locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Drvene lamele za zid dnevnog boravka - predlažemo kako ih montirati!

Objavljeno: 2022-12-16 15:11:51
Kategorija: Blog

 

Donedavno su se drvene lamele rijetko koristile u uređenju interijera i malo tko je bio zainteresiran za njih. Trenutno postaju sve popularnije i sve se češće mogu vidjeti u modernim interijerima. Njihova niska cijena, a istovremeno izvrstan izgled čine da se lamele izrađene od visokokvalitetnog MDF-a i drva vrlo često koriste za uređenje minimalističkih interijera u stilu loft i za dnevne sobe u retro stilu. Zidne lamele rado koriste arhitekti koji su specijalizirani za modernističke projekte, dajući tako interijerima jedinstven izgled. U ovom članku će biti predstavljeni načini kako koristiti vertikalne lamele i kako ih montirati!

 

Vertikalne drvene lamele – materijali izrade i boje


Zidne lamele mogu biti, a i najčešće jesu, izrađene od prirodnog drva, visokokvalitetne šperploče, furnira, MDF-a, itd. Dostupne u prodaji furnir lamele izrađuju se u različitim nijansama od hrastovog furnira. Najčešće dolaze u obzir tri boje – bijeljeni hrast, tamni hrast ili prirodni hrast. Ova kategorija je iznimno važna, jer zidni paneli općenito imaju estetsku funkciju. S obzirom na vrstu drva, može se uživati u karakterističnom uzorku zrna, što će prostorijama dati jedinstveni izgled. Između lamela mogu se koristiti letvice za zidne lamele u crnoj, bijeloj, boji wotan hrasta ili hrastovog furnira. Jedna od osnovnih značajki drvenih zidnih lamela je vrsta drva od koje su izrađene. S jedne strane, lamele izrađene od neobrađenog prirodnog hrasta, pomoći će u stvaranju sirovog i minimalističkog interijera. No, jasen s druge strane, ne podnosi vremenske uvjete, osobito vlagu, pa se drvene lamele od jasena mogu postaviti samo u suhim prostorijama. Tako da će savršeno pristajati u dnevnoj sobi u stilu loft kao i u industrijskom stilu. Lamele izrađene od drva oraha i njegova topla boja, omogućit će vam da stvorite iznimno topao interijer u dnevnom boravku ili blagovaonici. Bukove lamele izgledat će lijepo ako je riječ i o svijetlim i tamnim pozadinama - bez obzira na stil interijera. Bor karakterizira mala težina i visoka fleksibilnost, što ga čini pogodnim za montažu na strop. Dodatna prednost je njegova struktura jer se to drvo najčešće koristi u minimalističkom i skandinavskom stilu. Lamele jako dobro utječu na akustiku prostora, a u kombinaciji s opekom i betonom su pun pogodak. Provjerite ponudu trgovine.

Lamele od bambusa u interijeru
Bambus je, zahvaljujući visokoj elastičnosti i tvrdoći, izvrstan materijal za proizvodnju lamela. Poprima nijanse od slamnato žute do tamno smeđe, a prisutnost karakterističnih točkica i mrlja daje im jedinstven karakter. U tom slučaju, idealno rješenje za dizajn interijera inspiriran Azijom bit će korištenje bambusa.

 

 

Zidne lamele – zanimljiva rješenja


Zidne lamele su dekorativni proizvodi koji se mogu koristiti u prostorijama kao što je dnevni boravak, hodnik, spavaća soba, kuhinja ali i ured ili restoran. Lamele, osim što se koriste na zidovima kao što su zidni paneli i završne letvice za zidne panele ili strop, daju i mnoge druge mogućnosti korištenja. Zidne lamele od drva ili furnira mogu postati prekrasan ukras stepenica, jer su izuzetno zanimljiva alternativa tradicionalno korištenim balustradama. Važno je napomenuti da se dekorativne lamele mogu koristiti za izradu pregradnih zidova između prostorija različitih namjena. Da biste to učinili možete koristiti standardne vertikalne drvene lamele ili možete pokušati na njih montirati police.

 

Drvene lamele - kako se pripremiti za montažu?


Drvene lamele su vrlo jednostavne za postavljanje pa se možete poslužiti vlastitim rukama. One ne zahtijevaju korištenje usluga firme, pa čak ni kupnju specijalizirane opreme ili bušenja zida, osim ako se ne odlučite za korištenje vijaka. Prije nego što započnete montažu, morate se pobrinuti za pravilnu pripremu zidova i potrebnih elemenata. Najveću učinkovitost lijepljenja dobit ćete tek kada je cijela površina očišćena od prljavštine, prašine i masnih mrlja, bez rupa i nepotrebnih elemenata. Možete oprati cijeli zid i pričekati dok se ne osuši.

Kako bi se sve dobro odradilo, vrlo je važno točno odrediti mjesto montaže. Na primjer, vertikalne lamele, bez obzira na to postavljaju li se na zid, strop ili na MDF ploču, moraju biti ravnomjerno raspoređene. Zbog veličine lamela i njihovog položaja u odnosu na pod ili strop, malo vertikalno ili horizontalno odstupanje, bit će vidljivo i može rezultirati nezadovoljavajućim krajnjim rezultatom, pa čak i izobličiti prostoriju. Prije početka rada provjerite jesu li okomite lamele izrezane na potrebnu duljinu. Ako elementi nisu naručeni na određenu veličinu, onda ih morate sami izrezati pilom. Za montažu vam je potrebno odgovarajuće ljepilo ili montažna traka, eventualno bušilica i odgovarajući vijci i tiple. Potrebno je imati odstojnu letvicu odabrane širine, što će omogućiti ravnomjerno postavljanje lamela. Metar i olovka također će se iskoristiti.

 

 

Drvene lamele - montaža


Ovisno o tome kakve su vertikalne lamele kupljene, postoje tri metode pričvršćivanja.

 

Montaža lamela izravno na zid


Ovom metodom zalijepite montažnu letvu u utor na lameli. Nanesite ljepilo na vertikalne lamele ili upotrijebite pripremljenu traku i pričvrstite je na zid. Ako imate letvice za zidne lamele, zalijepite ih pored lamele. Na taj način možete montirati sljedeću lamelu, pazeći da bude postavljena paralelno s prethodnim elementom. Ako ne želite ili nemate završnu letvicu, dobro je koristiti odstojnu daščicu, da bi sljedeća lamela bila ravna.

                                                                                      

Montaža lamela na letvu


Pričvrstite montažnu letvu na zid, a zatim pomoću odstojne daščice odredite mjesta postavljanja svih ostalih lamela. Na utor s unutarnje strane lamele nanesite ljepilo i pričvrstite je na pripremljenu letvu. Ako imate završnu traku, zalijepite je između lamela.

 

Montaža lamela na ploču


Ako imate ploču s pričvršćenim letvicama, imate lakši zadatak, ako ne, pričvrstite lamele na laminiranu ploču pomoću odstojne daščice. Odredite mjesto pričvršćivanja ploče kako biste napravili potrebne rupe za tiple. Vijcima pričvrstite ploču s lamelama na zid.

Korištenje lamela može biti zanimljiva dekoracija koja se uklapa u svaki interijer, bez obzira na njegov stil i klimu! Na koji način ćete montirati vertikalne lamele ovisi o vama samima!

 

Ovaj asortiman i mnogo drugih proizvoda može se kupiti u Merkury trgovini u Osijeku ili Emmezeta web shopu! Posjetite nas, renovirajte i opremite svoj dom na jednom mjestu.

Doživite novu dimenziju opremanja doma!

Prelistajte Merkury katalog i pogledajte akcijsku ponudu koja vrijedi do 09.01.2023., a za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!