locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Ekonomično zalijevanje travnjaka uz pomoć kišnice

Objavljeno: 2022-04-21 10:45:07
Kategorija: Blog

 

U vrijeme kada prijeti suša i nedostatak pitke vode, potrebno je potražiti načine i mogućnosti  zalijevanja vrta i travnjaka kako biste potrošili što manje vode.

 

Sakupljanje kišnice – kako to učiniti?

 

Izvrstan način za pribavljanje vode za zalijevanje travnjaka na štedljiv i ekološki način je ugradnja sustava za prikupljanje kišnice s krova kuće. Tijekom ne previše intenzivne kiše u 10 minuta možete sakupiti do 180 l vode. Kap po kap - litra.

Najlakši način prikupljanja kišnice je postavljanje bačvi ispod cijevi oluka i ugradnja filtra tako da ne padaju nečistoće.

Bačva za kišnicu može stajati na tlu, ili se može ukopati i sakriti pod zemljom.

Spremnik za kišnicu će akumulirati vodu tijekom kiše. Ako spremnik postavite točno ispod žlijeba, voda koja se slijeva s krova brzo će napuniti spremnik za kišnicu. Ovisno o kapacitetu spremnika, moći ćete prikupiti dovoljnu količinu vode koju ćete ćete kasnije koristiti za zalijevanje biljaka ili pranje vrtne opreme.

Spremnik za kišnicu savršeno je rješenje za ekološki prihvatljiv, moderan vrt. Zahvaljujući tome, sustav za navodnjavanje vrta neće biti samo jednostavan, već i ekonomičan. Vaše cvijeće, trava, grmlje i drveće bit će zdravi i privlačni čak i za vrijeme suše jer ćete zalijevati travnjak i ostalo bilje kišnicom iz spremnika. Kišnica će zamijeniti vodu iz bunara ili iz vodoopskrbe.

Spremnik za kišnicu može biti podzemni ili nadzemni. Podzemni spremnik obično ima veliki kapacitet, ukopan je u zemlju i stoga je skriven od pogleda. Njegov veliki kapacitet omogućit će vam da vodu možete koristiti jako dugo. Vađenje vode može se obaviti ručno s kantama, ali često se u spremnike ugrađuju jednostavne pumpe za vodu. Nadzemni spremnici obično imaju manji kapacitet, jer se ugrađuju u olučni sustav tako da oborinska voda teče niz žlijeb izravno u spremnik za kišnicu. Visina spremnika može varirati, ako je potrebno, možete podići spremnik pomoću praktičnih stalka.

Spremnici za kišnicu mogu biti i dekorativni, u obliku amfore, vrča ili bačve, a imaju kapacitet u rasponu od 120 do 300 litara. Sustav za prikupljanje kišnice može koristiti nekoliko međusobno povezanih spremnika.

Najvažnije je, međutim, da je spremnik dobro zaštićen od djece.

Korištenje kišnice omogućuje ugradnju slavine u spremnik što je potrebno za spajanje crijeva za zalijevanje.

Zalijevanje kišnicom također olakšavaju različite vrste pumpi i hidrofora: površinske pumpe, potopne pumpe za prljavu vodu, potopne pumpe za čistu vodu i hidroforne pumpe.

 

 

Vrtne prskalice - nezamjenjiv pomagač vrtlara

 

Zalijevanje travnjaka zahtijeva pravilnost i konzistenciju. Sve dijelove na travnjaku treba zalijevati istom učestalošću i intenzitetom.

Taj će se učinak postići pomoću vrtnih prskalica. Za izgradnju sustava za navodnjavanje travnjaka prskalicama potrebna vam je hidroforna pumpa koja osigurava stalan pritisak vode. Prskalice omogućuju kako bi se voda ravnomjerno raspršivala i smanjila njezina potrošnja.

U ovom slučaju, mnogo je bolje za biljke da ih se prska kapljicama vode iznad površine travnjaka pomoću prskalice. U sličnom cjenovnom razredu možete birati između dva rješenja. Možete se odlučiti za takozvanu jednostavnu ili pištoljsku prskalicu - svaka od njih će nam omogućiti učinkovito zalijevanje. Prva vrsta opreme nije ništa drugo nego poseban završetak pričvršćen na rub crijeva. Metodu prskanja možete podesiti okretanjem pokretnog dijela prskalice - od kontinuiranog toka do stožaste magle. Za naprednije modele pištoljske prskalice na raspolaganju imate više načina navodnjavanja, dostupnih kada je uključena odgovarajuća funkcija.

Vrsta prskalice koju odaberete treba biti diktirana veličinom parcele i vrstom vegetacije. Kod velikih površina vrijedi posegnuti za pulsirajućim prskalicama s najvećim radnim rasponom. Ako vaš vrt ima osjetljivu vegetaciju, posegnite za prskalicom sa diskretnim mlazom vode. Neke prskalice zalijevaju samo okolni prostor, druge kvadratne i pravokutne površine, ali postoje i prskalice koje mogu zalijevati parcele nepravilnog oblika, prilagođavajući se svakom vrtu. Rotacijska prskalica s dva, tri ili četiri kraka, turbinska, čekićna ili pulsirajuća prskalica, zalijeva krugove radijusa od 3 do čak 15 metara. Dostupne su i sljedeće vrste prskalica:

• vrtne ručne prskalice,

• prijenosne stacionarne prskalice,

• prskalice za sustav navodnjavanja (trajno ugrađene).

Zanimljivo je da se upotreba jednostavnih ili pištoljskih prskalica ispostavlja kao najbolji izbor kada želite zalijevati ne samo travnjak, već i cvjetnjak. Tada je dovoljno promijeniti vrstu i raspon mlaza kako bi voda stigla do željenog mjesta.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!