locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Morska priča

Objavljeno: 2020-07-22 07:03:22
Kategorija: Blog

Da se s malo dobre volje i pametnom idejom može napraviti zaista sve, dokazali smo zakoračivši u Veli Lošinj u „Plavi svijet“. Institut Plavi svijet (IPS) neprofitna je organizacija posvećena istraživanju morskog okoliša i morskih organizama, edukaciji javnosti i zaštiti mora. Sjedište im je u Velom Lošinju te već više od 20 godina provode aktivnosti i rade na proširenju svog djelovanja.

IPS tijekom godine ugoste oko 20 studenata, volontera i gostujućih znanstvenika. Kako svake godine raste interes za suradnjom na projektima, u IPS su prošle godine odučili kupiti stan u Velom Lošinju koji je bilo potrebno u potpunosti renovirati i opremiti. Kada su nam se obratili iz Instituta, bez razmišljanja smo odlučili pridonijeti tom društveno odgovornom projektu i sudjelovati u opremanju stana za smještaj studenata - budućih morskih biologa i gostujućih znanstvenika koji surađuju s Institutom Plavi svijet na projektima istraživanja i zaštite mora. Renoviranje se približavalo kraju i tada je došao red na Emmezetu.

Naravno, s velikom radošću pridružili smo se ovom projektu, zasukali rukave i bacili na posao. S ciljem da istraživačima omogućimo maksimalnu udobnost angažirali smo našu vrijednu dizajnericu koja je pomno odabrala svaku stvarčicu koju smo unijeli u stan. Bilo nam je bitno sve uskladiti s prekrasnom pričom koja stoji iza svega i tako je, naravno, tema bila „Marine style“. Od opremanja terase našim vrtnim namještajem, stolom i stolicama, oko kojeg će kroz druženje i vrijedan rad, sigurni smo, niknuti mnoga nova morska otkrića, preko polica u dnevnom boravku za zbirku literature, do najsitnijih detalja i dekoracija u morskom stilu poput dekorativnih jastučića i taburea u dnevnom boravku, koji se stilski uklapaju u cijelu priču.

Opremili smo također 2 sobe za volontere, 3 sobe za studente i istraživače koji u stanu borave duže vrijeme, kao i neizbježnu kraljicu kuhinju :). Možemo bez zadrške reći da je atmosfera u stanu sada zaista ekskluzivna. Emmezeta je ponosna je ovaj naš cijeli projekt osigurava kvalitetan terenski rad, kako budućim morskim biolozima tako i gostujućim znanstvenicima, koji svojim radom doprinose održivosti morskog okoliša.

Njihov najistaknutiji istraživački rad je Jadranski projekt dupin, danas najduže kontinuirano istraživanje jedne zajednice dobrih dupina na području Sredozemnog mora. Cilj projekta je istraživanje ekologije i biologije dobrih dupina i ostalih vrsta kitova u Jadranu korištenjem genetike, modeliranja populacije i staništa i istraživanje uzroka uznemiravanja. Od samog početka, projekt je primjer dobre prakse u uspješnoj integraciji znanstvenih istraživanja s praktičnim očuvanjem što je rezultiralo proglašenjem šest Natura 2000 područja za dobre dupine.

Tijekom dugogodišnjeg rada IPS dobio je temeljit uvid u život dobrih dupina duž jadranske obale i oko otoka Lošinja, Murtera i Visa. Dobri dupini u Hrvatskoj su zaštićeni zakonom i uvršteni su u Crvenu knjigu sisavaca pod kategorijom „Ugrožena vrsta“. Njihovo istraživanje i očuvanje navedeno je kao prioritet u hrvatskoj i europskoj zaštiti prirode. Jadranski projekt dupin ima i obrazovnu komponentu,  u Lošinjskom edukacijskom centru o moru se može doznati više o dupinima kroz interaktivne edukacije namijenjene učenicima i široj javnosti. U Edukacijskom centru provode radionice i predavanja te se tu nalazi stalan postav o biljnom i životinjskom svijetu jadranskog mora koji posjetitelji mogu pogledati tijekom cijele godine.

Sigurni smo da je ovo tek uvod u jednu lijepu priču koju ćemo u budućnosti pričati s institutom Plavi svijet.

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!