locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Dizajn kuhinje - na što obratiti pažnju prilikom uređenja

Objavljeno: 2021-11-09 11:36:51
Kategorija: Blog

 

Dobro dizajnirana kuhinja trebala bi omogućiti optimalno korištenje radnog prostora i prilagoditi kuhinjski namještaj veličini prostorije. Kuhinja je srce kuće, zbog toga njezin raspored ne može biti slučajan i nepromišljen. Raspored ormara, raspored pojedinačne opreme, održavanje odgovarajućih udaljenosti između ormara i radnih ploča - sve to utječe na funkcionalnost i estetske vrijednosti. Zato dizajn kuhinje treba osmisliti i napraviti ga prije kupnje namještaja. 

Još uvijek postoje situacije kada, vidjevši izvrstan dizajn u trgovini, odlučimo kupiti takav set, ne uzimajući u obzir činjenicu da naša prostorija za kuhinju može imati potpuno drugačije obloge, dimenzije i potrebe.

Kako pravilno planirati raspored kuhinje? Na što obratiti pozornost prilikom raspoređivanja kuhinjskog namještaja, kućanskih aparata, pribora i dodataka? O svemu tome možete pročitati u sljedećem članku. 

Ako planirate renovirati kuhinju i tražite zanimljiv dizajn za svoj interijer, to je razlog da pročitate naš vodič. Navest ćemo osnovne kriterije koje biste trebali slijediti za uređenje kuhinjskog prostora i naznačiti osnovne pogreške koje se najčešće rade kako bi ih i vi sami izbjegli.

 

Dizajn - najvažnija pravila

 

Gdje smjestiti kuhinju?

 

Vrlo važan čimbenik na koji biste trebali obratiti pozornost je položaj kuhinje u odnosu na druge prostorije. Preporučuje se postavljanje kuhinjske zone u sjevernom ili sjeveroistočnom dijelu stana. Zbog činjenice da u kuhinji nastaje puno topline, sunčeve zrake ga ne moraju dodatno zagrijavati. Također je vrijedno smjestiti radni prostor kuhinje u blizini ulaznih vrata kuće. Zahvaljujući tome, nakon svakog posjeta trgovini, nošenja teških proizvoda u hladnjak bit će maksimalno optimizirano. Dodatni čimbenik koji vrijedi spomenuti je pogled kroz prozor. Ako ste ljubitelj kuhanja i možete sa sigurnošću priznati da provodite puno vremena u kuhinji, pogled s prozora može vam biti važan! Mnogo je ugodnije kuhati gledajući zelenilo ili grad koji se nazire u daljini nego na prometnu ulicu i beton.

 

Koje dimenzije treba imati kuhinja?

 

Koliko veliku kuhinju biste trebali projektirati ovisi uglavnom o dva najvažnija čimbenika. Prvi je veličina vaše obitelji. Ako u stanu ima više od 3 osobe - kuhinja bi trebala biti nešto šira da se ne stvara gužva. Drugi problem je imati kuhinju potpuno odvojenu ili povezanu s dnevnim boravkom. Moderne kuhinje u najnovijim projektima u pravilu imaju nešto veće dimenzije nego u slučaju zatvorene kuhinje. Dizajn otvorene kuhinje uključuje tri dijela, to je dio za kuhanje i rad, blagovaonica te prostor za odmor i zabavu. Sama faza projektiranja kuhinje s velikim prostorom mnogo je ugodnija i jednostavnija od uređenja malih kuhinja. To, međutim, ne znači da odvojene, zatvorene kuhinje nemaju potencijala! Funkcionalnost i atraktivnost ove prostorije ovisi prvenstveno o tome koji kuhinjski namještaj odaberete i kako ga postavite u vaš prostor za kuhanje.

 

Na što obratiti pozornost prije sastanka s dizajnerom?

 

Ako planirate koristiti pomoć dizajnera interijera, važno je da razmislite o prirodi projekta prije njegovog posjeta. Vaše estetske kao i praktične preferencije su prilično važne. Vrlo važno za završni efekt obrade može biti kao i volite li više sivi kuhinjski namještaj ili možda bijeli kuhinjski namještaj u skandinavskom stilu. Treba li kuhinja biti visoko opremljena kućanskim aparatima? Je li vam važno da sami odaberete fronte ili kako se otvaraju kuhinjski ormarići? Svi ovi čimbenici mogu značajno utjecati na dizajn prostora, pa je vrijedno odrediti svoje preferencije prije sastanka sa stručnjakom.

 

Kako dizajnirati kuhinju?

 

Najvažnije pravilo za dizajn prostora za kuhanje je voditi se smjernicama takozvanog radnog trokuta. Što je radni trokut? On određuje funkcionalni raspored takvih elemenata u kuhinji kao što su: štednjaci, hladnjaci i sudoperi. Navedena oprema treba biti raspoređena u obliku trokutu i da je što bliže jedna drugoj. Međutim, treba imati na umu da u ovom rasporedu nikada ne stavljate hladnjak blizu štednjaka i pećnice, jer će to uzrokovati prekomjerno odmrzavanje aparata, pa čak i njegov kvar. Pomoćne ormare, s druge strane, treba postaviti u blizini štednjaka tako da su vam tijekom kuhanja svi potrebni proizvodi i začini za pripremu hrane na dohvat ruke. Ormarić ispod sudopera - trebao bi biti na najbližoj udaljenosti od radne ploče, tako da se otpad s lakoćom može baciti u kantu za smeće tijekom kuhanja. Možete odabrati i namještaj po mjeri. Također planirajte pravu rasvjetu u svojoj kuhinji. Na mjestima gdje ćete obavljati aktivnosti kao što je guljenje, rezanje ili pečenje, trebali biste si osigurati i dobro gornje svjetlo.

Primjećujete, važno pitanje je koji namještaj odabrati, ali važniji je njegov raspored. Neki setovi kuhinjskog namještaja dostupni u trgovinama imaju predložene kombinacije pultova, ormara i postavljanja štednjaka i samog hladnjaka. Kao bazu svog projekta možete koristiti prijedloge koje ćete pronaći u trgovinama ili na internetu.

 

Savjeti za projektiranje kuhinje

· donji ormarići u kuhinji opremljeni su organizatorima, pregradama ili košarama koje se izvlače kako bi olakšali pronalaženje pojedinačnih posuda ili začina.

· gornji ormarići trebaju imati klizne mehanizme koji će vam olakšati posezanje za predmetima

· na kraju, dizajn bi trebao nadmašiti funkcionalnost u odnosu na estetiku, iako atraktivnost može ići zajedno s praktičnošću

· dobro osvjetljenje treba činiti glavno svjetlo i pomoćne svjetiljke koje osvjetljavaju radne ploče

· kuhinjske fronte trebaju se uklopiti u stil uređenja dnevnog boravka, ako je vaša kuhinja u kombinaciji s blagovaonicom povezana s dnevnim boravkom

· dekorativni elementi kao lončanice, začini, šarene zdjele ili slike dat će vašoj kuhinji jedinstven šarm

· udaljenost između donjih i gornjih elemenata ne smije biti manja od 45 - 50 cm

· pri podešavanju visine pultova uzeti u obzir rast članova kućanstva - osobito onih ljudi koji najčešće pripremaju obroke

· kutni ormari trebaju imati prikladne mehanizme koji omogućuju jednostavan pristup posuđu u prostranim kutovima

· još jedan savjet: ako imate plinski štednjak, ne stavljajte opremu pored prozora tako da nalet vjetra ne bi ugasio plamenik

· tijekom realizacije vašeg projekta iz snova, ne zaboravite da je korisno i unaprijed napraviti vizualizaciju u odgovarajućem računalnom programu

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!