locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Stol za radionicu - praktičan vodič za svakog DIY entuzijasta!

Objavljeno: 2022-02-11 14:15:23
Kategorija: Blog

 

DIY je sve popularniji hobi, koji kombinira posao s užitkom. Međutim, kako biste mogli udobno obavljati različite popravke i preinake, potrebni su povoljni radni uvjeti, a njih će osigurati čvrsti stol u radionici. Nije ga potrebno kupiti, jer ovaj komad namještaja možete lako napraviti sami, čime štedite novac i brusite svoje vještine. Kako napraviti stol za radionicu? U nastavku ćete pronaći mnogo korisnih informacija.

Vlastita radionica idealno je mjesto ne samo za uradi sam aktivnosti, već i za spremanje alata, sirovina i pribora za montažu. Nije uvijek potreban veliki prostor, često je dovoljan zaseban i pravilno prilagođen dio podruma, ostave ili garaže. U jako dobroj situaciji su vlasnici vrta, jer tamo mogu postaviti alatnu kućicu za odlaganje. S jedne strane, pružit će korisniku zaštitu od kiše i topline, a s druge će omogućit ostalim članovima kućanstva da se odmore od zvuka bušilice i čekića. Štoviše, izvan sezone odlično će funkcionirati kao spremište za vrtni namještaj.

Da bi radionica dobro ispunjavala svoju ulogu, potrebno je održavati red u njoj. Kako spriječiti stvaranje nereda? Garažni namještaj će biti od pomoći, osobito ormari, ormarići i police. Središnju ulogu u radionici, međutim, treba zauzeti stol na kojem najzagriženiji majstori provode većinu slobodnog vremena. Neki ljudi koriste drvene vrtne stolove za rad, međutim, to nije dobra ideja. Zašto? Njihova visina je prilagođena ljudima koji sjede, a čak i najkvalitetniji vrtni stolovi brzo će se uništiti pod težinom.

 

Dizajn stola za radionicu - odakle početi?

 

Prilikom projektiranja stola za radionicu najprije treba uzeti u obzir raspoloživi prostor. Zapamtite da je prostor za komad namještaja jedna stvar, ali isto tako morate ostaviti dovoljno prostora na stranama stola tako da se može raditi s većim komadima drveta, kao što su daske.

Samostalno napravljen stol za radionicu bit će prilagođen vašim potrebama. Na primjer, stolovi dizajnirani za stajanje imaju standardnu visinu od 85 cm. Međutim, ako ste visoka osoba, radna ploča bi trebala biti najmanje 90 cm od poda.

U fazi projektiranja provjerite i gdje se nalaze električne utičnice. Za udoban rad trebat će vam najmanje tri (za stolnu svjetiljku, alat koji se trenutno koristi i koji se puni). Ukoliko nedostaje utičnica možete ih postaviti na zid ili izravno u stol u garaži vlastitim rukama.

I na kraju – odaberite materijal izvedbe: metal ili drvo.

 

Stol za radionicu od drveta - učinite to sami!

 

Drveni namještaj izgleda lijepo, topao je na dodir i jednostavan za sastavljanje, ali ako je na mjestu s povećanom vlagom zraka, potrebno ga je impregnirati.

 

Što će biti korisno za rad na radnom stolu?

 

Kako biste brzo i učinkovito napravili standardni radni stol od drva, za radionicu ili za garažu vlastitim rukama, pripremite odgovarajuće materijale i alate:

· četiri borove kvadratne letve za noge stola, sa stranama od najmanje 7 cm

· četiri drvene ploče, na primjer izrađene od johe, debljine najmanje 2,5 cm (koristit će se za izradu donjih i gornjih okvira)

· drvene grede za jačanje konstrukcije i eventualno do donje police

· dvije OSB ploče za izradu ploče stola

· odvijač i vijke za bušenje

· ljepilo za drvo

· kutnu brusilicu ili brusni papir

· spojni kutnik

· stege

Ako sami planirate rezati daske i ploču, dodatno pripremite motornu ili ubodnu pilu (eventualno ručne alate, na primjer, pilu). U suprotnom, zamolite zaposlenika trgovine, pilane ili stolarije da izreže ploče.

Prije početka izrade stola za radionicu, izravnajte površinu dasaka. Da biste to učinili, rad će vam olakšati kutna brusilica ili sitno zrnati brusni papir.

 

Konstrukcija stola za radionicu

 

Nakon što odstranite svo iverje i oštre rubove, započnite sa izradom osnovnog okvira, odnosno dvaju okvira koji će činiti kraće strane stola. Za svaki bočni okvir stola iskoristite po dvije kvadratne letve (noge stola) - na gornjem i donjem rubu međusobno ih spojite pomoću dvije daske. Zatim, na toj istoj visini, s unutarnje strane nogu pričvrstite po dvije dulje daske - s prednje i sa stražnje strane stola. Kako bi se ojačao gornji i donji dio okvira, uzmite još dvije daske, koje ćete postaviti uzduž duljih strana stola i koje će dijeliti kraće strane na pola. Gornja od tih daski ujedno će biti i ojačanje ploči stola.

 

Kako napraviti spojeve?

 

Najlakši način povezivanja daski i letvi je pomoću vijaka i ljepila za drvo. Najprije treba izbušiti male rupe na krajevima svake ploče, zahvaljujući kojima drvo neće puknuti kada u njega stavite vijke. Štoviše, spojeve bi trebalo ojačati spojnim kutnicima (ako se pričvrstite na dno ploča i s unutarnje strane nogu, u ovom slučaju neće biti vidljivi).

 

Montaža radne ploče

 

Drvenu radnu ploču možete napraviti od OSB ploče. Izrežite je na pola, nakon čega spojite oba dijela ljepilom za drvo i ostavite nekoliko sati stisnuto stezaljkama. Tako ćete dobiti čvrstu stolnu ploču debljine nekoliko centimetara. Pričvrstite je na gornji okvir kostura pomoću vijka. Uvjerite se da stolna ploča ravnomjerno strši sa svake strane. Bolje je ne lijepiti ju jer u slučaju potrebe, lako ju možete zamijeniti novom.

Stol je gotov! Impregnirajte ga, jer će zahvaljujući tome radni stol izgledati bolje, a istovremeno će postati otporniji na vlagu i mehanička oštećenja.

 

Kako napraviti metalni stol za radionicu?

 

Metalna konstrukcija je izdržljiva kao i drvena, ali za razliku od nje, izgleda malo lakše i zauzima manje prostora. Ako znate variti, nećete imati nikakvih problema s izradom. Kostur napravite od punih čeličnih profila, s kvadratnim poprečnim presjekom. Profile međusobno spojite pomoću aparata za zavarivanje, držeći se unaprijed određenih dimenzija i pokušavajući zadržati prave kutove.  Druga mogućnost je korištenje gotovih kutova, koji su međusobno povezani vijcima i ojačani kutnim profilima. Cijelu strukturu stola temeljito očistite i obojite antikorozivnom bojom, nakon čega na nju pričvrstite prethodno izrađenu radnu ploču od OSB-a.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!