locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Pravilan odmor - savjeti

Objavljeno: 2022-01-25 10:28:19
Kategorija: Blog

 

Danas živimo u svijetu koji nam nameće vrtoglav tempo, stalnu žurbu, nedostatak vremena za spavanje i odmor. Sve više zaboravljamo da ne možemo dobro funkcionirati bez odmora i opuštanja. Opuštanje je potrebno za život koliko i kisik. Kada nam nedostaje, umiremo – iako možda ne doslovno, ali s vremenom postajemo svoja sjena. Moramo se naučiti odmoriti, jer dobar odmor znači bolju kvalitetu života. Kako se učinkovito odmoriti ? Prijedlozi!

 

Zašto je odmor važan?

 

Često podcjenjujemo ulogu koju slobodno vrijeme igra u našim životima. To je zato što se jednostavno ne možemo odmoriti. Setovi za odmor, sofe i kutne garniture za dnevni boravak koji se nalaze u našim domovima služe samo za dekoraciju, ali to ipak nije njihova uloga. Važno je shvatiti koliko je i važan dio našeg života opuštanje i vratiti se navici odmora nakon posla.

Odmor nam omogućuje kako bi prestali misliti na svakodnevne zahtjeve, obaveze, dužnosti i probleme. To nas upozorava da se usporimo na trenutak, uhvatimo dah i skupimo snagu prije sljedećih izazova koje nam život nosi. Iako možda i shvaćamo koliko je važan odmor, obično si to ne dopuštamo prečesto. Zašto se to događa? Budući da najčešće nemamo vremena za opuštanje, ne znamo ga čak ni koristiti. Čini nam se da svaki slobodan trenutak treba planirati i praktično iskoristiti. Može se odmor povezati s neradom, ali to nam se čini neprikladnim.

Znanstvenici alarmiraju! Moramo se naučiti odmarati jer je to najbolje ulaganje u sebe. Potrebno je resetiranje tijela i duha. Neprestano trčanje, brzi životni tempo koji uključuje puno razmišljanja, u ekstremnim slučajevima može dovesti čak i do profesionalnog pucanja. Stalni stres smanjuje imunitet tijela, uzrokuje depresiju i česte emocionalne poremećaje. Često se kaže da će još biti vremena za odmor ili da će vrijeme za opuštanje biti u mirovini. Nažalost, umorni smo pa se događa da smo manje učinkoviti, umorni i obeshrabreni, pa stoga moramo provesti više vremena na obavljanje određene aktivnosti, zanemarujući naše potrebe i zdravlje.

 

Neka nam hladnoća uđe u krv.

 

Događa se i da vam neki unutarnji glas tvrdoglavo ponavlja: "Danas je taj dan. Konačno moram odmoriti! Dosta i točka." Prva misao koja pada na pamet? Ležanje na kauču. Ne morate ništa raditi, samo ravnodušno buljiti u TV. Ova vrsta odmora, čak i pod unutarnjom prisilom, suprotno izgledu, možda nije sasvim zadovoljavajuća za nas.

 

Slušaj sebe

 

Kako bi se učinkovito odmorili, slušajte sebe. Vaše tijelo će vam reći kada treba odmor, ne podcjenjujte ove signale, pokušajte ih iskoristiti. Stvorite vlastiti ritam dana, pokušajte se redovito opustiti, što više označite sate za opuštanje. Zapamtite da je ljudsko tijelo obožavatelj rutine, ako dopustite da bude redovito, odužit će vam se s mnogo boljim funkcioniranjem, većom koncentracijom i učinkovitošću.

 

Sposobnost odmora - kako se odmoriti?

 

Možete se odmoriti na različite načine, šetnjom uz more, čitajući knjigu, šetajući šumom. Neki se vole opustiti kod kuće u udobnosti dnevnog boravka na udobnom kauču ili sofi. Drugi se najbolje odmaraju na svježem zraku, baveći se sportom ili jogom. Potreban nam je odmor nakon svakog rada kako bismo sa zadovoljstvom i s puno snage krenuli u nove izazove. Jedan od načina odmora može biti vrijeme za obitelj, predložite zajedničku šetnju, kratki izlet izvan grada ili odlazak u kino. Trenuci opuštanja s obitelji najbolji su oblik odmora. Odmarajući se sa svojim najmilijima dajete im najbolji dar, svoje vrijeme. Kada se odlučite sustavno odmarati, vidjet ćete koliko će se toga promijeniti u vašem životu. Osjećat ćete se bolje i bit ćete sretniji.

Koji je dokazani način za pravilno odmaranje nakon posla? Uz godišnji odmor, to može biti putovanje za vikend ili kratki odmor. Nekoliko dana dalje od rada, problema i svakodnevne strke može biti spasonosno. To mogu biti vježbe na otvorenom, odlazak na bazen, svakodnevne šetnje sa psom ili prijateljima. Postoje mnogi oblici odmora. Pronađite ono što vam najviše odgovara. Ne zaboravite se pobrinuti za opuštanje tijela i duha, pogotovo ako nekoliko sati dnevno radite za računalom.

Ostavite posao po strani, pa makar nekoliko minuta dnevno i opustite svoje tijelo i mozak, dopustite sebi osjećaj opuštanja, vidjet ćete da će vam tijelo zahvaliti na takvim akcijama i stostruko vam se odužiti.

Prečesto podcjenjujemo ove najjednostavnije oblike odmora. Pa ipak, tijekom spavanja, hodanja, odmora, slobodnog podneva ili drugih aktivnosti, čak i one koja traje nekoliko minuta, možemo resetirati um i tijelo.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!