locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Drvena vrtna klupa kao idealan element vrtnog namještaja

Objavljeno: 2022-04-06 07:12:51
Kategorija: Blog

Vrt je mjesto gdje se možete opustiti nakon posla, susresti se s prijateljima, igrati se s djecom. Pravilno uređena, pretvara se u omiljenu zonu svakog člana kućanstva. Udobnost i funkcionalnost prostora zajamčeni su odgovarajućim vrtnim namještajem. Među mnogim različitim prijedlozima koje nude proizvođači vrtnog namještaja, možete pronaći metalne, plastične, drvene i klupe od lijevanog željeza. Pozivamo vas da pročitate članak u kojemu ćemo vam govoriti o drvenim klupama. Kada se isplati ulagati u drvene vrtne klupe? Kako odabrati pravi model i veličinu? Evo nekoliko prijedloga.

 

Vrtna klupa – koherentan element veće cjeline

 

Funkcionalni vrtni namještaj trebao bi se sastojati od nekoliko elemenata, tvoreći jednu koherentnu cjelinu - set vrtnog namještaja. U setu se najčešće nalazi veliki vrtni stol, udobne vrtne fotelje, vrtne stolice i vrtne klupe. Svi zajedno određuju udobnost i ergonomiju vrta. Je li vrtna klupa nužan element uređenja vrta? Zašto vrijedi odabrati ovaj element dekoracije? Evo nekoliko argumenata koji će uvjeriti i najneodlučnije da su drvene vrtne klupe pravi hit uređenja vrta.

 

Prednosti vrtnih klupa

 

Drvene vrtne klupe postavljaju se u prostor vrta, balkona ili terase zbog svoje funkcionalnosti i estetike. Drveni namještaj je jednostavno lijep i prirodno naglašava ljepotu cijelog aranžmana –u to nema sumnje. Vrt u kojem se nalaze dobiva udobnost i ostavlja dojam obiteljskog, toplog i otvorenog.

 

Udobnost i elegancija vrtne klupe

 

Drvene vrtne klupe imaju jedinstven, bezvremenski šarm i svuda gdje se nalaze vlada idila i ugoda. One čine da opuštanje na svježem zraku poprimi potpuno drugačiji karakter. Nema sumnje da one dominiraju pred onima izrađenim od umjetnih materijala. Teško je ne složiti se s tvrdnjom da je drvo bilo i vjerojatno će biti jedan od najpopularnijih materijala za vrtni namještaj. To može biti i naše domaće drvo (bagrem i hrast), kao i uvozno. Vrtni namještaj od egzotičnog drva svake godine dobiva sve veću popularnost i sve češće ukrašava vrtove.

Vrtne klupe od drveta su bezvremenske. Međutim, kako bi se u vrtu zadržale što duže, moraju se redovito održavati. Da biste to učinili, koristite boje i impregnacije. Međutim, učinak, praktičnost i zadovoljstvo korištenja u ovom su slučaju neprocjenjivi. Drvena klupa ukrašena mekim jastucima i toplim pokrivačem, vratit će vas u djetinjstvo. Pružit će trenutke blaženog opuštanja i ugodnog odmora. Drvene vrtne klupe s naslonima ne samo da su udobne, već su i funkcionalne.

 

Drvene klupe za vrtove u različitim stilovima

 

Još jedna velika prednost drvenih vrtnih klupa je svestranost, što ih čini pogodnim za vrtove uređene u različitim stilovima.

Moderni vrtovi, uređeni u skandinavskom stilu, kombiniraju drvene elemente s bijelom bojom. Drveni stol i stolice stoga se mogu uskladiti s klupom i ukrasiti cjelinu bijelim jastucima i svijećama.

U romantičnom provansalskom stilu, trebat će vam ukrasi poput šarenih jastuka, pokrivača i cvjetnih kompozicija. Takav aranžman kao cjelinu lijepo će nadopuniti drveni vrtni namještaj.

Sirovo drvo i kamen su materijali koji karakteriziraju seoski stil. Klasična drvena klupa bit će savršen dodatak vrtu u seoskom stilu. Posebno šarmantno će izgledati namještaj od starog drva. Za takav aranžman možete koristiti i stare klupe, koje će se, nježno osvježene, savršeno uklopiti u cjelinu.

U vrtu u japanskom stilu drvena klupa može se postaviti ispod trešnje i ukrasiti satenskim jastucima.

Engleski stil je, pak, sirova cigla, puzavice, njegovana trava i jednostavan namještaj. Klasična drvena klupa, čija je širina slična stolu pored kojeg stoji, ovdje će savršeno funkcionirati.

 

ABC informacije o klupi od drva

 

U trgovinama su klupe dostupne u mnogo boja i nijansi. Boja namještaja ovisi o specifičnim ukusima i potrebama. Za izradu se koristi nekoliko vrsta drva tako da možete izabrati klupu od hrasta, bagrema, bora ili egzotičnog drva. Bez obzira na vrstu drva, nemojte zaboraviti: da biste namještaj učinili otpornim na promjenjive vanjske uvjete, treba ga redovito impregnirati.

Vrtne klupe mogu se osvježiti zahvaljujući upotrebi impregnacije u boji, koja ne samo da će zaštiti drvo, već će mu dati i lijepu boju.

 

Dužina, širina i visina - dimenzije klupe

 

Prilikom odabira klupe svakako je vrijedno obratiti pozornost na njezine dimenzije i moguće dodatne funkcije. Prava veličina namještaja jamstvo je praktičnosti i udobnosti odmora. Na tržištu postoje modeli s dva, tri ili četiri sjedala.

Ostale važne značajke koje vrtni namještaj čine mnogo funkcionalnijim su:

·         Nasloni za ruke,

·         okvir izrađen od izdržljivog materijala, npr. metal,

·         dobro oblikovano sjedalo,

·         dodatni prostor za pohranu (klupa izrađena sa sjedalom koje se otvara, u obliku škrinje).

 

Vrtna klupa usklađena s drugim namještajem, priborom i ukrasima za vrt

 

Vrtna klupa mora odgovarati ostatku namještaja. Važno je urediti čak i prostor oko nje. Šarene posude s cvijećem, navlake za sjedalo, vrtni jastuci, pokrivači za hladnije dane, suncobrani ili stolić... Svi ti elementi moraju se međusobno uskladiti. Drvo je materijal koji se može prilagoditi bilo kojem uređenju. To daje puno slobode za uređenje vrta vlastitim rukama.

 

Vrtne klupe koje ćete pronaći u našoj ponudi

 

U Emmezeti, pronaći ćete modele vrlo dobre kvalitete po pristupačnoj cijeni. Evo 5 najboljih prijedloga za nadolazeću sezonu:

1.      Drvena klupa u rustikalnom stilu. Model posvećen ruralnim, rustikalnim, retro, boho vrtovima. 

 

 

2.      Klasična vrtna klupa, za skandinavski, provansalski ili moderni stil. Moderan komad namještaja koji će vam služiti dugi niz godina. 

3.      Drvena klupa na metalnim nogama za moderan, minimalistički i klasični vrt. Bit će savršena ne samo u vrtu, već i u javnom prostoru, odnosno parku ili trgu. 

4.      Klupa u provansalskom stilu sa škrinjom koja se otvara za spremanje vrtnih dodataka i tekstila. 

 

 

5.      Minimalistička klupa bez naslona, idealna je za uređenje jednostavnih modernih vrtnih prostora kao i  malih balkona i terasa. 

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!