locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Predlažemo što ne smije nedostajati u vrtnom dječjem igralištu!

Objavljeno: 2022-06-24 16:37:37
Kategorija: Blog

 

Kada je ljeto u punom jeku, a vrijeme je dobro, djeca su željna igre i zabave pa istrčavaju u dvorišta kako bi se igrala na svježem zraku. Ali igranje u praznom vrtu bit će mnogo manje uzbudljivo. Stoga je vrijedno voditi brigu o prikladnom igralištu za djecu u vlastitom dvorištu - atraktivan i uređen prostor pružit će djeci mjesto za igru, a i roditelji će slobodno vrijeme sa užitkom moći provoditi vrijeme sa svojom djecom. Dobro uređeno dvorište i vrt, bit će siguran i prilagođen djeci.

 

Dobro opremljeno igralište u dvorištu


Igralište za djecu je prostor koji treba stvoriti prvenstveno kako bi se zadovoljile potrebe najmlađih ukućana. Stoga će igrališta koja pružaju mjesto za igru (za jedno ili za grupu djece) i mjesto za odmor funkcionirati savršeno. Važno je pravilno isplanirati igralište tako da su svi elementi logično raspoređeni i da igralište nije u sukobu s dizajnom okolice kuće.

 

Koje elemente vrijedi opremiti prostor u dvorištu za djecu?


Igralište u dvorištu za djecu mjesto je gdje bi se trebale postaviti dječje igračke. Vrtne igračke za najmlađe omogućit će djeci ugodnu zabavu, a bit će savršene i za provođenje vremena s ostatkom obitelji. Mogu se postaviti gotova kupljena, drvena igrališta za djecu, kao i samostalno izrađena igrališta.

 

Vrtne igračke za najmlađe članove kućanstva


U svakom vrtu bit će mjesta za neke igračke za djecu. Veliki vrt je dobro opremiti vrtnim kućama za djecu, koje osim same kućice često imaju dodatno postavljene ljuljačke, tobogane ili zidove za penjanje. Za manje vrtove, u ponudi se nalaze odgovarajuće, manje verzije dječjih kuća.

Zanimljivost u organizaciji vrta zasigurno će biti postavljanje velikih elemenata – drvenih kuća, sjenica ili igrališta. Manje verzije - male kuće ili šatori neće trebati puno prostora, ali zauzvrat treba dobro planirati prostor za ostale elemente male vrtne arhitekture. Ako ste zabrinuti da se nećete moći sami nositi s projektom, možete zaposliti specijaliziranog dizajnera.

 

 

Vrtne ljuljačke - kraljice igrališta


Nitko ne smije i neće zaboraviti na najljepšu i najomiljeniju igračku - vrtna ljuljačka je uvijek kraljica bilo kojeg igrališta! Ljuljanje će svako dijete učiniti sretnim, pa razmislite o postavljanju jedne u vlastito dvorište. 

Samostalna gradnja ljuljačke stavlja veliku odgovornost na roditelje, pa je dobro kupiti gotove konstrukcije koje se nude u trgovinama. Zahvaljujući tome, i djeca i njihovi roditelji neće brinuti o svojoj sigurnosti, a gotove ljuljačke će pružiti puno zabave. Čak i u malom vrtu vrijedi pronaći mjesto za malu ljuljačku. U tako opremljenom igralištu djeca će se najbolje zabaviti!

 

Bazeni za ljetne vrućine


Tijekom ljetnih vrućina, ništa nije pogodnije za zabavu od mogućnosti da se rashladimo u vodi. Iz tog razloga, u posljednjih nekoliko sezona, vrtni bazeni su postali izrazito popularni. Dječje verzije su male, šarene i obično na napuhavanje. Najmlađima će omogućiti da uživaju, da se zabave i ohlade za vrijeme ljeta.

Kupati se i igrati u bazenu zahtijeva više intimnosti, pa je dobra ideja osigurati prostor. Vodite brigu o pokrivačima, postavljanju visokih ograda i biljkama. Dobro je okružiti vrt s jedne ili dvije strane prirodnom zaštitom - red stabala bit će praktično rješenje, ne samo da blokira oči prolaznika i susjeda, već i pruža ugodnu hladovinu tijekom ljetnih vrućina.

 

Pješčanici za zabavu


Zanimljiviji element igrališta svakako su vrtni pješčanici. Pješčanik za igru posebno će se svidjeti maloj djeci. U vrt možete postaviti pješčanike u obliku kade koja se može zaključati ili izgraditi betonski ili drveni pješčanik. 

Vrijedi odlučiti se za model koji se može zaključati. Zahvaljujući tome, mačke i psi neće obavljati svoje potrebe u pijesku, pa će igra ostati sigurna za djecu. Ako smatrate da postoji potreba za oblaganjem pješčanika, dobro je odlučiti se za korištenje visoke živice ili prirodne barijere od biljaka.

 

 

Prednosti igrališta u dvorištu


Igralište u dvorištu mjesto je dječje aktivnosti i radosti. Dobro je to planirati već s građevinskim projektom kuće i vrta. Vrt napravljen u skladu s komentarima profesionalnih dizajnera pružit će ugodan prostor svakome. Prilikom projektiranja cijelog vrta vrijedi pažljivo djelovati u skladu s prethodno usvojenim zoniranjem prostora.

Vrt prilagođen djeci mjesto je koje će lako izvući najmlađe iz soba, maknuti od računalnih i TV ekrana. Takvo mjesto osigurat će prostor za svakodnevnu tjelesnu aktivnost. U vrtu, osim igračaka, možete staviti i druge elemente, npr. mali fragment povrtnjaka.

 

Dobro dizajniran kvadrat - supstrat i biljke


Na dvorišnom igralištu ne može nedostajati igračaka za djecu, ali jednako je važno da je cjelina pravilno dizajnirana. Logički raspoređeni elementi, pravi supstrat i biljke stvorit će nešto posebno. Takav prostor estetski je ugodan, a istovremeno je izuzetno praktičan.

Dobro je voditi brigu o sigurnom supstratu. Zeleni travnjak je mekan i savršeno štiti od ozljeda tijekom pada. Potrebno je odabrati mješavine trave koje će biti otporne na gaženje i intenzivnu uporabu. Vodite brigu o travnjaku, izbjegavajte situaciju u kojoj na njemu rastu korov i cvijeće, jer će oni privući pčele koje mogu biti opasne za djecu.

Osim trave, pijesak s vrlo finom granulacijom može biti dobar supstrat. Ako su djeca starija i već su opreznij, možete koristiti tvrđu podlogu - npr. onu izrađenu od slobodno raspoređenih ploča terase. Igralište možete urediti ne samo u vrtu, nego za mali prostor za igru možete izdvojiti i terasu, ali ne zaboravite da na takvo mjesto ne postavite ljuljačke ili trampoline.

Prilikom dizajniranja vrta s prostorom za djecu, izbjegavajte biljke koje su otrovne. Također je dobro odreći se velikog broja biljaka koje oprašuju insekti, osobito pčele, jer tijekom igre djeca neće obraćati pozornost na njih.

Bitno je sve pravilno isplanirati. Prva faza dizajna zasigurno će biti plan postavljanja pojedinih elemenata. A i treba uzeti u obzir osobitosti parcele, uključujući i teren na kojem postavljate igralište.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!