locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Radno mjesto i ergonomija rada

Objavljeno: 2021-12-01 13:46:11
Kategorija: Blog

Pravilno odabran položaj našeg tijela tijekom rada na računalu sprječava brojne bolesti, ali i značajno povećava udobnost rada. Podešavanjem radnog mjesta ili stvaranjem ergonomije rada na računalu prema specifičnim načelima , možemo minimizirati učinke dugotrajnog sjedenja, među kojima su najčešće bolesti mišićno-koštanog sustava; kralježnice i vida. Kako stvoriti ugodnije, ergonomsko radno mjesto? Razmotrite sljedeće savjete.

 

Savršeno mjesto za rad na računalu - ergonomija
 

Gotovo svatko tko provodi više od četiri sata dnevno ispred računala, bilo u uredu ili tijekom zabave kod kuće, sigurno je naišao na probleme kao što su: bolni zglob, bolne noge, umorne, goruće oči ili bol u leđima, još uvijek je stvar ergonomije i nedostatka prilagodbe radnog mjesta anatomskim potrebama našeg tijela. Slijedeći nekoliko pravila i smjernica, rad u uredu postat će mnogo ugodniji i sigurniji za naše zdravlje. Gdje početi?

 

Ergonomija stola
 

Pravi stol je jedna od komponenti uspjeha pravilne ergonomije rada. Visina stola treba biti podesiva u rasponu od najmanje 60-82 cm. U idealnom slučaju, gornji dio stola trebao bi biti na visini lakta ili malo ispod. Ako je moguće, preporučljivo je koristiti podesivi stol, odnosno onaj na kojem možete raditi i stojeći i sjedeći (u ovom slučaju visina bi trebala biti 60-125 cm). Radeći za takvim stolom manje se umaramo, trebamo puno manje vremena za pauze i odmor, a zahvaljujući tome možemo raditi duže i učinkovitije.

 

Radno mjesto na računalu - stolica
 

Ergonomija rada nije samo stol. Prilikom rada na računalu, osnova za oblikovanje pravog položaja je pravi odabir i mogućnost podešavanja stolice koju koristimo. Stolica bi prije svega trebala moći glatko podesiti visinu sjedala te visinu i kut nagiba naslona u odnosu na sjedalo. Sjedalo treba postaviti na takvu visinu da noge ostanu savijene u koljenima pod pravim kutom, a noge su položene ravno na pod. Dobro odabrane fotelje za rad su one čiji je naslon prilagođen prirodnoj zakrivljenosti kralježnice. Kako bi se osigurao udoban položaj ruku, nasloni za ruke trebaju biti postavljeni tako da su naše ruke slobodno spuštene, a laktovi na temelju naslona za ruke na visini stola. Kako bi se osiguralo optimalno pozicioniranje kralježnice, naslon treba podesiti tako da podupire kralježnicu na lumbalnoj i torakalnoj kralježnici (na razini lopatica). Također je potrebno voditi računa da stolica daje mogućnost podupiranja glave, što će smanjiti opterećenje vratne kralježnice.

 

Mnogo sati u sjedećem položaju ima negativan utjecaj, osobito na kralježnicu. Da bi se ograničile štetne posljedice, trebalo bi kupiti potpore za pravilno sjedenje. Zahvaljujući njima, izvana su podržane prirodne zakrivljenosti kralježnice, što smanjuje napetost leđa i olakšava usvajanje ispravnog držanja, što sprječava grbljenje. Prilikom odabira pravih nosača za nas, najbolje je da se odlučite za one koji će biti univerzalni i mogu se pričvrstiti na gotovo bilo koju stolicu.

 

Kada tražite pravu stolicu za radno mjesto, trebalo bi razmotriti prednosti i mane koje nude uredske stolice i stolice za igranje dostupne na tržištu. Stolice za igrača obično su dobro oblikovane, imaju mogućnost podešavanja svih važnih elemenata kao što su sjedalo, naslon za leđa, nasloni za ruke ili nasloni za glavu. Uredske stolice s podesivim naslonima za glavu bit će vrlo dobar izbor, jer je vrlo važan ispravan položaj glave i vrata tijekom dugih sati rada. Zahvaljujući tome, stolice za igranje nisu samo vrlo udobne, već i sigurne za naše zdravlje.

 

Monitor, tipkovnica, miš
 

Govoreći o ergonomiji rada na računalu, nemoguće je izostaviti tako važno pitanje kao što je pravilno postavljanje monitora ili prijenosnog računala. Trebao bi biti ispred nas na udaljenosti od oko 60 cm tako da je gornji rub malo ispod očiju, a linija pogleda tvori pravi kut s ravninom zaslona.

 

Tipkovnica bi trebala biti najmanje 10 cm od ruba stola tako da možete slobodno odmarati zapešća, što će spriječiti prekomjernu napetost mišića. Prilikom dugog rada s računalom važno je da je miš prilagođen veličini ruke. Cijela ruka od palca do vrhova prstiju trebala bi udobno ležati na mišu. Dio miša na kojem leži ruka trebao bi biti konveksan, a prednji dio mora biti niži od stražnjeg dijela. Pri radu s mišem ne zauzimajte statički, neprirodan položaj, npr. istezati ili okretati zapešće ili podlakticu.

 

Da bi se povećala udobnost rada, trebalo bi opremiti radno mjesto gel jastučićima za tipkovnicu i miša. Računalnim operaterima se savjetuje da se odmore od posla kako bi odmorili oči i promijenili svoj položaj - nakon svakog sata rada oko 5 minuta pauze - najbolje ju je koristiti za vježbe opuštanja.

 

Najergonomičniji, produktivniji način rada s prijenosnim računalom je korištenje vanjskog monitora, zasebne tipkovnice i miša. Također je vrijedno dobiti stalak za prijenosno računalo. Podmetači pomažu u održavanju ispravnog položaja tijela i povećavaju praktičnost rada. Zaslon postavljen u pravom položaju u odnosu na liniju našeg vida smanjuje bolove u vratu prilikom dužeg obavljanja uredskog rada.

 

Oslonac za noge
 

Za obavljanje našeg posla u ugodnim uvjetima, treba voditi brigu o nogama. Izvrstan dodatak pravilno odabranoj stolici i dopuna radnom mjestu na računalu je oslonac za noge. Zahvaljujući tome, možemo staviti noge u prikladan položaj i tako smanjiti rizik od umornih i bolnih nogu te bolnih bedara. Oslonac za noge također sprječava probleme s nepravilnom cirkulacijom i omogućuje održavanje optimalnog kuta između nagiba kralježnice i koljena. Jastučić za noge savršen je za niske ljude, jer omogućuje da slobodno odmorite noge. Prilikom odabira oslonca za noge treba paziti da ima kut podešavanja u rasponu od najmanje 0-15 stupnjeva, kao i visinu prilagođenu radnim uvjetima i visini zaposlenika. U idealnom slučaju, trebao bi biti opremljen protukliznom bazom.

 

Ergonomija rada na računalu je vrlo važna stvar. Pobrinite se za to s našim proizvodima!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!