locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Grijanje bazena - kako zagrijati vodu u bazenu?

Objavljeno: 2022-03-17 12:37:50
Kategorija: Blog

Bazen u vlastitom vrtu nesumnjivo je atrakcija koja u vrućim ljetnim danima pruža opuštanje cijeloj obitelji. Ovisno o vremenskim prilikama voda u bazenu može biti pre hladna za kupanje, pa je u ovom slučaju ugradnja posebnih sustava za grijanje vode odličan izbor. Postoji nekoliko metoda koje možete odabrati za grijanje vode u vrtnom bazenu. Koja od njih će biti najbolji za vas? Koje su njihove prednosti i mane, pročitajte u ovom članku!

 

Isplati li se zagrijavati vodu u otkrivenom vrtnom bazenu – i zašto? 

 

Posjedovanje vrtnog bazena još se uvijek smatra luksuzom, koji si ne može svatko priuštiti. Prevladava uvjerenje da se gradnja takvog bazena ne isplati zbog toga što ga u našoj klimi ne možemo koristiti za opuštanje u vrtu tijekom cijele godine. Istina je da bazen na otvorenom možemo koristiti samo ljeti. Međutim, valja uzeti u obzir opciju zagrijavanja vode u bazenu – ovo razdoblje moguće je itekako produljiti. Ako odaberete ekonomičan i - ovisno o vlastitim potrebama - optimalan način zagrijavanja vode, vanjski bazen može se pokazati dobrom investicijom, zbog koje ćete moći uživati i dulje, a ne samo ljeti.

 

Kako zagrijati vodu u vrtnom bazenu?

 

Najbolja temperatura vode za bazen je u prosjeku 25-28 stupnjeva. Ukoliko je voda hladnija možete koristiti odgovarajuće sustave za grijanje vode u bazenu. Izbor je između konvencionalnih izvora topline i obnovljivih izvora energije.

Konvencionalni izvori su izmjenjivači topline koji zagrijavaju vodu u bazenu kada su spojeni na centralno grijanje ili električne grijače vode. Korištenje ovih metoda može uzrokovati znatne troškove koji proizlaze iz rada, na primjer, kotla za grijanje.

Vrtni bazeni koriste se u ljetnoj sezoni, u povoljnim vremenskim uvjetima, zahvaljujući kojima je grijanje vode u bazenu na bazi obnovljivih izvora energije odlično rješenje. Riječ je prvenstveno o solarnim kolektorima i toplinskim crpkama.

Uzmite u obzir da su vam potrebne najveće količine topline za prvo zagrijavanje vode u bazenu, kada se napuni vodom, kao i nakon promjene vode. Toplu vodu možete imati tek nakon nekoliko dana, ali kasnije će gubitak topline biti prilično mali.

 

Električni grijač za bazensku vodu

 

Električni grijač je jednostavan uređaj u kojem se šipke iznutra zagrijavaju, tako da voda preuzima njihovu toplinu. Kvalitetniji grijači, koji su opremljeni termostatima, podižu temperaturu vode, štite od pregrijavanja, isključuju je u nedostatku vode i omogućuju zagrijavanje vode u bazenu prema vašim potrebama. Ovo je dobro rješenje za brzo podizanje temperature vode u bazenu. U nekim slučajevima ispada da su samo električni grijač i pokrov bazena dovoljni za brzo i jeftino održavanje temperature vode. Ponekad se grijač koristi samo na početku kao pomoć toplinskoj pumpi. Nakon prvog zagrijavanja, gubitak topline bit će manji ukoliko temperatura zraka poraste. Prednosti električnog grijača bazena su niska početna cijena, vrlo brzi učinci, termostat s velikim temperaturnim rasponom i jednostavna instalacija. Nedostatak su visoki troškovi rada ovisno o veličini bazena i potreba za servisiranjem barem jednom godišnje.

 

Izmjenjivač topline

 

Rad izmjenjivača topline, kako bi se postigao toplinski komfor, zahtijeva spajanje na peć za centralno grijanje. Izmjenjivači rade bez obzira na vremenske uvjete. U kombinaciji s modernijim i kompjuterski upravljanim kotlom, ovi uređaji omogućuju vam toplu vodu u bazenu gotovo tijekom cijele godine. Prednosti uključuju jednostavnost korištenja, širok opseg rada, pristupačna cijena, energija dobivena iz plinske peći ili kotla na ugljen, te mogućnost korištenja bazena tijekom cijele godine. Nedostaci su potreba za spajanjem na centralno grijanje, velika količina vanjske opreme, prije kupnje možda će biti potrebna konzultacija s monterom grijanja i komplicirana instalacija.

 

Solarni kolektori – način zagrijavanja vode u bazenu

 

Solarni kolektori apsorbiraju toplinu sunčevih zraka kako bi proizveli energiju za grijanje vode. Klasificirani su kao obnovljivi izvori energije , zbog čega ih karakteriziraju vrlo niski troškovi korištenja. Na tržištu postoje posebni solarni paneli, solarni paneli za bazen, poput solarne prostirke, obično dizajnirani za zagrijavanje vode u bazenima. Savršeni su za ljude koji cijene ekologiju. Izbor ove metode grijanja vode u bazenu vrlo je učinkovit, jer se vanjski bazen koristi tijekom ljetnih mjeseci, a tada sunce najjače sja. Dobro odabran način zagrijavanja vode u bazenu mora biti prilagođen njegovoj veličini i kapacitetu spremnika. Prednosti solarnih kolektora su dokazana tehnologija, trajnost i visoka pouzdanost uređaja, te ekologija. Solarna instalacija zasigurno će osigurati najniže troškove rada, jer za njezin rad je dovoljna samo energija za cirkulacijsku pumpu. Nedostaci su učinkovitost ovisno o jačini sunčeve svjetlosti, veća konstrukcija nego u slučaju toplinske pumpe i potreba za izmjenjivačem topline za odvajanje bazenske vode od kolektora.

 

Pumpe za grijanje bazena

 

Toplinska pumpa je daleko najskuplji i najpopularniji uređaj od navedenih. Toplinske pumpe mogu se spojiti na već postojeći vodeni krug i montirati na pod. Toplinska pumpa bazena zagrijava vodu samo nekoliko stupnjeva više od temperature zraka. To je idealno rješenje za zagrijavanje vode ili za održavanje topline. Toplinska pumpa se ne preporučuje kao jedini uređaj za grijanje. Toplinska pumpa dovoljna je za gotovo cijelu sezonu samo kada se na početku i na kraju sezone koristi električni grijač. Pravilno odabrane toplinske pumpe daju mogućnost produljenja sezone bazena, omogućujući vam da plivate u toploj vodi. Prednosti su niska potrošnja električne energije, zagrijavanje vode čak i pri niskim temperaturama, jednostavnost korištenja, mala površina uređaja, izravan priključak na bazensku vodu, te nije potreban izmjenjivač topline. Nedostatak je veća potrošnja električne energije i kraći jamstveni rok nego u solarnoj instalaciji, složenija konstrukcija nego u kolektorima i potreban je jači kompresor.

Kao što možete vidjeti, postoji nekoliko načina za zagrijavanje vode u bazenu, tako da će svatko pronaći pravi način za sebe. Međutim, vrijedi se prisjetiti da će pravilno zaštićeni bazen, čak i sa pokrivačima ili solarnim pokrivačima bazena, izbjeći gubitak topline, a voda će duže održavati temperaturu.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!