locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Savršen adventski vijenac u 4 koraka

Objavljeno: 2021-11-26 12:59:50
Kategorija: Blog

 

Došašće je vrijeme radosnog iščekivanja Božića, Badnje večeri, polnoćke, pjesama, jaslica i svih onih tradicija i običaja što su stoljećima upisani u našu kulturu.

Prvi znak početka došašća i pripreme za nadolazeći Božić je adventski vijenac. Ukras koji nam je poznat godinama, iako se možda nije uvijek poistovjetio s vremenom očekivanja. Tradicionalni adventski vijenac priprema se 4 tjedna prije Božića, kao simbol očekivanja i bdijenja. U mnogim domovima, gdje je živa stara tradicija, vijenac se pojavljuje prve nedjelje došašća i ostaje u njemu do kraja blagdana.

Ne znaju svi kakva je povijest vijenca? Što simbolizira i kako bi trebao izgledati? Zato vas, stojeći na pragu došašća, pozivamo da pročitate članak u kojem ćemo vam ispričati o ovoj prekrasnoj božićnoj tradiciji i reći vam kako sami napraviti vijenac za komodu, stol ili policu za knjige. 

Pripremite svoj dom s nama za nadolazeće blagdane i napravite vlastite božićne ukrase!  

 

Tradicionalni adventski vijenac - kratka povijest

 

Tradicija izrade adventskih vijenaca nije stara - datira iz 1939. godine. Njezin začetnik bio je evanđeoski pastor Johann Hinrich Wichern, koji je u devetnaestom stoljeću vodio sklonište za siročad u Hamburgu.

Kako bi vrijeme čekanja Božića bilo ugodnije za njegove učenike i istovremeno ukrasilo unutrašnjost zajedničke prostorije, gdje su djeca provodila vrijeme zajedno, sa stropa je objesio veliki drveni krug, na koji je postavio 24 adventske svijeće. Prve nedjelje došašća, zajedno s djecom, upalio je prvu svijeću. Svaki dan, do Božića, okupljajući se na molitvi, palili su sve više svijeća. Tradicija stvaranja vijenaca vrlo se brzo proširila diljem Europe.

U našim domovima pojavljuju se adventski vijenci i podsjećaju nas na nadolazeći Božić i postaju prekrasan ukras interijera. Smješteni na komode, police, regale, stolove i drugom namještaju za dnevni boravak stvaraju čarobnu, svečanu atmosferu u njemu.

 

Adventski vijenac danas

 

Prekrasna tradicija stvaranja vijenaca ostaje živa do danas, iako se iz praktičnih razloga oblik njemačkog originala malo promijenio. Drveni kotač zamijenjen je ukrasnim vijencima, izrađenim od jele, šišarki, ukrasa i kuglica. Broj svijeća se također promijenio, pa se danas na vijencu nalaze četiri svijeće. Svaka svijeća na adventskom vijencu simbolizira jednu nedjelju došašća. Svake nedjelje pali se slijedeća, približavajući nas radosnom danu Božjeg rođenja. 

 

Kako izgleda adventski vijenac - adventski ukrasi vašeg doma

 

Trenutno su adventski vijenci manji i puno više ukrašeni. Više ne moraju imati 24, već samo četiri svijeće, stoga daju mnogo mogućnosti uređenja. Od čega bi trebali biti napravljeni? Koji je njihov obvezni element? Evo kratke upute kako da sami napraviti adventski vijenac.

Osnova adventskog vijenca je obično jela. Grančice smreke, bora, jele, kao i grančice čempresa ili imele savršeno će se uklopiti. Međutim vijenac može biti izrađen i od šišarki, orašastih plodova ili božićnih kuglica. Njegov oblik i izgled ovisi o vama, vašem ukusu i kreativnosti.

 

Kako napraviti adventski vijenac - korak po korak

 

Materijal potreban za izradu

 - široka satenska traka

 - tanja (papirnata ili satenska) trakica,

 - žica (u ovom slučaju korištena je cvjećarska žica jer je zelena pa se stopi s borovim granama),

 - škare,

 - daska,

 - svijeće,

 - drveni podmetači za čaše,

 - božićna dekoracija 

 

Korak 1 


Spojiti borove grančice i osigurati oblik sa žicom

 

Korak 2


Izrezati mašnu i zavezati oko spoja (sakriti spoj žica), dodati po želji tanju trakicu oko velike mašne

 

Korak 3


Postaviti grane na dasku i staviti svijeće na drvene podmetače za čaše

 

Korak 4


Postaviti ostatak ukrasa. VIjenac u ovoj fazi možete nadopuniti dodavajući razne božićne ukrase. Tako uređen vijenac naglasit će atmosferu Božića

 

Adventski vijenac treba postaviti na vidljivo mjesto, npr. na komodu ili na stol između ostalih ukrasa. Možete pokušati napraviti nekoliko vijenaca i smjestiti ih u različite dijelove kuće. Ukrasit će i namještaj za dnevni boravak, namještaj za kuhinju ili namještaj za hodnik.  

 

Što simbolizira adventski vijenac?

 

Simbolika ovog jedinstvenog adventskog ukrasa iznimno je važna, osobito ako se svake godine nalazi u vašem domu. 

· Okrugli oblik vijenca simbolizira beskonačnost i vječni život.

· Grančice jele su simbol života, zajednice i obitelji.

· Upaljene četiri svijeće na adventskom vijencu simboliziraju zbližavanje sa pravom svjetlosti, odnosno djetetu Isusu

· Svaka od četiri svijeće ima svoje zasebno značenje. Prva - svijeća nade, druga - svijeća mira, treća - svijeća radosti, četvrta - svijeća ljubavi.

Adventski vijenci su, kao što možete vidjeti, ne samo ukrasi, već i bogatstvo tradicije i božićnih simbola. 

 

Izrada adventskog vijenca - način da provedete vrijeme zajedno.
 

DIY (uradi sam) vijenac nije samo prekrasan ukras, već tradicija pripreme za Božić i ozračje koje gradi atmosferu prije blagdana. Rad na vijencu može biti izvrsna zabava za cijelu obitelj. Treba uključiti djecu u uređenje, koja će se pod vašim nadzorom dobro nositi s manje kompliciranim aktivnostima. Prilikom izrade ukrasa, najmlađima možete ispričati priču o povijesti dekoracija, simbolici svijeća, jelkama i bojama ukrasa.  

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!