stolić od paleta savršeno se uklapa u trend "nultog otpada". Također se uklapa u različite stilove interijera, na primjer skandinavske i industrijske.

Prvi korak. Čišćenje i zaglađivanje drva

Prije nego što počnemo raditi, moramo se riješiti bodlji i krhotina. Da bi paleta bila glatka tekstura, trebat će vam i brusilica ili jednostavno brusni papir. Nakon pripreme drva, mora se očistiti od prašine - najbolje je usisati.

Drugi korak. Bojanje drveta

Palete možemo obojiti u željenu boju bezbojnim lakom ili koristiti razne boje za drvo, zahvaljujući kojima će namještaj dobiti novu, atraktivnu boju, npr. pastelno plavu idealnu za skandinavski interijer.

Treći korak. Montaža nogu

Vijcima pričvršćujemo noge ili kotačiće na drvo. Ovo je trenutak kada će nam trebati odvijač. Naš drveni stolić od paleta je gotov! Po želji se na njega može pričvrstiti staklena ploča stola. Da biste to učinili, upotrijebite bezbojno ljepilo za drvo. Ne zaboravite ranije izmjeriti, tako da staklo odgovara paleti.

 

Kako napraviti stolić za kavu iz starog pladnja - korak po korak

 

Naša posljednja ideja za stolić za kavu vlastitim rukama omogućuje vam da dočarate prekrasan komad namještaja od predmeta koje više ne koristimo. Dizajnerski stol može biti izrađen od drvenog pladnja. To može biti običan pladanj od šperploče. Ako nemate tako stari predmet, za malo novca možete kupiti novi u bilo kojoj trgovini.

Prvi korak. Bojanje ploče stola

Ako želimo da naš stolić za kavu dobije izvornu boju, počnimo s bojanjem pladnja, ukoliko želimo prirodnost, treba ostaviti osnovnu boju drva, a ako je oštećen, trebalo bi ga prethodno izbrusiti i polakirati.

Drugi korak. Montaža nogu  

Metalne noge mogu se ostaviti u izvornoj boji ili prefarbati u željenu boju. Zatim stavimo pladanj na pod s donjim dijelom prema gore, olovkom označimo mjesta pričvršćivanja u jednakim razmacima, nakon čega s gornje strane pričvršćujemo četiri vijka na svaku nogu. Onda sve što trebate učiniti je zavrnuti noge i naš originalni stolić je spreman!

Stolić iz starog pladnja može se koristiti za stvaranje drugih elemenata u našem stanu. Na taj način ćemo nadopuniti, na primjer, namještaj za predsoblje s malim, praktičnim stolićem za ključeve. Vrlo zanimljiva ideja bit će i stalak za cvijeće izrađen prema istim uputama kao i naš stolić. Smješten pored dvosjeda ili trosjeda za dnevni boravak ili fotelju, izgleda sjajno i daje interijeru originalan stil! Kombinacija nekoliko istih elemenata različitih visina izgleda zanimljivo.

Samostalno izrađeni stolovi izvrsna su ideja za preuređenje interijera i dodavanje izvornog, originalnog stila. Svakako je vrijedno koristiti takve ideje ne samo u dnevnom boravku, već i na balkonu, terasi, pa čak i u hodniku ili kućnom uredu!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!