locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Ekskluzivni vrtni namještaj od ratana

Objavljeno: 2022-04-26 10:35:01
Kategorija: Blog

 

 

Ekskluzivni vrtni namještaj od ratana

 

Uređenje vrta zahtijeva korištenje različitih elemenata uređenja i dekoracije. Među njima je i vrtni namještaj, koji igra iznimno važnu ulogu u svakom uređenju vrta. Kakvi bi trebali biti pojedini moduli koji čine zonu opuštanja vrta? Odgovor se čini jednostavnim - elegantni, udobni i funkcionalni. A to je vrtni namještaj od ratana.

Odakle dolazi njihova popularnost? U čemu je njihov jedinstveni šarm? Ako vas to zanima, naši stručnjaci su vam pripremili pregled proizvoda od ratana i odabrali one vrijedne pažnje.

 

Što je ratan?

 

Ratan je prirodna sirovina, dobivena od raznih vrsta palmi od ratana, koja raste na Dalekom istoku, a posebno u dijelu jugoistočne Azije.

Iz njih se dobivaju tanke grančice koje se nakon predobrade obično koriste za pletenje. Ratan ima sirov, prirodan izgled, dok je izuzetno gladak na dodir. Ima vrlo visoku otpornost na sunčevo zračenje, vodu i nepovoljne vremenske uvjete.

 

Popularne kategorije namještaja od ratana

 

Koji namještaj se može plesti od ratana? Zapravo, na ovom području nema ograničenja, iako je najpopularniji vrtni namještaj. To mogu biti cijeli vrtni setovi za odmor, vrtni namještaj za blagovanje, kao i pojedinačni elementi kao što su: vrtne stolice, vrtne fotelje, ležaljke, sofe i vrtne kutne garniture, kao i vrtni stolovi ili vrtni stolići. Izbor pojedinih elemenata zaista je impresivan. Omogućuje kombiniranje i kompletiranje uzimajući u obzir različite potrebe i ukuse. Ratan je izvrstan materijal za proizvodnju elemenata koji se koriste za opuštanje i odmor u vrtu, na terasi i balkonu.

 

Vrtni namještaj od ratana iz davnina?

Iako neke može iznenaditi, namještaj od ratana bio je pleten još u davna vremena. Prvi spomen namještaja od ratana dolazi iz drevnog Egipta i Rima. Njihova prisutnost na ovom području nije bila slučajna. To je rezultat široke dostupnosti ratana, koji se mogao koristiti za proizvodnju prvog jednostavnog namještaja.

Prava renesansa namještaja od ratana pripada u kolonijalna vremena, odnosno početak devetnaestog stoljeća. Engleski putnici i trgovci, koristeći svoje indijske kolonije, oslanjali su se na bogatstvo lokalnih resursa ratana.

Danas prirodni ratan uživa neopisivo prepoznavanje korisnika, a namještaj tkan od njega smatra se najelegantnijim i najudobnijim vrtnim setovima.

Kako možete razlikovati namještaj od ratana? Ono što je posebno važno napomenuti za nas je da su to ekološki proizvodi, izrađeni od potpuno prirodne sirovine, pleteni u zanimljivim, dekorativnim uzorcima. Pletenica od ratana je čvrsta i može izdržati čak i veliko opterećenje, a istovremeno jamči praktičnost, udobnost korištenja i lijep dizajn. Visoka elastičnost ratana čini da se namještaj nježno savija pod težinom, prilagođavajući se obliku tijela korisnika.

Ratan u vrtu - moderan vrtni namještaj od ratana

Ratan je materijal koji jamči prirodan, elegantan izgled i iznimnu udobnost, zato se tako često koristi u proizvodnji vrtnih setova. Teško je ne složiti se s tvrdnjom da tamo gdje se u vrtu pojavljuje ratan, nastaje jedinstvena, ugodna atmosfera. Ratan vrtni setovi stvoreni su za vrtove, terase i balkone uređene u raznim stilovima. Savršeno će se uklopiti u rustikalni, boho ili provansalski vrt.

Kupci nas često pitaju hoće li ratan biti prikladan za moderne, minimalističke vrtove u stilu glamur? Sasvim sigurno hoće! Namještaj od ratana je toliko univerzalan da će se uklopiti gotovo u svaku stilizaciju i zasigurno će uživati veliku popularnost tijekom mnogih sezona.

 

 

Ratan - njega i impregnacija

Vrtni set od ratana nije samo elegantan, već je i otporan na oštećenja i vremenske čimbenike. Sve zahvaljujući činjenici da prstenovi egzotične palme rastu okomito i zato jamče iznimnu plastičnost i trajnost. Svaki set izrađen od prirodnog ratana, pravilno održavan, služit će dugi niz godina.

Kako se brinuti o setu namještaja od ratana?

Prirodni materijal, kao ratan, zahtijeva brigu i odgovarajuću zaštitu od nepoželjnih učinaka sunca i vode. Za svakodnevnu njegu, sve što trebate je meka krpa i malo vode s delikatnim sredstvom. Važno je naglasiti da vrtni stol ili čak pletenu fotelju od ratana možete uspješno očistiti polijevajući je vodom iz vrtnog crijeva. Za veću zaštitu, nakon završetka upotrebe na otvorenom, set za sjedenje treba pokriti posebnim pokrovima za rotirajući namještaj.

Vrtni namještaj od ratana nije baš otporan na mraz, pa ga ne smijete ostaviti u vrtu tijekom zimskih dana jer može izblijedjeti ili postati siv. Pravilno održavani setovi namještaja služit će vam dugi niz godina svojim jedinstvenim izgledom.

 

Koja svojstva ima namještaj od ratana?

 

Namještaj od ratana izuzetno je impresivan i atmosferski. Pletenica ratana ima različite, neobične oblike. Pletenjem mogu nastati različiti uzorci, zahvaljujući kojima se setovi vrtnog namještaja lako uklapaju u različite aranžmane – od klasičnog i retro do modernog.

Vrt s namještajem od ratana je uvijek moderan klasik. Ako imate samo mali balkon, možete odabrati jedan od manjih setova, koji će biti izvrsna alternativa velikom setu za sjedenje. Prirodna boja ratana slična je dobro poznatom pruću, što ga čini idealnim za zatopljenje prostora i dobro se stapa sa zelenim okruženjem vrta.

Namještaj od ratana zasigurno je dugoročno ulaganje. Je li ga vrijedno odabrati? Po našem mišljenju, da! Sigurno ćete biti zadovoljni.

Široka ponuda očekuje vas u našim Emmezeta trgovinama. Vidimo se!

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!