locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Funkcionalne komode za hodnik

Objavljeno: 2021-10-27 13:24:44
Kategorija: Blog

 

Funkcionalne komode za hodnik

 

Hodnik je ogledalo kuće jer se njegov interijer prvi vidi nakon otvaranja ulaznih vrata. Međutim, dobro osmišljen raspored hodnika vrlo je važan ne samo iz estetskih, već prije svega iz praktičnih razloga. Ako u kući nema garderobnog ormara, najčešće hodnik obavlja tu funkciju, a u ulozi praktičnog komada namještaja za pohranu nalazi se komoda. Imate li sumnje koju vrstu komode odabrati? Pokušat ćemo ih riješiti!

Odabir komode za hodnik je težak jer vam veliki izbor proizvoda dostupnih na tržištu stvara glavobolje. Na prvi pogled, ovaj namještaj se međusobno razlikuje po obliku, veličini i načinu završne obrade (fronte mogu biti glatke ili s uzorkom, sjajne ili mat). Zato je potrebno uzeti u obzir materijal (šperploča, iverica, furnir ili masivno drvo) i organizaciju interijera (ladice, police, vitrine). Predlažemo što odabrati kako se ne biste izgubili u labirintu ponuda.

 

Komoda - koja je njezina funkcija?

 

Osnovni zadatak komode je pomoć u održavanju reda. U malim stanovima ormar s ladicama često je alternativa ormaru u hodniku, dok u velikim stanovima  može biti njegova nadopuna. Ako prostor dopušta, vrijedi razmisliti o oba komada namještaja, a najbolje je da proizvodi dolaze iz iste kolekcije, tako da ne unose optički nered u unutrašnjost.

Za razliku od garderobnog ormara u hodniku, komode se ne koriste za jakne i kapute. Međutim, oni će vam omogućiti držanje manjih odjevnih predmeta kao što su šeširi, šalovi ili rukavice, torbice, kišobrani kako bi sve to bilo pri ruci prilikom izlaska iz kuće. Zahvaljujući komodi, dobivate površinu izvan dohvata životinja i male djece. Mogu se postaviti i neki dekorativni dodaci, na primjer lončanica ili ogledalo s ukrasnim okvirom.

Veće komode izvrsno djeluju kao ormari za cipele - pod uvjetom da su dizajnirane tako da spriječe njihovu deformaciju. Međutim, kada je riječ o mijenjanju cipela, umjesto tipičnog ormarića, dvoetažna komoda za cipele sa sjedalom bit će bolje rješenje, zahvaljujući kojemu će čak i tabure za hodnik postati nepotreban.

 

Veličina je važna!

 

Prije nego što odlučite kupiti komodu, provjerite koliko slobodnog prostora imate i razmislite o tome što ćete u njoj držati. Komode su obično prilično široke i niske (standardna širina je 80 cm ili 100 cm), ali možete odabrati uski i visoki komad namještaja, nalik ormaru. Sve ovisi o veličini i obliku prostorije – na primjer, niša u hodniku treba biti ispunjena praktičnim namještajem.

 

Tipične komode karakterizira ne samo mala visina, već i dubina, zbog činjenice da stanovi u zgradama obično imaju uske hodnike, tako da prednost ima namještaj koji će zauzeti što manje prostora. Međutim, to ne znači da se masivni namještaj ne smije staviti u hodnik. Naprotiv, ako niste ograničeni prostorom, možete koristiti komodu kako biste prostoriji dali jedinstven karakter.

 

A kakva je unutrašnjost komode?

 

Kada je odluka o veličini komode već donesena, vrijeme je da razmislite o organizaciji njezine unutrašnjosti. Iako je komoda automatski povezana s redom ladica, može se sastojati i od polica različitih veličina i takva kombinacija će biti mnogo bolja od samih ladica. Zašto? U ormar će stati više cipela, u ladici ćete lakše pronaći male predmete odjeće i pribora. S druge strane, otvorena polica može biti korisna za odlaganje daljinskog upravljača za vrata ili ključeva automobila, koji bi trebali biti lako i brzo dostupni.

 

Komoda za hodnik – klasična ili moderna?

 

Komoda, kao i drugi namještaj za hodnik, prvenstveno ima praktičnu funkciju, ali vam također omogućuje da je prostor i estetski privlačan, uređen prema vašem ukusu i željama. Ovisno o stilu, uz pomoć komode interijeru možete dati stil koji odaberete, od elegantnih klasika do skandinavskog minimalizma.

 

Najjednostavniji izbor je bijela klasična komoda, koja se uklapa u gotovo svaki interijer. Zbog svoje bezvremenosti, ova vrsta namještaja pogodna je za opremanje bilo koje sobe, uključujući hodnik, dnevni boravak, spavaću ili dječju sobu. Ako odaberete model s lakiranim korpusom i kromiranim ručkama, optički ćete posvijetliti mali prostor, dodajući mu eleganciju.

Drveni namještaj ili imitacija drva inspiriran Skandinavijom jako je moderan. Vrlo često je takva komoda djelomično obojena u bijelo ili sivo, što daje originalnost. Drvo je također nerazdvojni element stana u industrijskom stilu, ali se obično kombinira s crnim metalom i staklom, čime se dobiva dojam čvrstine.

Veliko predsoblje ili hodnik prava je atrakcija za ljude koji se ne boje eksperimentirati sa stilovima i više boja. Ova prostorija je ukrašena modernim namještajem i intenzivnim bojama. Komode s ladicama daju dizajnerima puno prostora, svaka od ladica može imati drugačiji završetak, koji izgleda pomalo ekstravagantno, ali i vrlo impresivno.

U ponudi trgovina namještajem naći ćete i namještaj nalik starom, koji će se uklopiti u retro, vintage ili shabby chic stil. Neobično stilski izgledaju masivne komode od tamnog čvrstog drva s metalnim okovima, debelim nogama i rezbarenim frontama, što predsoblje ili hodnik, a time i cijelu kuću čine jedinstvenima.

Bez obzira koji stil preferirate, pobrinite se da se namještaj u hodniku uklapa s namještajem koji se može vidjeti iz predvorja. To je osobito važno kada dnevni boravak nema vrata i trebao bi biti prirodni produžetak hodnika.

 

Što još uzeti u obzir?

 

Prije svega, pobrinite se da odabrana komoda bude dobre kvalitete. U skladu s mogućnostima, možete se odlučiti za jeftiniji namještaj od iverice, ali ako će to biti ulaganje na dugi niz godina, ormari i ormarići od punog drva bit će najbolje rješenje.

Vodite brigu o rasvjeti. Nije bez razloga da se za prostorije bez prozora kupuje namještaj osvijetljen LED trakom. Takvi modeli komode nježno će osvijetliti hodnik i istovremeno mu dati udoban izgled.

Ne zaboravite urediti prostor oko komode. Ne možete pogriješiti s ogledalom koje će odmah iznad nje odlično izgledati, a pored stalak za kišobrane i  vješalica namijenjenu kaputima i šeširima.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!