locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Budi sam svoj majstor i obnovi vrtni namještaj

Objavljeno: 2022-04-05 13:29:00
Kategorija: Blog

 

Vaš vrtni namještaj ne treba mijenjati svakih nekoliko sezona. Kada se na drvenim elementima pojave ogrebotine, ispuca lak ili boja većina ljudi odluči u potpunosti zamijeniti stari vrtni namještaj novim. Stari namještaj se prodaje ili baca, a njegovo mjesto zauzimaju novi modeli. Međutim, to nije jedini put koji treba slijediti.

Drveni namještaj smatra se jednim od najtrajnijih, pod uvjetom da njegov vlasnik ima specijalizirane preparate za zaštitu drva. Osiguranje vrtnog namještaja prije i poslije svake sezone trebalo bi biti nešto što će svakome postati navika. Zapamtite da će redovito održavanje vrtnog namještaja produžiti njegov vijek trajanja i zaštititi od mehaničkih oštećenja, dok će potpuna obnova vratiti život zaboravljenom i oštećenom vrtnom namještaju.

 

Obnova vrtnog namještaja - koji namještaj vrijedi obnoviti?
 

Ako je vaš vrt pun drvenog namještaja izloženog vanjskim vremenskim uvjetima kao što su UV zrake ili kiša, možete očekivati neugodne posljedice. Nepravilna zaštita drva ili potpuna odsutnost iste može dovesti do pojave promjene boje, plijesni ili gljivica na namještaju. Stoga, ako planirate očistiti vrt, provjerite stanje svog vrtnog namještaja i vratite mu stari sjaj.

Obnova je neka vrsta povratne investicije koja će vam omogućiti da produžite dobro stanje namještaja za dugi niz godina. Najbolje vrijeme za izvođenje obnove je početak proljeća, kada se vrtni namještaj iznosi na balkon i terasu. Dobro odabrana impregnacija za drvo zaštitit će vaš vrtni namještaj od vlage, jakog sunčevog svjetla i mehaničkih oštećenja.

Namještaj koji će se najčešće zaštitit ili čiji vlasnici iz sentimentalnih razloga obavljaju kompletnu obnovu su:

·         vrtne ležaljke

·         vrtne klupe

·         vrtne stolice

·         vrtni stolovi


Znači, osnovni drveni vrtni namještaj, koji se može susresti gotovo kod svakoga.

 

 

Obnova vrtnog namještaja

 

Za obnovu vrtnog namještaja potreban vam je odgovarajući preparat, kao što je zaštitni lak za drvo. To će vratiti sjaj namještaju, ojačati boju, a prije svega, ovaj proizvod je otporan na teške vremenske uvjete. Ne zaboravite pažljivo zaštititi sve setove vrtnog namještaja koje imate. Pravilno obojeno drvo bit će zaštićeno sljedećih mjeseci.

 

Priprema površine za obnovu
 

Prvi korak prije početka rada mora biti procjena površine. Uvjerite se sami da je drvo koje ćete brusiti suho, glatko i čisto. Da biste obnovili stari namještaj, izbrusite površinu koju treba obnoviti. Pomoću brusilice ćete se riješiti starog sloja boje, laka i zagladiti gornji sloj drva. Brušenje možete obaviti grubim brusnim papirom i onim s finijim zrnom. Naravno, ako imate mehaničku brusilicu, cijeli proces bit će mnogo jednostavniji. Tako pripremljeno drvo, ispolirajte i odmastite. Ako renovirate vrtni namještaj s oštrim rubovima, najbolje je odvrnuti pojedinačne elemente namještaja i izbrusiti oštre rubove. Zahvaljujući tome, nitko se neće razrezati na izbočenu dasku ili ozlijediti iverom.

 

 

Zaštita drvenog vrtnog namještaja

Nakon temeljitog brušenja i odmašćivanja površine, vrijeme je za posebna sredstva za impregnaciju. Preparat koji ste kupili treba dobro promiješati dok ne dosegne jednoličnu boju. Zatim, prethodno očišćenom četkom, nanesite proizvod na drvenu površinu. Nabavite četku mekanih čekinja, jer su najprikladnije za ovu vrstu posla. Takva obnova namještaju će dati trajnost, svjež izgled i zaštititi površinu na nekoliko mjeseci.

 

Lakiranje vrtnog namještaja

 

Da biste obojili vrtni namještaj lakom, pričekajte dok ne postane toplije. Ovaj posao treba obaviti na otvorenom, na temperaturi ne nižoj od 5°C. Drvene površine namještaja koje su u izvornom stanju premažite zaštitnom i temeljnom impregnacijom. Pričekajte jedan dan da se preparat osuši i pripremite brusni papir kojim ćete izbrusiti impregniranu površinu, a zatim je usisajte kako biste uklonili prašinu. Sljedeći korak bit će korištenje bajca. Nanesite proizvod ravnomjerno na svoj namještaj. Drvo treba bojiti duž linija radi boljeg učinka. Bajc je proizvod koji obično zahtijeva dva sloja - međutim, pričekajte 12 sati između prvog i drugog bojanja. Kada je lak potpuno suh, nježno prijeđite elemente brusnim papirom s gradacijom od 320. Zahvaljujući tome, povećat ćete prianjanje proizvoda prije nanošenja sljedećeg sloja boje.

Lakiranje i bojanje vrtnog namještaja treba obavljati sustavno, po mogućnosti svake sezone. Da biste zaštitili namještaj, možete koristiti bajc, lak ili ulje za drvo. Svaki vrtni namještaj izrađen je od različite vrste drva, pa je prije postupka obnove vrijedno upoznati se s detaljnim opisom svake boje ili laka i analizirati koji će proizvodi biti najprikladniji. Trenutno na tržištu možete pronaći mnoštvo zaštitnih preparata, ali neće svi u potpunosti zaštititi namještaj od hladnoće, vlage ili UV zraka. Zato je vrijedno pročitati opis svakog proizvoda u trgovini ili se odlučiti za opciju savjetovanja od strane osoblja prodavaonice.

Nadamo se da će vam naš članak omogućiti jednostavnu i učinkovitu obnovu drvenog namještaja na terasi. Zapamtite da sustavno održavanje namještaja produžuje njegov vijek trajanja za nekoliko godina! Na način koji smo opisali, može se zaštititi i vrtni i balkonski namještaj. Pa čak i dodatne elemente, kao što su: ograde, sjenice, vrata ili ljuljačke.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!