locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Polaganje podnih ploča - simetrično ili asimetrično? pogledajte naše savjete i trikove!

Objavljeno: 2022-05-06 13:33:47
Kategorija: Blog

 

Trenutno se na tržištu pojavio vrlo širok asortiman dostupnih proizvoda za završnu obradu poda u kući ili stanu. Podne ploče su izvrsna alternativa drvenim podovima. Izbor podnih panela podržan je spektrom njihovih svojstava zajedno s povoljnom cijenom. Na primjer, laminatne ploče jako su popularne među kupcima zbog svoje jednostavne montaže i vrlo širokog izbora dostupnih dizajna. Podne ploče izrađene su u mnogo slojeva, ali je za njihov izgled odgovoran gornji sloj, takozvanog dekora. To je sloj koji proizvođači tiskaju, zahvaljujući kojemu paneli mogu nalikovati prirodnom drvu, kamenu ili arhitektonskom betonu. U članku obratit ćemo pozornost na najvažnije radove vezane uz polaganje podnih ploča u sobi, kako ih postaviti i u kojem smjeru ploča treba biti položena.

 

Priprema podloge za polaganje ploča

 

Polaganje podnih ploča može biti lagani posao, iako su vam potrebni odgovarajući alati, strpljenje i preciznost. Prije nego što započnete bilo kakav posao, treba najprije uzeti u obzir dobru pripremu podloge kako biste pravilno postavili panel. Da biste započeli s radovima podloga prvenstveno treba biti suha, ujednačena i tvrda. Ova tri čimbenika jamče uspjeh tijekom rada. Paneli se mogu postaviti čak i na podlozi kao što su keramičke pločice ili drveni pod, a ono što je najvažnije je da je prethodna podloga stabilna. Osim toga, nemojte zaboraviti na vrata i demontažu letvica i namještaja. Također je vrijedno znati kako će vrata biti postavljena u određeni okvir vrata i gdje će biti spoj različitih vrsta podloga. Ako kao plutajući pod postavite RIGID vinilne ploče, one nisu trajno pričvršćene na prethodnu podlogu, već su položene na nju. Ne zaboravite da prije polaganja ploča, trebali biste podlogu obložiti izolacijskom folijom debljine oko 2mm. Sada u sljedećem koraku zvučna izolacija mora biti postavljena. To će zaštititi naše RIGID podne ploče od vlage. Ako, s druge strane, postavljate novi pod na stari drveni pod, može se izbjeći korištenje izolacijsku folije i zvučne izolacije. U ovom slučaju, pod je već izoliran odozdo. Podloga je vrlo individualna stvar i potrebno je odabrati ju u skladu s vašim očekivanjima.

 

Odakle početi polagati podne ploče

 

Također je vrijedno obratiti posebnu pozornost, što često kupci ne znaju, da bi se LVT podne ploče trebale aklimatizirati. Što to znači u praksi? Polaganje ploča u prostoriji ne smije početi prije nego što prođe 48 sati prije postavljanja u određenoj prostoriji. Aklimatizacija će uzrokovati, ne samo da se ploče 'naviknu' na uvjete koji vladaju u određenoj prostoriji, već će dobiti pravi oblik i neće se deformirati i rastegnuti pod utjecajem topline nakon njihovog postavljanja. Ako se budete pridržavali toga u budućnosti će vam uštedjeti probleme. Ploče se sve češće montiraju na takozvani klik – zasun. Svaka ploča ima jezičak na jednoj strani i utor na suprotnoj strani. Elementi se uklapaju jedan u drugi i sjedaju na svoje mjesto. Pravilnim mjerenjem površine prostorije se može izbjeći potreba za rezanjem veće količine ploča

 

 

Zašto biste trebali početi sami postavljati ploče

 

Profesionalci preporučuju da prije samog početka montaže na starom podu postavite ploče „na suho“. To će vam omogućiti da provjerite imate li dovoljan broj dasaka za polaganje poda i provjerite mjesta spajanja svake ploče. Podovi postavljeni kao plutajući podovi ne dodiruju zid i druge konstrukcijske elemente. Obratite pozornost da ostavite dilatacijski spoj između zida i panela. Ta će mjesta, na prvi pogled izgledati ružno, ali bit će prekrivena lajsnama, pa neće biti vidljiva. Dilatacijski spojevi trebaju imati odgovarajuću udaljenost i ne smiju biti veći, a ni manji od 1-1,5 cm.

 

Praktično o podnim pločama

 

Među mnogim dokazanim metodama polaganja ploča, je potrebno obratiti pozornost na jednu. Uzimajući u obzir stilske preferencije, vrlo je važno postaviti ploču paralelno s linijom padanja sunčevih zraka, drugim riječima okomito na prozor. Zahvaljujući ovoj metodi, a posebno u slučaju panela bez tehnologije koja se naziva v-fuga - pojedinačni elementi neće privući posebnu pozornost. Ako prostorija ima više prozora koji se nalaze u različitim smjerovima, uzima se u obzir onaj prozor nasuprot ulaznih vrata. Dobro i preporučeno pravilo tijekom montaže je kaže: bolje je započeti montažu od punog elementa, bez potrebe za rezanjem. Zahvaljujući tome, imat ćete manje otpada. U tom slučaju, ploče treba postaviti tako da u prvom redu jezičac bude okrenut prema zidu. Ako u kući postoje elementi instalacije, kao što su cijev radijatora, okvir vrata ili kamin ili stupovi, ne zaboravite im ostaviti dilatacijski spoj kao i u slučaju zidova.

Ploče je najbolje spajati počevši od kraćih strana panela. Također je najbolje koristiti pomicanje ploča u odnosu jedna na drugu oko 20-40 cm. Ukoliko će sam spoj predstavljati otpor možete koristiti gumeni čekić. Ako je već položeno nekoliko redova panela, iskoristite montažne stezaljke za stiskanje ploča.

Također je vrijedno obratiti pozornost o tome koji je smjer polaganja. Najpopularniji su ovi smjerovi:

pomicanje 1/2. Jedna ploča pomaknuta u odnosu na drugu za polovicu duljine
pomicanje 1/3. Jedna ploča je pomaknuta u odnosu na drugu za 1/4 duljine ploče. Svaki treći red spojeva je u liniji.
 

Nekoliko riječi o završetku

 

Po završetku postavljanja panela, možete oštrim nožem odrezati foliju uz zidove. S druge strane, spojeve između ploča panela mogu se napuniti posebnim voskom. To će učiniti da spojevi ploča budu čvršći. Nakon proteka 12 sati, možete započeti s postavljanjem lajsni. Vrijedno je obratiti pozornost da su letvice pričvršćene na zid, a ne na pod. Najbolje je koristiti montažno ljepilo i male čavliće. To će omogućiti panelima da rade i neće biti ružnih praznina. Nakon što ste sve napravili, konačni učinak dobit ćete tek kada pod prebrišete vodom. Vaš dnevni boravak, spavaća soba ili druga prostorija bit će u punom sjaju.

Kako bi postavili ploče na podu vlastitim rukama ne zaboravite izmjeriti koliko četvornih metara ima prostorija u koju postavljate ploče. Ploče su dobrodošle u dnevnoj sobi, u blagovaonici, a također mogu krasiti i spavaću sobu. Nadamo se da ćete uz pomoć ovog članka odabrati ploče koje će se uklopiti u dizajnu vašeg prostora. Važno je ispuniti svoje želje i preferencije. Posjetite naše Emmezeta trgovine. Sigurni smo da će vaši snovi biti ostvareni.

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!