locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Grijanje vode u bazenu uz pomoć solarne prostirke

Objavljeno: 2022-03-30 11:55:05
Kategorija: Blog

 

Kada dođe najiščekivanije i najdraže godišnje doba većine ljudi vrijeme je za planiranje odmora. Osim, ljetnih večeri koje su zanimljive odraslima, potrebno je zabavu osigurati i našim najmlađima, djeci. Ono što njih posebno veseli je, pogodite, igranje u bazenu. Međutim i to donosi svoje nedostatke za koje se, mi kao Emmezeta, uvijek trudimo pronaći rješenje.

 

Što je solarna prostirka i kako funkcionira?

 

Vrtni bazeni u našoj klimi imaju jedan nedostatak - voda u njima nije uvijek topla kao što želite i na taj način ne zadovoljavaju uvijek vaše potrebe. Solarne prostirke za bazen ili, slobodno možemo reći, ekološki bojleri idealno su rješenje kada je voda u bazenu prehladna, a kupanje u njoj ne pruža vam zadovoljstvo. Odlična stvar kod solarne ploče je ta što se koristi za zagrijavanje vode pomoću solarne energije, ne stvarajući pritom dodatne troškove za potrošnju električne energije. Koristeći ih u toplim ljetnim danima, možete podići temperaturu vode do 6°C.

Pribor za bazen poput solarne prostirke postaje sve popularniji jer je ekonomičan i ekološki prihvatljiv proizvod koji vam omogućuje brzo zagrijavanje vode u vrtnom bazenu. Površina prostirke izrađena je od materijala koji brzo akumulira sunčevu energiju, sunčeve zrake zagrijavaju vodu koja teče unutra, koja se kroz dugi kanal spojen crijevom vraća u bazen - tako se metoda zagrijavanja vode kroz solarnu prostirku može opisati na najednostavniji način.

 

 

Kako točno funkcionira grijaća prostirka?

 

Solarna prostirka ima dvije rupe za spajanje crijeva bazena kroz koja teče voda. Jedna rupa je na ulazu u prostirku, a druga na izlazu. Iako je prostirka duga samo 1,20 m, put kojim voda mora putovati nakon ulaska u nju mnogo je duži. U sredini solarne prostirke nalazi se mali vodeni kanal koji vijuga s jednog ruba na drugi kroz cijelu dužinu proizvoda. Mali promjer rupe i produžetak cijelog kanala znači da dugo vremena držimo vodu u prostirci, koja je bila izložena sunčevoj svjetlosti. Grijaća prostirka vrlo brzo akumulira toplinu iz sunčeve energije i odmah je prenosi u vodu, teče kroz njezinu unutrašnjost kroz uski i vrlo dugi kanal. Zahvaljujući ovom rješenju, ova prostirka je mnogo učinkovitija od solarnog pokrova koji se donedavno koristio za zagrijavanje vode u bazenu.

Također vrijedno je spomenuti da može zagrijati bazene s metalnom konstrukcijom ili ekspanzijske bazene promjera do oko 300 cm. U slučaju većih bazena, vrijeme zagrijavanja vode može biti znatno duže. Rješenje ovog problema je mogućnost međusobnog spajanja više prostirki. Za bazene duge preko 5 metara treba koristiti od 4 do 5 takvih ploča.

 

Vrste solarnih prostirki

 

Solarna prostirka izvrsna je alternativa skupim i kompliciranim električnim sustavima grijanja vode u bazenu. Nažalost, one nisu tako učinkovite kao električni proizvod, ali zagrijavanje vode s njima sasvim je dovoljno za udobno kupanje u vrtnom bazenu. U nastavku predstavljamo najzanimljivije modele.

 

1. Intex solarna prostirka - univerzalni solarni panel izrađen od izdržljivog PVC-a čije dimenzije (120 cm × 120 cm) čine da odgovara različitim bazenima. Koristeći ovaj grijač u sunčanim danima, termometri bazena pokazat će temperaturu u bazenu višu za 6°C. Postoji mogućnost spajanja nekoliko komada prostirki u svrhu zagrijavanja većeg bazena. Set koji nudi proizvođač uključuje sve potrebne montažne elemente. Proizvod podržava pumpe kapaciteta od 3500 do 9463 l / h. Promjer crijeva: 32 mm (proizvođač pričvršćuje dva adaptera za crijeva od 38 mm).

 

 

2. Bestway solarna prostirka – grijač vode u bazenu je pogodan za bilo koji model vrtnog bazena dimenzija 110 cm × 170 cm, izrađen je od PVC-a u crnoj boji. Može podići temperaturu vode za 3-5°C (ovisno o vremenskim uvjetima). Radi s pumpama kapaciteta od 7570 do 9462 l / h. Zahvaljujući adapterima uključenim u set, moguće je spojiti crijevo (promjera 32 mm ili 38 mm). Stezaljke za montažu i korisnički priručnik također su uključene.

 

3. Solarna prostirka Solar Express -  napredni model prilagođen zagrijavanju vode u bazenu kapaciteta max. 6500 l. Kapacitet pumpe min. 4000 l/h, maksimalno 20 000 l/h. Moguće je spojiti nekoliko panela u seriju kako bi se zagrijao bazen većeg kapaciteta. Ova prostirka može podići temperaturu vode do 6 °C (ovisno o vremenskim uvjetima). Set uključuje svu potrebnu montažnu opremu, uključujući adaptere za crijevo promjera 38 mm, stezaljke i koljena.

 

Što uzeti u obzir pri odabiru solarne prostirke za bazen?

 

Prije svega, treba napomenuti da je solarna prostirka za grijanje vode u bazenu rješenje za ljude koji koriste bazenske pumpe. Prije nego što kupite solarni grijač, potrebno je provjeriti ima li vaš bazen pumpu odgovarajućeg kapaciteta - pumpa se mora nositi s radom dodatnog uređaja. Također je važno od kojeg je materijala prostirka izrađena – trebala bi biti otporna na UV zračenje, vodu i mehanička oštećenja te dobro akumulirati toplinu. Vrijedno je znati da ćete u setu s prostirkom dobiti potrebnu montažnu opremu za spajanje prostirke na bazen - adaptere za crijeva različitih promjera i priručnik s uputama proizvođača

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!