Novi sustav DVB-T2/HEVC omogućuje TV program u HD kvaliteti!

Objavljeno: 13.09.2019.

Zemlje članice EU, a među njima i Hrvatska moraju do sredine 2020. ili uz odgodu najkasnije do 2022. osloboditi dio frekvencija koje se danas koriste za odašiljanje zemaljske televizije – tzv. pojas 700 MHz – za buduće potrebe razvoja 5G mreža. Kako bi se osigurao kontinuitet i mogućnost odašiljanja svih postojećih programa u HD rezoluciji u sustavu zemaljske digitalne televizije, nužan je prijelaz na novi sustav DVB T2, koji je znatno učinkovitiji uz novi standard kodiranja H.265/HEVC

Što će nam prelazak na novi DVB-T2 sustav digitalnog zemaljskog odašiljanja donijeti?

Prelaskom na novi sustav omogućit će se prije svega nastavak zemaljskog odašiljanja svih programa slobodnih za prijam za krajnje gledatelje, s većom kvalitetom slike u HD rezoluciji.

Uz bolju sliku u HD rezoluciji, zahvaljujući novom DVB-T2 sustavu i odabranim parametrima mreža, signal će biti jači i njime će se kvalitetnije pokriti prijem za veći broj građana uz izjednačavanje kvalitete i povećajnje područja pokrivanja postojećih programa.

Građani će trebati, ako već nemaju, najkasnije do 1. srpnja 2020. nabaviti prijamnik koji može primati DVB-T2/HEVC signal. Emmezeta već dugo ima takve prijamnike u prodaji, a pogotovo nakon objave preporuke iz 2017. koju je dala radna skupina HAKOM-a.

Građanima i ovim putem savjetujemo da kod kupnje novih prijamnika, televizora ili set-top-box-a, obvezno obrate pozornost na to da ima mogućnost prijma DVB-T2 signala s h.265/HEVC standardom kodiranja uz informaciju da su svi modeli u ponudi usklađeni te imaju prijemnike koji odgovaraju novom standardu.

Sve televizore u našoj ponudi pogledajte ovdje.