locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Blok kuhinja ili kuhinja po mjeri? Mala škola o kuhinjama

Objavljeno: 2020-03-24 13:41:47
Kategorija: Blog

Što sve kuhinja u apartmanu treba imati? Koji materijali su najizdržljiviji? Boje? Veličina? Evo odgovora na najčešće dileme

 

Kuhinja je često najskuplja prostorija u stanu. Ako se zbroje kuhinjski elementi i mehanizmi, bijela tehnika, uređaji, posuđe… vrlo je jasno zašto je tih par kvadrata stana obično najskuplje u domu i zašto oko kuhinje ima najviše dilema i upitnika nad glavom.

Koji oblik kuhinje je najpraktičniji? Koji je optimalan raspored uređaja? Koji materijali? Što staviti kao radnu ploču? Da li kupiti gotovu ili raditi po mjeri? Koja je razlika između kuhinja koje stoje par tisuća kuna, par deseteka tisuća kuna i nekoliko desetaka tisuća eura?

Pa krenimo od zadnjeg pitanja – odgovor je sljedeći: razlika je u veličini, kvaliteti, materijalima, okovima, mehanizmima, proizvođaču i naravno o tome radi li se o blok kuhinji ili kuhinji po mjeri.

Vrlo vjerojatno ste mnogo puta vidjeli: akcija kuhinja 1.999 kn. Kakva je to kuhinja koja toliko stoji?

Blok kuhinja. Dakle, gotova kuhinja po principu onakvu kakvu je vidiš, točno takvu i dobivaš. Identične veličine, razmještaja, boje, okova, ladica, unutarnjih mehanizama, ručkica… Za funkcioniranje takve kuhinje treba točno na tim mjestima osigurati dovod i odvod vode, plina, struje…

Takve kuhinje često se prodaju i bez aparata, pa njih morate dodatno kupiti.

Kada zbrojite sve te uređaje, možda vam se ipak više isplati kupiti blok kuhinju s kućanskim uređajima, za koju također treba pripremiti točno predviđene pozicije odvoda i dovoda vode, struje i plina.

Cijena takvih kuhinja je od cca 7000 kn do cca 20.000 tisuća, a razlika je opet u veličini, materijalima, finoći izrade, kvaliteti mehanizama, okova, uređajima…

Prednost ovakvih kuhinja je što izgledaju finije i elegantnije od “običnih” blok kuhinja. Naime, većina ovih kuhinja ima ugradbenu pećnicu, ugradbeni hladnjak i ugradbenu ploču za kuhanje, čemu duguju svoj atraktivniji izgled.

Ovakve kuhinje zapravo su idealne za apartmane s tri zvjezdice. Obično su linijskog oblika s gornjim i donjim elementima, a mnoge imaju i ugradbenu perilicu suđa što daje dodatnu kvalitetu, posebice kod apartmana jer gosti baš i ne vole ručno prati suđe.

Naime, kuhinje za apartmane malo su drugačije od kuhinja u kućama za odmor, a opet i drugačije nego kuhinje u domaćinstvu u kojem se živi.

U apartmanima dovoljno je da su kuhinje male i praktične. Dakle, u većini slučajeva možete ih smjestiti na jedan zid i staviti u njih osnove kućanske uređaje i posuđe.

Od aparata, za apartmane od tri i četiri zvjezdice, važno je imati manji hladnjak, ploču za kuhanje, napu, mikrovalnu ili standardnu pećnicu, sudoper i nekoliko ormarića za lonce, set tanjura, čaše i ladicu za beštek.

To se posebice odnosi na manje apartmane do četiri osobe jer većina takvih gostiju ne kuha velike gozbe u apartmanu, nego tek doručak i neku laganiju večeru.

U velikim apartmanima za 6 do 10 ljudi, a posebice u kućama za odmor, situacija je drugačija. Takav tip gostiju voli se družiti i kuhaju zajedničke obroke, pa im obavezno treba puno veći hladnjak i veća kuhinja.

S obzirom da gotove blok kuhinje rijetko kada prelaze duljinu od 3 metara, za velike apartmane i kuće za odmor većina se odlučuje za izradu kuhinja po mjeri.

Postoje tvorničko napravljene kuhinje po mjeri i one koje je izradio stolar. Uf, o ovoj temi dalo bi se napisati romane – no osnovno je pravilo – tvornički napravljene kuhinje su ipak finije i elegantnije od onih koje su napravili stolari.

Da, znam ima fenomenalnih stolara koji će izraditi vrhunsku kuhinju s divnim detaljima, kvalitetnim mehanizmima zatvaranja i materijalima, ali ima i onih drugih…

Naime, stolari zapravo uvijek rade “prototipove” – kuhinju baš po vašim željama i nacrtima. Naime, malo tko naručuje istu kuhinju, a kada se već može birati, onda se svi malo zaletimo pa počnemo eksperimentirati sa širinom ormarića, visinama ladica, vrstama radnih ploča, širinama elemenata… i onda često ispadne kaos.

Kod kuhinja po mjeri koje naručujete u salonima namještaja – nema tolikog biranja. Moduli su obično po 15 centimetara i nije baš moguće apsolutno sve što poželite.

Uz to, proizvođači u svojim katalozima daju puno fotografija s različitim bojama, uzorcima, materijalima što mnogima pomaže da se odluče što uistinu žele i što će se uklopiti u njihov prostor i životni stil.

Konačna cijena zapravo ne ovisi toliko o tome da li kuhinju radi stolar ili ju kupujete u salonu namještaja, koliko ovisi o materijalima, okovima, mehanizmima, dodacima, elementima…

Iveral je uvijek jeftiniji od medijapana, a i manje je i osjetljiv. Gotove radne ploče jeftinije su od bilo kojeg kamena, kvarcita, kerrocka, coriana, max compacta, laminama, getacorea, phoenixa… i svih drugih materijala koji se često koriste kao radne ploče.

Obećajem uskoro i detaljan tekst o radnim pločama.

Što se tiče boja. Najpraktičnije su bijele, svijetlo sive i bež mat kuhinje koje se najlakše čiste. Zahvalan je i iveral u boji drva, a najmanje zahvalne su crne kuhinje jer se na njima vide otisci prstiju.

Postoji jedan povoljan materijal koji se zove PET mat, i na njemu se toliko ne vide otisci prstiju, no i o njemu ćemo nekom drugom prilikom.

Ako pak kuhinju radite za svoj dom, a ne iznajmljivanje, važno je da je sve podređeno osobi koja najčešće kuha. I visina elemenata i raspored i uređaji koje najčešće koristi.

Standardna visina kuhinjske radne ploče je 90-90 cm, a ako u kuhinji kuhaju osobe visokog rasta, onda visina elemenata u kuhinji treba biti 95 centimetara.

Dakle, tamo gdje se puno rade salate i variva sudoper treba biti velik i praktičan i treba ostaviti barem 60 cm radne plohe sa svake strane sudopera. U prostorima gdje se puno kuha, prži i peče treba napraviti efikasan trokut pećnica, ploča za kuhanje, sudoper i između ostaviti dovoljno slobodne radne plohe za vruće lonce, tave, limove…

U takvim prostorima napa treba biti jača i bešumnija, a radna ploča napravljena od izdržljivijih materijala.

U prostorima gdje se puno peče važno je da prostor uz zid bude od materijala koje se lako čiste. Najzahvalniji su stakleni paneli od kaljenog stakla jer se masnoća lako čisti. Ako birate pločice, birajte ih da budu što većih formata kako se prljavština i masnoća ne ni zadržavale na fugama.

Ako želite kuhinjski otok, a pritom želite i malo uštedjeti, naša preporuka je da umjesto kuhala i nape na otok smjestite sudoper. Naravno, ukoliko je moguće dovesti potrebne instalacije do pozicije sudopera… Naime, samostojeće nape znaju biti jako skupe, a što su ljepše i atraktivnije, cijena se dramatično penje.

Puno bi se još dalo pričati o kuhinjama, kućanskim uređajima, materijalima, sudoperima…

No, ako ako se pitate što smo mi naručili za O’live residence apartmane u Bibinju odgovor je – kuhinje po mjeri, ali od uglednog njemačkog proizvođača. Naime, u svih šest apartmana ide praktički ista kuhinja – jednostavna antracit kuhinja na push sistem, no ovisno o zadanom prostoru u nekim apartmanima je linijska u obliku slova “I”, u nekima u obliku dvostrukog “I”, a u nekima linijska kuhinja s poluotokom.

Svih šest kuhinja naručeno je u Emmezeti, a cijena je ovisno o obliku i veličini kuhinje varirala od cca 14.000 do cca 19.000 kuna. Kuhinje su trenutno u izradi i jedva čekam da nam stignu. Dobava je, kažu, 60 dana.

U fotogaleriji su neke od kuhinja iz Emmezete koje su nam također bile u užem izboru, a kako su ispale u O’live residence pratite i dalje na Dblogu.

Kako bi lakše pratili sve savjete i iskustva o apartmanima na Dblogu smo napravili posebnu rubriku: Vodič za apartmane – O’live house by Emmezeta.

Ondje možete pratiti sva događanja oko kuće O’live residence te na jednom mjestu imati sve savjete o opremanju i uređenju apartmana. Još jedanput hvala partnerima – Emmezeti i Groheu što su omogućili da sva ova znanja i iskustva koja prolazi obitelj Kero postanu javna.

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!