locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Učinite svoju kupaonicu idealnim mjestom za opuštanje

Objavljeno: 2022-03-31 09:42:28
Kategorija: Blog

 

Kada je vrlo važan element svake kupaonice, jer nam omogućuje stvaranje zone opuštanja kod kuće. Mnoštvo i raznolikost modela dostupnih na tržištu mogu izazvati vrtoglavicu, pa prije kupnje vrijedi razmotriti koji će model kade zadovoljiti vaše kriterije. Posebno treba uzeti u obzir njezinu veličinu i kapacitet, oblik i materijal.

Zbog svoje veličine, kada u velikoj mjeri određuje stil cijele prostorije. Ovisno o odabranom tipu, možete stvoriti i funkcionalnu i minimalistički uređenu kupaonicu, kao i elegantan salon za kupanje s originalnim elementima uređenja.

 

Ugradbena ili samostojeća kada? Pravokutna ili asimetrična?

 

Prilikom odlučivanja o kadi za vašu kupaonicu, prvo biste trebali razmisliti o optimalnom mjestu za odvajanje zone kupanja i ograničenjima koja nameće raspoloživi prostor.

 

Pravokutne kupke

 

U malim stanovima najčešće ćete vidjeti pravokutne kade postavljene uz zid ili u kutu kupaonice (kutna kada). Mogu biti samostojeće ili ugradbene, za što se koriste obične keramičke pločice, mozaik ili vodootporne ploče. Pravokutni modeli imaju prednost u odnosu na asimetrične jer uz montažu zastora dodatno obavljaju funkciju tuša.

 

 

Samostojeće kade

 

Velike prostorije daju mnogo više mogućnosti uređenja. U njima će savršeno izgledati samostojeća kada koja može stajati izravno na podu, na nogicama ili biti ugrađena u posebno napravljen podest. Ako je stavite u sredinu sobe, stvorit ćete genijalan i moderan interijer, pored kojeg će biti teško proći ravnodušno. Oblik takve kade, obično ovalne ili okrugle, ovisi o našim individualnim preferencijama i količini sredstava. Važno je zapamtiti da tijekom obnove postavite odgovarajuće priključke u podu.

 

Kutne kupke

 

U kupaonici neobičnog oblika, asimetrične kade, uključujući kutne kade, izvrsno će pristajati. One su nešto kraće i šire od standardnih, imaju jednu stranu zaobljenu, što olakšava pristup drugim elementima uređenja. Kutne kade jamče veliku udobnost korištenja, jer često imaju udobno sjedalo, zaslon, naslon za laktove ili udubljenje za kozmetiku i pribor za kupanje.

 

 

Vrste kadi - od kojeg materijala mogu biti izrađene?

 

Prilikom odabira kade za kupaonicu, vrijedi znati različita svojstva koja svaki materijal ima  te vezane uz njih dobre i loše strane.

Akrilne kade – najpopularnije su zbog brojnih prednosti i relativno niskih cijena. Prvenstveno su dobre kvalitete (otporne na mehanička oštećenja i ogrebotine) i lagane, što uvelike olakšava njihov transport i montažu. Njihova površina je glatka i topla na dodir. Lako ih je održavati čistima, redovitim brisanjem krpom natopljenom sredstvom za čišćenje. Akrilna kada ne hrđa i na njoj se ne vide mrlje. Štoviše, možete odabrati model s posebnim antibakterijski premazom.

Kade od lijevanog željeza - izuzetno izdržljive, ne propadaju unatoč godinama, pa su često ulaganje za cijeli život. Samostojeće i s ukrasnim nogicama, rado ih se postavlja u kupaonice u retro stilu. One su hladne na dodir, ali za razliku od akrilnih kada, dugo održavaju temperaturu vode. Jedini nedostatak može biti težina, pa mogu uzrokovati probleme prilikom nošenja po stepenicama.

Čelične kade - prekrivene emajliranom bojom, koja ih štiti od ružnih refleksija. Najbolje je ako su izrađene od jednog komada lima, jer inače mogu korodirati na spojevima. Što je čelik deblji u njihovoj proizvodnji, to su teže i stabilnije. Čelična kada ne mijenja boju i može imati hidrofobni premaz kako je štiti od stvaranja naslaga kamenca. Jeftinija je od akrilne i kade od lijevanog željeza, ali ne zadržava toplinu i ne osigurava zvučnu izolaciju.

Na tržištu su dostupne i vrlo elegantne, ali ne i vrlo popularne kamene kade, ugodne i tople na dodir drvene i konglomeratne kade - sa savršeno glatkom, nježno svjetlucavom površinom.

 

Dimenzije i kapacitet kade

 

Prostranija kada znači veću udobnost kupanja, ali i duže vrijeme punjenja i veću količinu korištene vode, pa to nije ni jeftino ni ekološko rješenje.

Dimenzije kada značajno se razlikuju jedna od druge. Pravokutni modeli su relativno mali - počinju od 70x100 cm, ali njihova duljina može doseći i do 2 metra. Dostupne su i varijante za dvije osobe, širine 120 centimetara. Mnogo više prostora zauzimaju samostojeće kade, za koje vrijedi izdvojiti prostor dimenzija 100x200 cm. Potpuno različite proporcije od pravokutne kade imaju simetrične kutne kade, čije strane mogu biti duge od 120 do 180 cm. Drugi važan parametar je kapacitet kade, u rasponu od 75-400 litara vode. To je povezano s dubinom, koja određuje jednostavnost ulaska i izlaska iz kade. Ako odaberete preduboku kadu, riskiramo klizanje, a može i preplaviti mali interijer.

 

 

Kada u boji – hrabar prijedlog za moderne kupaonice?

 

Iako se bijele kade još uvijek najčešće kupuju, postupno raste interes za kupaonskom keramikom u jačoj boji, oživljavajući unutrašnjost kupaonice i dajući joj jedinstven karakter. Dok se crna savršeno uklapa u industrijske interijere, vrlo često se poseže i za srebrnom varijantom kako bi se ostvario dojam glamura. Zanimljiva završna obrada kupaonice u modernom stilu mogu biti jake, neonske boje, poput zelene ili crvene, ali ne zaboravite učiniti ostale elemente dekoracije prigušenijima - inače ćete stvoriti optički nered. Važno je znati da moderni dizajn mogu imati i kupaonske slavine, zasloni za kadu, pa čak i pribor za kade (pribor, noge, okviri).

 

Koje dodatne sadržaje mogu imati kade?

 

Starije osobe i obitelji s djecom zasigurno će obratiti pozornost na kadu opremljenu takvim rješenjima kao što su: udobno sjedalo, posebne ručke za olakšavanje ulaska i izlaska i neklizajuće dno, smanjujući rizik od pada. S druge strane, ljubitelji dugih kupki koji traže dodatne mogućnosti za opuštanje nakon napornog dana bit će oduševljeni hidromasažnom kadom i posebnim uzglavljem. Također možete birati između modela s ugrađenim audio sustavom i LED trakom, što vam omogućuje postavljanje različitih boja pozadinskog osvjetljenja ovisno o raspoloženju.

Pratite naše prijedloge i učinite svoju kupaonicu savršenim mjestom za opuštanje i bježanje od svakodnevice.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!