locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Stol ispod prozora - je li to dobra ideja?

Objavljeno: 2021-12-03 13:40:54
Kategorija: Blog

Dobra organizacija radnog mjesta i učenja je vrlo važna. Danas, kada je većina svakodnevnih stvari koncentrirana unutar doma, prostor bi trebalo prilagoditi što je boje moguće kako bismo imali udobnost za učenje i rad.

Stol je jedan od onih komada namještaja bez kojega je teško zamisliti dječju sobu, radnu sobu ili studio. Pravilno pozicioniranje stola određuje praktičnost i funkcionalnost.

Prilikom planiranja interijera sobe vrijedi pažljivo razmisliti o njegovom položaju.

Jedno od najčešće biranih mjesta gdje postavljamo stol je zid pod prozorom. Takva lokacija ima mnoge prednosti kao što je prirodno svjetlo, ali i neke nedostatke.

Ako vas zanima koje, pozivamo vas da pročitate članak. Pokušat ćemo pronaći odgovor na pitanje: Je li stol ispod prozora dobro rješenje? Kako urediti prostor oko njega na zanimljiv i funkcionalan način? O čemu treba razmišljati i na što treba obratiti posebnu pažnju.

 

Kako postaviti radni stol u odnosu na prozor?

 

Da biste stvorili savršeno mjesto za rad i učenje, potrebno je dobro postaviti stol. Udobno mjesto za učenje mora biti pravilno osvijetljeno, pa bi trebalo razmišljati o postavljanju stola pored prozora.

 

Jug, sjever ili istok?

 

Mjesto ispod prozora izgleda savršeno. Međutim, to nije tako jednostavno i očito kao što se čini.

Ako postavimo stol ispod prozora koji se nalazi na južnoj strani kuće, može se ispostaviti da će veći dio dana sunce sjati ravno u lice osobe koja uči ili radi za stolom.

Najbolje mjesto za postavljanje stola je zid koji se nalazi na sjevernoj ili istočnoj strani, intenzivna sunčeva svjetlost koja pada na južne i zapadne zidove može previše osvijetliti i zagrijati radno mjesto.

Dakle, prije nego što odlučite staviti komad namještaja uz zid ispod prozora, pobrinite se da je to dobro rješenje.

Položaj stola ispod prozora ne znači nužno da je postavljen paralelno sa zidom na kojem se nalazi prozor.

Radni stol se također može postaviti okomito na prozor i stražnju stranu kreveta, kauča ili ormara. Ovo je vrlo zanimljiv način.

Vrijedi razmotriti u situaciji kada dva komada namještaja moraju stati u jednu sobu. Raspored - okrenut leđima - stolova okomitih na zid ispod prozora s jedne strane stvara veliko korisno područje, as druge funkcionalno razdvaja dvije zone. Što je posebno važno u slučaju braće i sestara.

Prije nego što se odlučite za ovo rješenje, pobrinite se da soba u kojoj će se nalaziti namještaj bude dovoljno velika. I hoće li takav aranžman nadvladati dekor.

Možda će vam stolovi okomiti na prozor zauzeti previše prostora.

Ono čega biste se trebali odreći su stolovi koji su smješteni leđima prema prozoru. Položaj s leđima prema prozoru znači da će se sunce reflektirati od monitora koji se nalazi na radnoj površini, što će otežati rad i učenje.

Problem se lako može riješiti instaliranjem roleta ili žaluzina u prozor.

Dobra organizacija radnog mjesta izravno se pretvara u našu produktivnost i učinkovitost.

Nepravilno pozicioniranje stola može pokvariti prednosti čak i najbolje odabranog komada namještaja, pa je vrijedno znati čime se voditi prilikom uređenja radnog prostora.

 

Treba li stol u dječjoj sobi stajati pored prozora?

 

Kada se suočimo s izazovom uređenja dječje sobe, tražimo najbolja rješenja koja će se odraziti na postavljanje namještaja kao što su na primjer: dječji kreveti, a zatim dječji stolovi, setovi namještaja, taburei za djecu, police za na zid i komode.

Iako je svaki komad namještaja važan, radni stol za učenje, je vodeći u dječjoj sobi.

Kada tražite prikladno mjesto za stol u dječjoj sobi, izvor svjetlosti morate uzeti kao polaznu točku. Stol djeteta ne smije se nalaziti u kutu sobe, koji je najudaljeniji od prozora. To će zahtijevati stalnu uporabu umjetnog izvora svjetlosti, a to kao što znate, nije zdravo za oči.

Brinući se o svom djetetu i udobnosti njegovog učenja, pronađite mjesto koje će za njega biti sigurno i udobno.

Ako su prozori u dječjoj sobi okrenuti prema sjeveru ili zapadu, postavite stol izravno pod prozorom. Sunčeva svjetlost pružit će djetetu optimalne uvjete za učenje, i igru na radnoj površini.

Dnevna svjetlost je zdravija za oči od umjetne, a pogled kroz prozora omogućit će mladoj osobi da skine pogled s knjiga ili zaslona računala dok piše domaću zadaću i makar na trenutak se opusti.

 

Personalizacija prostora

 

Nitko ne poznaje dijete kao njegovi roditelji i na njima leži teret optimalnog usklađivanja mjesta za rad s potrebama djeteta. Važno je naglasiti da je svako dijete različito i svako treba drugačiji prostor. To je osobito važno ako je dijete, na primjer, ljevoruko.

Dešnjak bi trebao imati stol postavljen lijevom stranom prozoru, a ljevoruka djeca s desnom stranom prozoru. Takva postavka osigurat će da učenik tijekom pisanja neće zaklanjati prirodno svjetlo koje ulazi u sobu kroz prozor.

Ako radni stol ne možete postaviti okomito na prozor, tada odaberite opciju paralelne postavke.

 

Više djece?

 

Jedan stol u dječjoj sobi nije problem, situacija se mijenja kada jednu sobu dijeli dvoje ili ponekad troje djece. 

Organizacija mjesta za rad tada može biti pravi izazov.

Jedno od najzanimljivijih rješenja za dječju sobu može biti stolna ploča smještena duž cijele duljine zida uz prozor. Takav komad namještaja savršeno će zamijeniti stol za svako od djece, organizirat će udobno mjesto za učenje, rad i igru.

To će uštedjeti prostor i koristit će prirodno svjetlo, što je uvijek prednost. Ako se pitate kako staviti stol u sobu brata ili sestre, takvo rješenje će biti savršeno!

 

Pozicioniranje stola okrenutog prema prozoru?

 

Kao što smo ranije spomenuli, prilikom rada i učenja, ne bismo trebali sjediti leđima prema prozoru. Jer ćemo zakloniti svjetlo. To će utjecati na udobnost rada i učenja.

Bolje rješenje je premjestiti stol na zid pod prozorom i postaviti stolicu ili fotelju prema prozoru. Kada se stol nalazi paralelno s prozorom treba se pobrinuti za odgovarajuće zavjese ili rolete, kako biste zaklonili prejaku sunčevu svjetlost.

 

Dodatna rasvjeta

 

Ako planirate studirati ili raditi uglavnom u večernjim satima, ne zaboravite na dobru dodatnu rasvjetu, za koju moramo primijeniti ista načela kao i za prirodnu rasvjetu.

Potražite stolnu svjetiljku ili ugradite reflektorsku rasvjetu koja dobro osvjetljava cijelu površinu stola.

 

Ideje za uređenje ureda

 

Ako želite stvoriti savršeno mjesto za rad svaki dan, svakako razmislite o svim mogućnostima. Rad za stolom mora biti udoban, pogotovo ako za njim provodite nekoliko sati dnevno.

Jeste li znali da za udobno radno mjesto ne morate kupiti veliki, nepraktični stol?

 

Radna ploča

 

Radna ploča za stol može se postaviti na dva niska ormarića, montirati je na zid pomoću posebne konstrukcije ili ga postaviti na noge, koje ćete kupiti u trgovinama namještaja.

Prednost takvog rješenja je mogućnost podešavanja duljine stola i podešavanja veličine prostorije.

Stol u obliku radne ploče jamčit će i vama i drugim ljudima koji ga koriste puno više prostora za rad i učenje. Osim toga, stolna ploča je mnogo jeftinije rješenje. Daje mogućnost izmjene i proširenja, npr. kupnja ormara koji se može zaključati, kao i polica ili regala.

Ako soba nema prozor na cijelom zidu, onda je na bokovima vrijedno objesiti nekoliko polica ili ormara za knjige i potreban pribor.

Ako vam je potrebno puno prostora zbog posla koji radite, razmislite o ugradnji udobnih i praktičnih polica do stropa. Mjesto za rad pripremljeno na ovaj način dobit će još više udobnosti i funkcionalnosti.

Na bočnim stranama prozora iznad stola ne preporučujemo vješanje dubokih ormara koji se mogu zaključati jer oni mogu učiniti da manje svjetla ulazi u sobu.

Radna ploča smještena pod prozorom kao stol za rad idealno je rješenje za sobu od nekoliko djece ili za ured u kojem ima malo prostora, a u njemu morate smjestiti nekoliko osoba.

 

Gdje postaviti stol za rad?

 

Vlasnici ogromnih prostora mogu si priuštiti puno slobode, ali moraju zapamtiti nekoliko osnovnih pravila.

Orijentacija stola

Ne postavljajte stol tako da radna ploča bude okrenuta leđima prema ulaznim vratima. Imajte na umu da sjedeći leđima prema ulazu u sobu, izlažemo se tjeskobi, nesigurnosti i dekoncentraciji.

Radno mjesto u sobi treba biti smješteno na način koji će nam dati priliku da kontroliramo situaciju. Stoga je stol dobro postaviti okrenut prema vratima i leđima prema zidu.

U malim sobama vrijedi razmisliti o postavljanju stola u kut sobe, mali kutni stolovi savršeno se uklapaju na ograničenom području.

Na malom prostoru možemo koristiti široku prozorsku dasku kao produžetak radnog mjesta, na kojem ćemo postaviti neke od potrebnih stavki. Tada je dovoljan mali stol koji će uštedjeti vrijedan prostor.

Udoban stol trebao bi biti širok 80-90 cm i dug 120-160 cm, visina ovisi o fizionomiji osobe. Ispod stola treba ostaviti slobodan prostor za noge minimalne širine 70 cm i dubine najmanje 60 cm. Noge bi se trebale slobodno odmarati na tlu, a ako to nije moguće, onda na osloncu za noge.

 

Na što još treba obratiti pozornost?

 

Dijete koje piše domaću zadaću za svojim stolom ne bi trebalo sjediti leđima okrenutim vratima. Ovo je još jedan važan element aranžmana koji vrijedi razmotriti prilikom uređenja sobe za učenika. Takav položaj može izazvati tjeskobu i odvratiti pozornost mlade osobe.

 

Pa kako postaviti stol u dječjoj sobi?

 

Po mogućnosti bočno od vrata, na taj ćete način učeniku osigurati mir i osjećaj sigurnosti.

Međutim, prvo se moraju ispuniti određeni uvjeti: prozor ne smije biti okrenut prema jugu, tako da svjetlo nije previše oštro, mora biti pravilno zaklonjeno, a ploča dovoljno široka da na njoj ima prostora za svjetiljku, pribor i još ostane slobodnog prostora za učenje i kreativnu igru.

U idealnom slučaju, zid oko prozorske daske treba biti zaštićen od prljavštine.

 

Namještaj za braću i sestre – bračni stol za djecu

 

Često djeca dijele jednu sobu. Kako odabrati pravi namještaj za učenje za braću i sestre? Vrijedi odabrati dvostruki stol. Ovo rješenje će uštedjeti i organizirati prostor, dijeleći dječju sobu na zone učenja i igranja.

Dvostruki stol ne mora ograničiti individualnost učenika - neka slobodno ukrašavaju svoje dijelove. Neka budu drugačiji jedni od drugih. Djeca mogu odabrati drugačije boje pribora koje će staviti na radnu ploču, razne kutije s priborom i svjetiljke.

Zahvaljujući tome, imat će osjećaj da svaki od njih ima svoj kutak za učenje.

 

 

Prava stolica za vaše dijete

 

Vrlo važan komad namještaja u učeničkoj sobi je pravilno odabrana stolica. Ona na kojoj će dijete sjediti dok uči, trebao bi obratiti pažnju na njegove specifikacije, jer je najvažnija sigurnost i zdrava kralježnica vašeg djeteta.

U idealnom slučaju, svaki element stolice treba biti podesiv. Dakle, odaberite komad namještaja koji ima mogućnost podešavanja visine sjedala, naslone za ruke i podesivi naslon.

Uglavnom se radi o podesivim naslonima za ruke, ali i naslonima za glavu, podešavanju visine i dubine sjedala, podešavanju nagiba vrata i leđa u odnosu na računalo i ponekad krutosti samog naslona.

Pravilno podešavanje položaja tijela i držanje leđa ravno dok radite izuzetno je važno.

Prije nego što postavite stolicu pored stola, odaberite pravu visinu tako da djetetove noge slobodno dodiruju pod.

 

Najbolja svjetiljka za stol učenika

 

Važna je svjetiljka koju ste stavili na stol za učenika. Trebala bi imati široko sjenilo (dobro je ako u potpunosti pokriva žarulju) i osvijetliti većinu stola što uvelike utječe na očuvanje zdravog vida.

Dobro rješenje bit će svjetiljka koja vam daje mogućnost podešavanja visine.

A kada je riječ o svjetlu, onda će najbolja biti topla nijansa koja podsjeća na prirodno dnevno svjetlo. Hladno, plavkasto svjetlo brže umara oči.

Svjetiljka bi trebala stajati na lijevoj strani stola ako je dijete dešnjak ili pak s desne strane ako je dijete ljevak.

 

Dobri radni uvjeti za vrijeme vrućina

 

Tijekom vrućih dana sunčeva svjetlost prodire u unutrašnjost, uzrokujući značajno povećanje temperature u prostor.

Na tržištu postoji nekoliko rješenja koja su korisna u takvoj situaciji; klima uređaji, ventilatori, unutarnje rolete ili žaluzine, ali najčešće ne donose dovoljno olakšanja.

Puno bolje rješenje su tende, odnosno vanjski pokrovi koji zaustavljaju toplinsko zračenje s vanjske strane prozora, zahvaljujući kojima se zrak u unutrašnjosti ne zagrijava.

I to nije kraj njihovih prednosti!

Dovoljno je spomenuti smanjenje računa za struju klima uređaja s jedne strane i umjetnu rasvjetu s druge strane. Tome se dodaje zaštita od insekata i znatiželjnih očiju.

 

I na kraju boja

 

Bijeli stol će se uklopiti u sobu s bijelim namještajem. 

Odaberite stol u boji prirodnog drva ako namještaj za uređenje sobe ima upravo takvu boju.

Za sobu igrača odaberite tamni stol s udobnom foteljom.

Nemojte riskirati neobične i iznimno kontrastne kombinacije.

 

 Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i prijavite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!