locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Radni stol ispod prozora – dobra ideja ili ipak ne?

Objavljeno: 2021-10-27 11:44:58
Kategorija: Blog

 

Razdoblje praznika i ljenčarenja je gotovo. Počela je nova školska godina, a time i novi izazovi, obaveze i avanture koje očekuju vaše dijete. Razmislite o pripremi idealnog mjesta za rad i učenje vašeg djeteta. Najvažniji element takvog kutka uvijek je radni stol.  Namještaj, bez kojeg je teško zamisliti ugodan rad i učenje. Prilikom uređenja sobe za učenika, mnogi od nas su suočeni s dilemom gdje postaviti stol tako da učenje bude ugodnije? Ima li posebno pogodno mjesto u sobi? Je li radni stol to za pored prozora dobro rješenje? Ako vam je potreban savjet i inspiracija o ovoj temi, pozivamo vas da pročitate članak. Naši stručnjaci predlažu kako funkcionalno organizirati sobu za učenika i kutak koji je za učenje. Gdje smjestiti stol kako bi se djetetu osiguralo funkcionalno mjesto za rad? To je pitanje kojem ćemo se posvetiti, a svakako neće biti riječ o stolovima u dnevnoj sobi.

 

Postavljanje radnog stola u sobi

Kada se suočimo s izazovom uređenja dječje sobe, tražimo najbolja rješenja koja će se odraziti na postavljanje namještaja kao što su na primjer: dječji kreveti, a zatim dječji stolovi, setovi namještaja, taburei za djecu, police za na zid i komode. Svi oni zajedno moraju formirati jednu cjelinu i elegantan dizajn interijera. Iako je svaki komad namještaja važan, radni stol za učenje, je vodeći u dječjoj sobi.

 

Savršen raspored prostora – ergonomski rad za stolom

 

U sobi su dostupne brojne mogućnosti kak postaviti radni stol. Jedan od najčešćih je njegov položaj ispod prozora. Međutim, je li to dobro rješenje? I da i ne. Sve ovisi o lokaciji same sobe. Kada će stol za rad ispod prozora biti dobar izbor? Svakako u situacijama ako je unutrašnjost sobe mala i tamna, smještena na sjevernom zidu zgrade. Soba na sjevernoj strani može biti tamna i zahtijevati najbolje moguće osvjetljenje.  Važno je zapamtiti da je prirodno svjetlo uvijek najbolje ako je riječ o učenju i radu, pa ga je vrijedno koristiti za osvjetljavanje radnog prostora. Kada stol ispod nekog prozora nije dobar izbor? Kada su soba i prozor u njoj na južnoj strani. Sunce koje cijeli dan dopire u sobu, može sjati ravno u oči vašeg djeteta, što ga može ometati i zbunjivati. Mjesto za rad i učenje treba prilagoditi potrebama djeteta i uvjetima sobe. Postavljanjem stola paralelno s prozorom, provjerite hoće li vašem djetetu biti osigurano dovoljno mjesta na stolu. Dječja soba mora biti funkcionalna, u to nema sumnje.

 

Različite mogućnosti za postavljanje stola ispod prozora

 

Jeste li znali da se stol ispod prozora može postaviti na tri različita načina? Iako u prvi čas pada na pamet pomisao, da osoba koja sjedi treba biti okrenuta prema prozoru (stol okrenut prema prozoru), nakon nekog vremena i kratkog razmišljanja svatko bi trebao zamisliti sljedeća dva rješenja. 

 

Stolovi leđima okrenuti prema prozoru

 

Prvi je postaviti stol ispod samog prozora, ali na takav način da dijete koje sjedi pored njega ima prozor odmah iza leđa. Ovo rješenje ima i prednosti i nedostatke. Najveći problem može biti korištenje računala. Sunčeva svjetlost koja će ulaziti kroz prozor svijetlit će izravno na monitor i ometati rad. Dakle, ako znate da vaše dijete treba računalo za rad i često ga koristi tijekom dana, odustanite od ove vrste postavke.

 

Stolovi okomiti na prozor

 

Druga mogućnost je postaviti stol s okomitim pogledom na prozor (stol bočno do prozora). Po našem mišljenju, ovo je jedna od boljih ideja.  Površina stola bit će dobro osvijetljena, a samo sunce neće sjati ravno u oči. Okomiti položaj stola u odnosu na prozor zahtijeva dobru organizaciju cijelog interijera. Mora se iskreno reći da neće svaka soba biti prikladna za takvo rješenje. Male sobe u stanovima mogu biti preuske da bi se na taj način postavio dječji stol. Zapamtite da kada tražite najbolje rješenje za velike i za male prostore  uvijek je vrijedno uzeti u obzir dimenzije dječje sobe u kojoj se nalazi namještaj.

 

Kako postaviti stol u sobi s više klinaca?

 

Jedan stol u dječjoj sobi nije problem, situacija se mijenja kada jednu sobu dijeli dvoje ili ponekad troje djece.  Organizacija mjesta za rad tada može biti pravi izazov. Jedno od najzanimljivijih rješenja za dječju sobu može biti stolna ploča smještena duž cijele duljine zida uz prozor. Takav komad namještaja savršeno će zamijeniti stol za svako od djece, organizirat će udobno mjesto za učenje, rad i igru. To će uštedjeti prostor i koristit će prirodno svjetlo, što je uvijek prednost. Ako se pitate kako staviti stol u sobu brata ili sestre, takvo rješenje će biti savršeno!

 

Ideja za uređenje koje će vas inspirirati

 

Ako oklijevate kako postaviti stol unutar dječje sobe, predstavljamo vam neke zanimljive prijedloge, možda će vam jedan od njih biti inspiracija prostora za uređenje.

 

Stol na lijevoj strani uza zid.

 

Iako radni stol i nije postavljen izravno ispod prozora, kroz žaluzine prolazi dovoljno svjetlosti da  osvijetli prostoriju i učini mjesto za sam rad i učenje svijetlim i funkcionalnim. 

 

Stol postavljen paralelno s prozorom i prozorskom daskom.

 

Dječja soba u kojoj veliki prozor osvjetljava radno mjesto. Zanimljivo rješenje ovdje je korištenje prozorske daske kao police za knjige, igračke i najnužnije sitnice djeteta.

 

Stol u sobi bez prozora

 

Ponekad je potrebno pronaći prikladno mjesto za stol u sobi bez prozora. Sljedeći način pokazuje da je moguće, čak i štoviše, može biti i elegantno i funkcionalno.

Upamtite! Ako uređujete sobu u kojoj nema prozora, pobrinite se za pravilnu rasvjetu, to bi trebao biti must. Emmezeta nudi širok izbor za visilice i podne svjetiljke.

 

Djevojačka soba u boho stilu

 

Zapamtite da prilikom uređenja prostora za svoje dijete ne morate odustati od elegantnog uređenja u korist funkcionalnosti. Dizajn dječjeg prostora može biti kombinacija oba elementa. Najbolji primjer za to mogu biti dekoracije, uvijek ima dovoljno mjesta za njih.

 

Stol okomit na prozor

 

Kada tražite savršeno mjesto za dječji namještaj kao što su: stolovi, sofe, fotelje, kutne garniture, kompleti soba, ormari, police, i komode, uvijek je vrijedno razmotriti nekoliko opcija i odabrati najbolju među njima.

 

Kako se nositi s prodorom sunca

 

U vrućim ljetnim danima, kada toplina ulazi u prostoriju kroz velike prozore, unutrašnjost se može brzo zagrijati, uzrokujući nelagodu i probleme s koncentracijom. Nema potrebe da se zavaravate, klima uređaj kod kuće je još uvijek rijetkost, kako se boriti s pregrijanim sobama i pružanjem ugodnog mjesta za učenje djetetu? Imamo nekoliko prijedloga koji mogu pomoći u takvim situacijama za dječju sobu i svaki kućni ured. Na tržištu postoji nekoliko dodataka pomoću kojih ćete učinkovito riješiti problem pregrijane sobe, npr.  ventilatori,  žaluzine i rolete ali najčešće ne donose dovoljno olakšanja. Vrlo učinkovito rješenje su tende, odnosno vanjski pokrovi, koji zaustavljaju sunce s vanjske strane prozora, zahvaljujući kojima se zrak u kući ne zagrijava.

 

 Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i prijavite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!