locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Vodič - pribor za vino

Objavljeno: 2020-12-30 13:47:21
Kategorija: Blog

Priče o vinu postoje stoljećima – o vrsti, porijeklu, načinu degustiranja, kombinaciji sa hranom i još mnoge druge. Mi ćemo se fokusirati na sve dodatke, odnosno priboru koji je potreban prilikom ispijanja vina, kako bi užitak bio što bolji.

 

Izbor čaše

 

Osnovna podjela vina je na crvena, bijela i pjenušava. U skladu s tom podjelom vrlo je važan izbor čaše. Kako kažu stručnjaci, to je prvi, ali i najvažniji korak, jer se na taj način dolazi do prave arome i okusa vina. U suprotnom, pogrešan izbor čaše umanjit će kvalitetu i okus. Da ne bi došlo do toga, pročitajte sljedeće savjete.

 

Dijelovi čaše za vino su:

  • - baza, koja omogućava da čaša stoji uspravno
  • - drška, koja omogućava da držimo čašu, tako da vino ne zagrijemo tjelesnom temperaturom
  • - tijelo čaše, po čemu se najviše čaše razlikuju - od uskih do balonastih, sa većim ili manjim otvorom

Crveno vino

 

Neke od najpoznatijih sorti crvenih vina su Cabernet Sauvignon, Merlot i Pinot noir. Crvena vina se najbolje kombiniraju uz crveno meso, jake umake i sireve punijeg okusa. Čaše koje koristimo, kada je u pitanju crveno vino, su balonastog oblika sa većim otvorom, kako bi vino moglo „disati“. Osim toga, veći otvor omogućava da sam miris i aroma budu pristupačniji nosu. Vino se poslužuje na sobnoj temperaturi, tako da nije pogreška ukoliko čašu ne držite za dršku, već za tijelo čaše. Za određene vrste vina se čak i preporučuje takav način držanja čaše kako bi se temperatura vina uskladila s tjelesnom temperaturom.

 

Bijelo vino

 

Chardonnay, Risling, Sauvignon Blanc su samo od neke od mnogih sorti bijelog vina. Od hrane, s bijelim vinom najbolje se kombinira riba, tjestenina i salate. Čaše su dugoljaste, sa višljom drškom, kako bi se održala hladnija temperatura. U odnosu na čaše za crvena vina, otvor je manji. Čašu svakako ne treba prepuniti vinom, preporučuje se između 1,5 i 1,8 decilitra. Na taj način moguće je kruženje vinom prije same degustacije.

 

Pjenušavo vino

 

Čaše za pjenušavo vino su dugoljaste i djeluju zaista elegantno. To je jedan od razloga zašto se šampanjac uglavnom pije samo u posebnim prilikama. Otvor je uži u odnosu na ostale čaše, kako bi se zadržala pjenušava struktura i okus vina. Odlično se slaže uz morske plodove, puretinu i voćne salate, posebno one koje sadrže marelice ili breskve.
Veliki izbor čaša pogledaj ovdje.

Dekanteri i ostali pribor

 

Dekanteri su zanimljivi zbog svog specifičnog oblika, ali mnogi ne znaju njihov značaj. Proces dekantiranja je zapravo odvajanje vina od taloga i odstranjivanje težih mirisa, ukoliko se radi o vinu koje je dugo stajalo. Provodi se i kod mlađih vina, bez taloga, jer u oba slučaja dolazi do razvoja arome. Preporučuje se da se dekantiranje, odnosno prelijevanje vina iz butelje u dekanter, učini oko pola sata prije serviranja.

Pravi ljubitelji vina vole gostima pokazati svoju kolekciju, zato je stalak za vino obavezan detalj.

Naravno, potreban je i pribor poput otvarača, lijevka, čepa, prstena protiv prolijevanja i slično.

A kako bi vino bilo na savršenoj temperaturi, u pomoć pristižu posude za hlađenje, vinski hladnjaci, kao i hladnjaci s odjeljkom za vinske flaše.

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!