locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako urediti malu kuhinju u stanu

Objavljeno: 2021-11-05 09:55:00
Kategorija: Blog

 

Mala kuhinja u stanu, kući ili garsonijeri nerijetko je velik logistički i dizajnerski zalogaj. Uređenje takve kuhinje zahtijeva spretan raspored pojedinih elemenata kako bi iskoristivost slobodnog prostora bila maksimalna. Mala kuhinja - veliki problem? Pa ne nužno! Za malu kuhinju vrijede posebna pravila, no ako uređenju pristupite bez panike, s odgovarajućim znanjem i preciziranim očekivanjima, može se ispostaviti da "ni vrag nije tako crn" kao što kažu. Praktično i funkcionalno uređenje malog prostora može se pretvoriti u pravi užitak.

Što treba znati o uređenju malih interijera? Kako planirati raspored namještaja? A mali kućanski aparati? Saznajte iz članka koji slijedi.

 

 

Uređenje male kuhinje u stanu - dobar plan je pola posla

 

Kuhinje u stanovima često su male i uske, a time i nezgodne za postavljanje kućanskih aparata. Da bi u kuhinju stali svi potrebni elementi, valja mudro iskoristiti praktički svaki centimetar prostora. Za funkcionalno uređenje male kuhinje trebat će vam dobre ideje kao i unaprijed pripremljen plan.

U takvoj situaciji od pomoći mogu biti i online programi za dizajniranje interijera. Oni vam omogućuju da isprobate različite kombinacije i razmještaje te da u konačnici odaberete onu najbolju i najpraktičniju za vas. Isplati li se okušati u tim programima? Naravno! Ako ništa drugo, onda stoga što omogućavaju da, dok ste još u fazi dizajna, vizualizirate očekivanja i eliminirate potencijalne pogreške koje vam se mogu potkrasti pri uređenju male i uske kuhinje.

 

Mala kuhinja u stanu - kakav namještaj odabrati?

 

Jedno od najvažnijih pitanja na koje nailazimo kada se hvatamo u koštac s obnovom ili prvim uređenjem kuhinje jest izbor namještaja.

Možemo reći da je kuhinjski namještaj jedan od najvažnijih elemenata za ugođaj prostora jer će upravo namještaj odlučujuće utjecati na konačan izgled vaše male kuhinje. On će u velikoj mjeri odrediti njezinu funkcionalnost, udobnost i eleganciju. Kakav, dakle, namještaj odabrati za kuhinju? Imamo nekoliko mogućnosti. Možemo se odlučiti za narudžbu namještaja po mjeri, on će biti izrađen točno prema potrebama našeg prostora, no to je poprilično skupo rješenje. Također se možemo odlučiti za modularni namještaj ili razmislite o setovima kuhinjskog namještaja koji su - po našem mišljenju - postali pravi hit posljednjih godina. U čemu se krije tajna njihove popularnosti? Upravo u činjenici da pružaju priliku slobodnog kombiniranja pojedinih elemenata i kreiranje vlastite jedinstvene kuhinje, a to u slučaju malih kuhinja može biti neprocjenjivo. Modularni namještaj je upravo idealan način da maksimalno iskoristite raspoloživi prostor, dobijete više prostora i doista elegantnu i funkcionalnu kuhinju u vašem domu. 

Koji se elementi mogu naći u sastavu modularnog namještaja: viseći kuhinjski ormarići, stojeći kuhinjski ormarići, ormarići ispod sudopera, kuhinjske radne plohe, visoki kuhinjski ormari, ladice koje idu ispod perilice posuđa, pećnice i ploče za kuhanje.

 

 

Princip radnog trokuta - vrijedi li i za usku kuhinju?

 

Jedno od ključnih pravila za uređenje uske kuhinjske površine jest pridržavanje pravila trokuta. Čak ni kuhinja uređena u najmodernijem stilu neće u potpunosti služiti svojoj svrsi, ako ovaj princip bude narušen ili, još gore, uopće ne bude uzet u obzir pri uređivanju.

Što je princip trokuta?  Najvažniji kuhinjski aparati, kao što su sudoper, hladnjak i štednjak, trebali bi se nalaziti na vrhovima trokuta zamišljenog preko tlocrta prostorije. Treba imati na umu da ukupna duljina stranica trokuta ne smije premašivati 7 m.

 

Uređenje čajne kuhinje

 

Čajna kuhinja obično nema previše prostora stoga je pravilan raspored u njoj itekako važan. Ako slijedite ova jednostavna pravila uređenja, nećete zagušiti prostor.

A pravila su sljedeća:

· kuhinjski prostor podijelite na funkcionalne dijelove, npr. dio za pranje posuđa, kuhanje i posluživanje obroka;

· tamne boje u uskom prostoru izgledaju vrlo loše, no ne morate se u potpunosti odreći tamnih boja; neka svijetle, pastelne boje dominiraju na namještaju i zidovima, a tamnije iskoristite za dodatke i dekoracije;

· ponekad je manje više - a to je slučaj upravo s čajnim kuhinjama, za koje vrijede posebna pravila, stoga se kod čajnih kuhinja odlučite za minimalistički stil;

· povedite računa da svjetlosne izvore predvidite iz nekoliko točaka; zahvaljujući njima prostor će izgledati veći;

· pokušajte predvidjeti prostor za dodatnu radnu plohu - ovaj element u konačnici uvijek zlata vrijedi;

· zavirite u kuhinjske inspiracije - mogu se pokazati vrlo dobrim saveznicima pri uređenju prostora.

 

 

Kako urediti kuhinju otvorenu prema dnevnom boravku?

 

Posljednjih godina rješenja s otvorenim prostorom postala su vrlo popularna. Jedno od potencijalno najboljih rješenja jest otvaranje male kuhinje prema dnevnom boravku. Ovaj potez omogućuje da interijer dobije vizualno proširenje i zone namjene, na primjer zona kuhanja, zona posluživanja obroka, zona pranja. Kuhinja koja je otvorena prema dnevnom boravku, čak i ako nije prevelika, ostavlja puno više mogućnosti od male, uske i skučene zatvorene prostorije. Usput, mala kuhinja više i ne izgleda tako mala.

Prostor između dnevnog boravka i kuhinje može se odvojiti kuhinjskim otokom ili pultom. Ako se k tome dodaju stolice postavljene od strane dnevnog boravka, mala kuhinja vašeg stana dobit će sasvim dovoljno mjesta za uživanje u jelu.

Ako ne planirate postavljati obične ili barske stolice oko otoka, sa strane dnevnog boravka možete postaviti vinski hladnjak ili komodu za kuhinjsko posuđe.

 

Boje - koje će boje i tonovi najbolje pristajati vašoj maloj kuhinji

 

Ne možemo proširiti prostor u maloj kuhinji, on je već zadan i ograničen, ali se zato možemo neograničeno poslužiti malim trikovima kojima ćemo stvoriti dojam da je prostor prostraniji nego što jest. Jedan od trikova je i adekvatan izbor boja.

Kada na raspolaganju imamo mali prostor, dobro je razmotriti uređenje kuhinje u skandinavskom stilu. Ovo je rješenje s kojim sigurno nećete pogriješiti. Za skandinavski stil karakteristična je prvenstveno svijetla boja u završnoj obradi prostora, dakle, na zidovima i frontama namještaja.

Rasvjetljavanje kuhinje bijelim i drugim svijetlim nijansama rješenje je koje ne povećava trošak obnove kuhinje, a kuhinji daje dodatnu notu elegancije. Već smo spomenuli da fronte visokog sjaja reflektiraju svjetlost. U kombinaciji s bijelom bojom, taj će se efekt pojačati. Također, nije naodmet razmotriti odluku za svijetli pod. Ne bijeli, naravno. Odabir bijele boje za kuhinjski pod nije preporučljiv iz vrlo jednostavnih razloga - pod u kuhinji brzo se prlja, a ovo je prostor koji se itekako puno koristi. Zato će svijetlo drvo ili sivi tonovi biti sasvim u redu. Skandinavski stil također podrazumijeva prisutnost drva, osobito drvenih radnih ploha.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!