locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Ergonomija rada na računalu

Objavljeno: 2021-10-28 11:42:09
Kategorija: Blog

 

Udobno mjesto za rad i učenje zlata je vrijedno, pogotovo kada provodimo više od četiri sata dnevno ispred monitora. U vremenima kada sve više radimo i učimo na daljinu, potrebno je organizirati prostor kako bi se olakšao ovaj zadatak. Ergonomija rada na računalu slogan je koji postaje sve rašireniji. Udobni radni stolovi, uredske stolice i drugi namještaj, elementi su bez kojih je danas teško zamisliti uređenje prostora za rad.  

Razmišljajući o najmlađima i onima nešto starijima, pripremili smo vodič koji će vam pomoći da pravilno pripremite radno mjesto za računalom. Reći ćemo vam kako pravilno odabrati namještaj, postaviti elemente kao što su monitor, tipkovnica i miš kako bismo osigurali ergonomsko mjesto za rad, učenje i igru, u korist pravilnog držanja tijela.

 

Ergonomsko radno mjesto


Ergonomija je jedno od područja znanosti koje se bavi prilagodbom radnog mjesta, korištenje opreme i samih radnih uvjeta psihofizičkim i anatomskim sposobnostima čovjeka. To je skup pravila i savjeta koji olakšavaju pravilnu organizaciju te pomažu u usklađivanju pojedinačnog namještaja i pribora s potrebama određene osobe.

Danas mnogi od nas rade za stolom. To znači da se najčešće bavimo načelima ergonomije rada na računalu. Prema njima, položaj tijela i pravilno držanje, važno je kako u uredu tako i kod kuće. Srećom, obično nije teško prilagoditi mjesto rada na računalu.

Ergonomija se često koristi – iako toga možda nismo uvijek svjesni. U nastavku ćemo pokušati razgovarati o najvažnijim od njih, dok ćemo pokazati najčešće pogreške napravljene prilikom organiziranja rada na računalu. 

Stručnjak savjetuje!!!

Ergonomija je važna iz više razloga, a slijedeći njezina načela možemo spriječiti zdravstvene probleme kao što su iskrivljenost kralježnice i povezani defekti držanja.

 

Načela ergonomije rada na računalu – namještaj i oprema te njihovo postavljanje


Ergonomija rada na računalu znači odgovarajuće postavljanje pojedinih elemenata i namještaja. U nastavku donosimo najvažnije smjernice prema kojima bi radno mjesto trebalo biti organizirano kako bi postalo ergonomsko i funkcionalno.

 

Pisaći stol


Stol je jedan od najvažnijih komada namještaja, njegovo postavljanje je jamstvo ergonomije rada. Prva stvar koju treba uzeti u obzir pri stvaranju ergonomskog radnog mjesta je visina stola.  Trebao bi biti podesiv u rasponu od 60 cm do 82 cm. Vrh stola treba biti u visini lakta ili malo ispod. Na taj će način pružiti najveću pogodnost rada. Stolovi s podesivom visinom popularni su iz razloga što daju mogućnost prilagodbe visini i potrebama određenog korisnika. I tako postaju komad namještaja koji je na neki način po mjeri, udoban i praktičan.

Zapamtite da je stol mjesto za rad, učenje i igru. Treba biti organiziran na takav način da se tijekom svake od tih aktivnosti osoba koja ga koristi osjeća ugodno i komotno.  U tom smislu, vrijedi razmišljati ne samo o visini stola, već i o njegovoj organizaciji te elementima opreme. Birajući spremnike, police ili uredske komode, možete mnogo bolje rasporediti namještaj, stvarajući praktično mjesto za rad u sjedećem položaju.

 

Stolica


Vrlo često se susrećemo s pojmom da je uredska stolica ergonomska. Što taj pojam znači u praksi? Ergonomska uredska stolica zadovoljava specifične pretpostavke koje vam omogućuju ispravno držanje tijekom rada i učenja. To se prije svega odnosi na mogućnost podešavanja i odgovarajuće veličine, oblikovanog naslona i udobnog sjedala. Prilikom odabira uredskih fotelja i uredskih stolica vrijedi obratiti pozornost na činjenicu da sjedalo daje mogućnost podešavanja visine - kako bi najbolje odgovaralo visini korisnika. Sam naslon također treba podesiti. Kut nagiba između naslona i sjedala na razini zdjelice mora biti manji od 90o. Odgovarajući stupanj odstupanja jamstvo je održavanja ispravnog držanja tijela, a time i uklanjanja opasnosti od zakrivljenosti kralježnice. Dobra stolica trebala bi imati i pravilno profilirane naslone za ruke. Neki modeli su opremljeni dodatnim osloncem za noge. Za pravilnu organizaciju mjesta za rad na računalu odaberite pravu stolicu koja odgovara stolu.

 

Oslonac za noge


Kao što smo već spomenuli, neke moderne uredske stolice imaju dodatni oslonac za noge. Kada biste trebali razmisliti o korištenju oslonac za noge pri radu s računalom?  U slučaju da se visina stola ne može podesiti ili je raspon podešavanja nedovoljan. Kada pozicioniranje stolice čini da stopala ne dođu do tla. To je fenomen koji  često možemo vidjeti kod djece. I uvijek zahtijeva intervenciju u obliku uporabe oslonca za noge. Zapamtite da je ispravno držanje tijela kada sjedite za stolom kada se obje noge stabilno odmaraju na tlu, a noge su savijene na koljenima pod pravim kutom. Ovaj položaj je posebno važan kada dugo sjedimo na jednom mjestu ispred računala. Pravilno držanje tijela i korištenje stolice u smislu ergonomije ulaganje je u vlastito zdravlje.  Prava pošast XXI. stoljeća su defekti držanja i zakrivljenost kralježnice. Da biste ih izbjegli, vrijedi slijediti pravila ergonomije rada s računalom.

 

PAMTITI!!!

Udobno sjedalo znači mnogo bolju ergonomiju rada na računalu, udobnost rada, učenja i igranja.

 

Monitor


Vremena u kojima živimo, razina tehničkog i znanstvenog razvoja prisiljavaju nas da se stalno prilagođavamo tehničkim inovacijama. To su dinamičan dio našeg posla, učenja, pa čak i zabave. Ergonomski radni prostor mora sadržavati elemente kao što su odgovarajući računalni monitori. Pikseli bi trebali biti veličine najmanje 0,25 mm, a po mogućnosti iznad 0,28 mm. Osobe koje rade istovremeno s više aplikacija mogu pouzdano koristiti dva monitora odjednom ili jedan monitor širokog zaslona.

Razlučivost zaslona koju monitor ima je broj piksela koji se koriste na zaslonu: što je veća razlučivost, to je slika oštrija. Najvažnije značajke monitora, koje imaju značajan utjecaj na udobnost rada su:

• kontrast iznad 1000:1,

• minimalna svjetlina  250 cd/m2,

• svijetlo, ne reflektirajuće svjetlo kućište,

• potrošnja energije ispod 25 W.

Nedavne studije su pokazale da su ljudi koji rade za računalom 10-15% produktivniji i čine 33% manje pogrešaka kada koriste dva ili tri zaslona. Prilikom stvaranja savršenog mjesta za rad i učenje vrijedi se prisjetiti da umjesto jednog monitora, odaberete dva...? U slučaju da nije moguće stvoriti radnu jedinicu s više monitora, koristite monitor širokog zaslona.

 

Tipkovnica


Uz monitor, još jedan iznimno važan element su tipkovnice. Udaljenost između tipki na tipkovnici trebala bi biti najmanje 19 mm. Prilikom unosa teksta korisnik mora jasno čuti i osjetiti kada je tipka pritisnuta. Nažalost, nisu svi modeli dostupni na tržištu dati ovo jamstvo. Prilikom odabira pravog modela, trebali biste voditi računa da je opremljen s oba ova elementa - pravom udaljenosti između tipki i jasnim signalom koji potvrđuje njihovu uporabu.

 

Miš


I na kraju, miševi. Pri radu s njim nemojte zauzimati statički, neprirodan položaj, npr. protezati ili okretati zapešće ili podlakticu. Miš bi uvijek trebao biti što bliže korisniku. Gore spomenuti neprirodni položaji mogu uzrokovati bol u zglobu i podlakticama, a u najgorem slučaju čak dovesti do bolnog stanja.

 
Zašto je ergonomija rada na računalu toliko važna?


Glavna svrha stvaranja ergonomskih radnih uvjeta na računalu je stvaranje sigurnog i udobnog mjesta za rad ispred monitora. Navedena sigurnost odnosi se i na neposredne opasnosti kao što su gubitak ravnoteže i pad, ali i na druge slučajne događaje kao što su defekti držanja, zakrivljenost kralježnice, sindrom karpalnog kanala ili problemi s cirkulacijom.  Dobro organizirano radno mjesto, uzimajući u obzir načela ergonomije rada na računalu, omogućuje vam da uklonite ili značajno smanjite gore navedene rizike.

Međutim, to nisu jedine prednosti koje donosi pravilno postavljeno računalo. Ergonomija također osigurava udobnost i red na mjestu rada ili učenja.

 

Za više inspriracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!