locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Biljke za balkon i terasu - za prekrasan izgled tijekom cijele godine!

Objavljeno: 2022-03-09 13:54:28
Kategorija: Blog

 

Cjelogodišnje biljke na balkonu odlična su ideja za uživanje u ljepoti živih biljaka u sezoni, ali i zimi. Tamno zeleno lišće može izgledati atraktivno tijekom cijele godine - sve što trebate učiniti je odabrati odgovarajuće biljne vrste i sorte kako biste uživali u njihovoj ljepoti čak i tijekom zime. Pogledajte s nama koje cvijeće za balkon i drugo zanimljivo balkonsko bilje može biti atraktivno u bilo koje doba godine.

 

Zašto vrijedi odabrati zimzelene biljke za balkon?

 

Listopadni grmovi, trajnice i puzavci, koje izgledaju atraktivno i zimi, učinit će da vaš balkon i terasa izgledaju posebno tijekom cijele godine. Za cjelogodišnje biljke možete koristiti balkon i terasu i zimi, bez odustajanja od zanimljivog aranžmana punog prekrasnih biljaka. Provođenje ugodnog vremena među biljkama pomoći će vam da se nosite sa zimskom depresijom, što će vam olakšati odmor i opuštanje nakon napornog radnog dana.

Zapamtite da balkonsko cvijeće nije jedino čime ćete ukrasiti taj prostor. Balkon i terasu potrebno je nadopuniti odgovarajućom opremom kao što je namještaj za balkon ili namještaj za terasu. Zahvaljujući tome, moći ćete koristiti balkon na pravi način, ovo mjesto će postati idealan kutak za opuštanje i odmor. Uz pravi namještaj i biljke, moći ćete ga koristiti i u rano proljeće i ljeti, pa čak i zimi.

 

Koje biljke možete postaviti na balkon?

 

I na polu sunčanom i sunčanom balkonu dobro je postaviti zimzelene listopadne biljke. Balkoni sa sjeverne strane mogu se pokazati previše tamnim za njih, ovdje je bolje postaviti četinjače. Sorte sa šarenim iglicama donijet će malo života u aranžman.

Za uzgoj će vam svakako trebati kutije za balkon i tegle. Tijekom razdoblja cvjetanja vodite brigu o pravilnoj prihrani biljaka, nikada ne zaboravite na redovito zalijevanje. Većina vrsta i sorti koje se drže na balkonima, mogu izgledati atraktivno samo ako su sunčeve zrake dovoljno intenzivne.

 

Zimzeleni lisnati grmovi

 

Među grmovima značajno se ističe Fortune's Euonymus. Ovaj slatki, zimzeleni grm može biti u obliku niskog, puzavog grma. Ovi zimzeleni grmovi lako se uzgajaju, tijekom sezone vrijedi voditi brigu o pravilnom zalijevanju. Fortune's Euonymus može izgledati kao grm, ali postoje i opcije koje su cijepljene na deblu. S tim primjercima dobro je posaditi sezonske biljke ili dopuniti aranžman uzorcima iz obitelji vrijeska. Za nadopunu dobro je koristiti sedum ili lozu s pet listova.

Zanimljiva opcija će također sigurno biti grm cinquefoil (petoprsta). To je zimzeleni grm koji možete uzgajati u balkonskim kutijama, nije zahtjevan i izgledat će lijepo u bilo koje doba godine. Formirajući gustu grumen, cinquefoil će izgledati lijepo, možete ga saditi i u male skupine.

 

Trajnice i zimzeleni puzavci

 

Među trajnicama i puzavcima, jedna od najljepših vrsta je bršljan. Ovaj puzavac možete koristiti kao balkonski pokrov, a može biti idealna pozadina za zeleni zid. Može se penjati po ogradi ili terasi, ali je dobro montirati zaštite za balkon, kako bi biljka lakše rasla. Nema posebnih zahtjeva, uzgoj biljaka je jednostavan. Međutim, trebate biti oprezni s bršljanom ako imate djecu kao i životinje, jer je biljka otrovna i njezina konzumacija može biti opasna.

Mali zimzelen je puzava biljka s puzavim izdancima. Osnovni oblik je biljka sa zelenim lišćem, ali sorte mogu biti maštovito obojene. Dobro se snalazi na sunčanim položajima, pogotovo kada ima izuzetno šarene listove. Dobro izgleda u visećim teglama ili u kompozicijama s drugim biljkama.

 

Četinjače za balkon

 

Među crnogoričnim biljkama svakako se ističe pjegavi čempres. Ovaj atraktivan grm tvori gustu krunu konusnog oblika. Otporan je na promjenjive vremenske uvjete i može postati ukras balkona. Od njega možete stvoriti zanimljive kompozicije, sorte su dostupne u raznobojnim varijantama, a njegov ugodan miris je primamljiv. Čempres preferira sunčane položaje, ali može izdržati na sjenovitim položajima.

Još jedna vrsta zanimljive četinjače je puzava borovica. Sorte imaju različite boje, biljka može imati tamno zelene, žute ili plavo-zelene iglice. Na balkon možete staviti i druge crnogorične vrste. Planinski bor i bijela smreka će se uklopiti. Svakako odaberite patuljaste ili stupaste sorte koje neće zauzeti puno prostora.

 

Mogu li trave zimi izgledati lijepo?

 

Biljke sa sjajnim i s tamno zelenim lišćem zasigurno će izgledati atraktivno tijekom zime, ali trave će također biti jednako zanimljivo rješenje. Mnoge vrste ukrasnih trava izgledaju sjajno u zimskom ogrtaču, osobito kada su prekrivene tankim, snježnim pokrivačem. Trave su lijepe čak i kada je cijela biljka prekrivena snijegom, jer i tada može izgledati atraktivno.

Među popularnim vrstama su: vlasnjača, prosenjak i kineski šaš. Zanimljive sorte imat će lijepe nijanse, savršeno nadopuniti aranžman. Najbolje će izgledati na sunčanom mjestu. Sunčana pozicija bit će posebno potrebna tijekom sezone, na sjenovitim mjestima trave mogu lošije uspijevati.

Kako brinuti višegodišnjim trajnicama za balkon?

Ukrasne trave, listopadni i crnogorični grmovi te puzavci zahtijevaju pravilnu njegu. Predložene vrste nisu zahtjevne, ali je važno pravilno ih zalijevati. Zimi se neke vrste mogu zamrznuti, pa zaštitite korijen u skladu s tim - dobro je zamotati teglu sa slojem stiropora i sve zajedno staviti u veliku, dekorativnu posudu. Zimi ne zaboravite redovito zalijevati biljke, jer im je i u ovom razdoblju potrebna voda.

 

Kako dobro urediti balkon s cjelogodišnjim biljkama?

 

Puzave sorte, kuglastog ili stupastog oblika, sa šarenim lišćem ili šarmantnim cvjetovima - postoje mnoge mogućnosti uređenja jer postoji mnogo vrsti i sorti biljaka za balkone. Prilikom odabira vodite se i bojom cvijeća i bojom lišća, jer će oba ova aspekta biti važna. Cvijeće će vaše vrijeme tijekom sezone učiniti ugodnijim, a zimi će lišće određenih vrsta biti njegov najveći ukras. Intenzivan miris crnogoričnih biljaka također će biti zanimljiv. Cjelogodišnje biljke za balkon mogu stvoriti nešto posebno, pa se ne isplati odustati od mogućnosti uređenja pomoću njih.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!