locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

4 najčešće pogreške pri polaganju podnih ploča

Objavljeno: 2022-07-13 10:37:50
Kategorija: Blog

 

Podne ploče možete postaviti sami. Moderni proizvodi opremljeni su posebnim sustavima montaže, zahvaljujući kojima ne morate imati posebne vještine za njihovo postavljanje. Nažalost, lakoća polaganja podnih ploča postala je zamka za mnoge - uvjereni u banalnost takvog posla, čine neke temeljne pogreške. Pročitajte tekst u nastavku kako bi se nezgode prilikom postavljanja podnih panela izbjegle!

 

Pogreška br. 1 -  Ne čitanje uputa

 

Sve laminatne podne ploče i drugi proizvodi tog tipa dolaze s uputama za montažu. Istina je da se polaganje panela smatra relativno jednostavnim, ali treba imati na umu da ih svaki proizvođač može malo drugačije dizajnirati. Čak i ako ste u prošlosti već polagali panele i daske, svakako pročitajte upute.

Kako se laminatne ploče mogu razlikovati jedne od drugih? Između ostalog, vrstom potrebne podloge. Drugi problem je povezivanje brava. Samo naizgled se čini da se svi sustavi na klik polažu isto. Ploče dostupne na tržištu imaju preko desetak vrsta zatvarača. Među najčešćim pogreškama treba spomenuti slučaj kada se upotrebljava previše sile tamo gdje je potrebna prava tehnika. Loše polaganje panela može ih oštetiti ili pak učiniti da pod ne izgleda atraktivno.

Mnogi ljudi počinju polaganje panel ploča od pronalaženja videozapisa s uputama na internetu. Istina, slika radi sugestivnije u odnosu na crtež i lakše ju je zapamtiti. Međutim, pronađeni vodič može biti o potpuno drugačijem modelu panela - čak i ako su od istog proizvođača!

 

Pogreška br.2 - Nepravilna priprema podloge

 

Bez obzira dvoumite li se između drvenih podova ili modernih vinilnih ploča, podlogu morate unaprijed pripremiti. Prije svega, mora biti ujednačena i ravna. Naravno, najlakše je polagati ploče na novu podlogu. Međutim, često je potrebno unaprijed pripremiti podlogu. S druge strane, dobro je da se koristi samorazlivajuća izljevna masa ili cementna smjesa za izravnavanje.

Na betonskom estrihu ne smije biti nečistoća. Za ovo bi pod trebao biti suh. Razina vlage u podlozi ne bi trebala prelaziti 2,5%, a ako koristite anhidritnu podlogu mora biti niža od 1,5%. Za provjeru ovog parametra koriste se posebna brojila. Ne morate ih kupiti – možete ih iznajmiti kod građevinara.

Posebna vrsta poda su vinilne ploče. Njihova velika prednost je mogućnost polaganja izravno na stari pod, na primjer, na keramičke pločice. Međutim, postoji nekoliko važnih čimbenika koje treba napomenuti, ako se odlučite za takvu vrstu poda.

Za vinilne ploče montirane na pločice obratite pozornost na dimenzije fuge. Ako je šira od 4 mm i dublja od 1 mm, mora se napuniti, na primjer, smolom. Vinilne ploče mogu se postaviti na podloge kao što su Barlinek ploča, linoleum, OSB ploča ili PVC podovi. Međutim, njihovo polaganje nije preporučljivo na tepihe i druge mekane materijale.

 

Loš temeljni premaz

 

Vrlo važna komponenta cijelog poda su podloge za panele. Čestom pogreškom može se smatrati štednja na ovom elementu. Podloga igra vrlo važnu ulogu - amortizira, prenosi težinu, akustički izolira. Općenito, što je podloga deblja, to će biti bolje. Međutim, ovdje postoje i iznimke - odnose se na ploče položene na podno grijanje. U ovom slučaju, preporučuje se ponovno čitanje uputa proizvođača - nije svaka podna ploča pogodna za polaganje na sustav grijanja.

 

Bez dilatacijskih spojeva

 

Polaganje podnih ploča zahtijeva ostavljanje dilatacijskog spoja pored zidova i između prostorija. Jednom položen, pod ne zadržava svoj oblik trajno. Ploče "rade" pod utjecajem temperature, tlaka, eksploatacije i mnogih drugih čimbenika. Ako zaboravite na dilatacijski spoj, s vremenom se na podu mogu pojaviti ružne deformacije.

Vinilne ploče mogu imati manji dilatacijski spoj od laminatnih ploča. Štoviše, ne zahtijeva svaki model da budu postavljen u okvirima vrata - između prostorija. Odabir takvog proizvoda omogućuje vam da dobijete vrlo atraktivan krajnji rezultat - ujednačen pod bez elemenata kao što su letvice praga.

 

Bez izolacije

 

Da ploče ne bi bile izložene vlazi, a time i gubitku svojstava, potrebno je koristiti izolacijsku foliju - osobito kada ih polažete u prizemlju. Nedostatak folije negativno će utjecati na parametre panela.

 

 

Pogreška br.3 - Nedostatak strpljenja

 

Očito je da biste što prije željeli renovirati pod u prostoriji. Međutim, u žurbi možete napraviti temeljne pogreške. Jedan od njih je nedostatak aklimatizacije panela. Prije početka polaganja, trebali bi biti u prostoriji u kojoj će biti položeni najmanje 48 sati - u izvornoj, zatvorenoj ambalaži.

Aklimatizacija panela usmjerena je na izjednačavanje njihove razine temperature i vlažnosti s interijerom. Zahvaljujući tome, oni će zadržati sva svoja svojstva tijekom polaganja. Doneseni, na primjer, iz hladnog i vlažnog podruma u topli stan na drugom katu, mogli bi se uništiti tijekom polaganja.

Prilikom polaganja samih ploča, ono što se definitivno treba izbjegavati je žurba. Sve radove potrebno je obavljati u razmacima prema preporukama proizvođača. Najčešće pogreške su, između ostalog, prekratko vrijeme između polaganja izljeva ili punjenja fuga s masom i polaganja panela. Ako prebrzo zalijepite lajsne, uskoro možete očekivati neugodne posljedice u obliku izbočina u podu, pa čak i plijesni u zidu.

 

Pogreška br. 4 - Kaos i nedostatak planiranja

 

Činjenica da je furnirane podne ploče kao i druge takve podne materijale lako samostalno postaviti, ne oslobađa vas od pažljivog razmišljanja o strategiji i planiranju rada. Počnimo od smjera polaganja panela. U principu, oni bi trebali ići okomito na izvor prirodnog svjetla. Zahvaljujući tome, praznine između pojedinih elemenata su manje vidljive. Istodobno, ovo se pravilo ne odnosi na panele s takozvanom V fugom. U njihovom slučaju, treba uzeti u obzir da je sama fuga dekorativni element koju se izlaže.

Ako iste ploče postavljate u susjednim sobama, pokušajte ih položiti tako da formiraju jednoličnu površinu. Ako iz različitih razloga to nije moguće ili u konačnici može izgledati neprivlačno, od toga možete odustati.

Prije nego što počnete postavljati prvu liniju panela duž zida, razmislite o tome trebate li početi s cijelim elementom ili njegovim dijelom. Ako to ne planirate dobro, na kraju može ostati neugledna uska traka. Ispostavlja se da je najbolje nacrtati sobu uzimajući u obzir njezine dimenzije i razmisliti o tome koji će se raspored i rezanje dasaka pokazati optimalnim u određenom slučaju.

Najčešće gore navedene pogreške nažalost nisu jedine. Osnovni koji se prečesto javlja je izbor nedovoljno čvrstih elemenata, odnosno panela, te materijala poput ljepila ili pribora za montažu podova. Samo kvalitetni proizvodi izgledat će atraktivno i zadržat će svoja svojstva i trajnost godinama!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Ako želite kupiti proizvode koje ne pronalazite u Emmezeta web shop asortimanu, molimo kontaktirajte nas mailom, a mi ćemo odgovoriti na vaš upit.

Želite li vidjeti proširenu ponudu podnih pločica? Pogledajte ponudu naše grupacije u PoljskojČeškojSlovačkoj ili Mađarskoj.

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!