locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Drvene palete u vrtu - inspiracija, ideje, primjena!

Objavljeno: 2022-03-22 15:07:28
Kategorija: Blog

Drvene palete jedan su od najčešće korištenih materijala za samostalnu proizvodnju namještaja, pribora i vrtnih ukrasa. Već nekoliko sezona palete su postale sastavni dio zone opuštanja u vrtu. Odakle dolazi fenomen drvenih paleta u vrtu?

Za što se palete mogu koristiti u praksi? Ako vas zanima kako kreativno i neobično ukrasiti vrt, potičemo vas da pročitate naš vodič. Naši stručnjaci pripremili su neke zanimljive inspiracije i ideje za korištenje paleta.

 

Namještaj, ukrasi i vrtni pribor

 

Palete su izuzetno graciozan materijal za obradu. Predmeti napravljeni vlastitim rukama oduševljavaju svojom jednostavnošću i funkcionalnošću, i sve se više nalaze u kućama, vrtovima, na terasama i balkonima. Na početku nove sezone treba provjeriti kako iskoristiti palete u vrtu. Inspiracije i uzorci aranžmana mogu biti pravi motiv za rad.

Kakve palete izabrati za izradu? Na što vrijedi obratiti pažnju? Dobro je znati da se na tržištu može pronaći nekoliko vrsta paleta. Za osobnu izradu namještaja preporučujemo euro-palete dimenzija 1200 mm x 800 mm x 144 mm. Euro palete imaju ojačanu strukturu koja jamči trajnost dobivenog namještaja i ukrasa.

Gdje se mogu kupiti palete? Ove drvene platforme najčešće se mogu naći u raznim skladištima. Vrijedi pogledati u građevinskim trgovinama i velikim supermarketima. Velike trgovine često se rješavaju paleta za bagatelu. Malo je teže pronaći polu-palete i četvrt palete, jer one nisu tako česte i široko dostupne.

 

Palete u vrtnim inspiracijama

 

Za što se palete mogu koristiti u praksi? Evo nekoliko najzanimljivijih ideja za korištenje i obradu drvenih paleta.

 

Vrtni namještaj od drvenih paleta

 

Izrada vrtnog namještaja od paleta već je klasik. Prate nas već nekoliko sezona, uspješno nadopunjujući vrtne aranžmane u različitim stilovima. Prošle sezone ponudili smo vam neke zanimljive članke na tu temu. Potičemo vas da posegnete za njima i provjerite koji namještaj od paleta možete sami napraviti.

Palete su izuzetno univerzalni građevinski materijal od kojeg možete napraviti ne samo namještaj, već i mnoge korisne stvari.

 

Cvjetne gredice

 

Prilikom uređenja kućnog vrta, često se pitamo koji će ga ukrasi učiniti ugodnim. Jedan od najjednostavnijih pa čak i ujedno najspektakularnijih vrtnih ukrasa su lonci za cvijeće i cvjetne gredice. Alternativa klasičnim cvjetnjacima mogu biti cvjetne gredice od paleta.

Jednostavna gredica od paleta ne zahtijeva puno rada i profesionalne opreme. Da biste to učinili, dovoljno je jednu paletu izbrusiti brusnim papirom, a zatim je obojiti u željenu boju. Efekt? Provjerite sami...

Gredica napravljena od palete može se postaviti uz zid, rukohvat ili postaviti kao zid koji razdvaja jednu od zona vrta.

Gledajući predstavljene inspiracije, teško je ne složiti se s tvrdnjom da cvjetne gredice od paleta donose atmosferski i ugodan dizajn u vrt. Osim toga, one su izuzetno funkcionalan element dekoracije, olakšavaju organizaciju i raspored cvijeća i vrtnog bilja. Zahvaljujući ovom rješenju, sve tegle su uvijek na svom mjestu, stvarajući izvorne kompozicije. Sama gredica od paleta, pravilno uređena, bit će estetski ukras, donoseći red i sklad u vrt.

Od paleta, na jednostavan način možete napraviti tradicionalni stalak za cvijeće ili praktičan stojeći herbarij. Ova neprimjetna drvena konstrukcija savršen je materijal za prava vrtna čuda.

 

Zeleni zid

 

Vertikalne gredice od paleta mogu se koristiti i na još jedan vrlo zanimljiv način. Postavljanjem nekoliko elemenata jedan do drugoga stvorit ćete strukturu koja se može pretvoriti u zeleni zid ili dvorište "urbane džungle". Ako u vašem vrtu nemate puno prostora za uređenje cvjetnjaka, za postavljanje velikih tegli za cvijeće, zid od paleta bit će savršeno rješenje. Dobro će izgledati na terasi ili balkonu, stvarajući privatnu zonu za opuštanje, u kojoj mogu biti vrtna garnitura, vrtne ležaljke, viseće mreže ili vrtne ljuljačke.

 

Ljuljačka od paleta

 

Ovakav namještaj s paleta alternativa je velikim drvenim vrtnim ljuljačkama na stalku. One su jeftine i vrlo impresivne. Da biste ih napravili, trebat će vam samo: palete, uzica, uže ili lanac i jastuci za oblaganje sjedala te vrtne svjetiljke za dekoraciju.

Jednostavna za obradu, drvenu paletu treba samo izbrusiti i obojiti, a zatim pričvrstiti na uže ili lanac. U opsežnijoj verziji možete spojiti dvije palete pod pravim kutom, stvarajući sjedalo s naslonom. Učinak ćete vidjeti sami...

 

Stolić na kotačima s ladicama

 

Još jedan od naših prijedloga je stolić za kavu na kotačima izrađen od jedne ili dvije međusobno povezane palete. Stolić na vrhu može imati staklenu ili drvenu ploču. Ako na noge pričvrstite kotače, stolić će dobiti pokretljivost i mnogo veću funkcionalnost. Takav komad namještaja savršeno se uklapa u uređenje vrta, terase i balkona. Zbog svoje male visine obično služi kao niski stolić za kavu, koji se nalazi u blizini udobnih vrtnih stolica, vrtnih klupa ili ugodnih taburea.

Izrada stola ne bi trebala nikome uzrokovati veće probleme. Zapravo, dovoljno je spojiti dvije polirane palete zajedno, pričvrstiti na njih kotače i pokriti dobivenu strukturu staklenom ili drvenom pločom. Na kraju bi bilo dobro sve to impregnirati prirodnim lakom ili bojom. Zapamtite da je za palete, bojanje i impregnacija bitna jer štite površinu drva od djelovanja vlage.

 

DIY umjetnost - što je to, što znači i kako je koristiti u vrtu?

 

Nakon proširenja DIY kratice, dobivamo lozinku „Do It Yourself“, što nije ništa drugo nego „Uradi sam“. Općenito, ovaj slogan definira ideju samostalno, nekomercijalno obavljanje različitih poslova amatera, bez uključivanja profesionalaca u tu svrhu.

Porijeklo ideje DIY-a vidi se u hipijevskim i punk supkulturama, u okviru kojih su njihovi članovi samostalno objavljivali neprofesionalne časopise, takozvane zine, organizirali koncerte bez podrške sponzora ili samostalno stvarali glazbena djela i snimali albume. Također su se isticali neobičnim, ručno oslikanim i ukrašenim odjevnim kombinacijama.

Ovu kraticu koristila je i hakerska zajednica, ljubitelji elektroničke opreme i ljubitelji novih tehnologija. U ovom slučaju, pojam DIY odnosi se na vodiče koje pružaju o tome kako samostalno stvoriti ili preraditi kodove u softveru, izgraditi sustav zvučnika kućnog kina ili digitalni sat ili montirati utičnicu punjača automobila u prijenosno računalo.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!