locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Interijeri u Art deco stilu - dizajn koji oduševljava!

Objavljeno: 2022-07-20 14:11:15
Kategorija: Blog

 

Art deco stil, iako relativno mlad, uspio se zauvijek smjestiti u srca ljubitelja dizajniranja interijera. Luksuz, udobnost, elegancija, visoka kvaliteta, suptilnost – riječi su koje u kratkim crtama opisuju stil. Art deco kombinira osjećaj za prošlo doba i modernu funkcionalnost. Iako vuče korijene iz tužnog međuratnog razdoblja, odiše toplinom, elegancijom i raznolikošću. U kojem obliku se pojavljuje art deco stil? Kako izgledaju uređeni interijeri sačuvani u stilu art deco? Ukoliko želite saznati nešto više o samome stilu i saznati što dekorateri i stilisti kažu o njemu, pročitajte članak!

 

 

Što znači "art deco"?

 

„Art deco“ je izraz na francuskom jeziku i doslovno preveden znači „dekorativna umjetnost“. Iako ga mnogi povezuju s dizajnom interijera, područje koje obuhvaća definitivno je šire. Prožima sve što je povezano s međuratnim razdobljem. Dakle, to nisu samo lijepo uređene sobe, već i sama arhitektura, pa čak i slikarstvo. Svaki od njih, međutim, povezuje se s drugim. I iako art deco djeluje kaotično, povezuje ključne temelje.

 

 

Podrijetlo Art Deco stila

 

Art deco stil pojavio se u međuratnom razdoblju. Njegova je priča stoga relativno mlada. Secesija koja je trajala do 1914. nije baš oduševila društvo. Ljudi su neposredno nakon rata bili umorni od onoga što se događa oko njih, a dosadne i monotone zgrade i interijeri samo su ih podsjećali na prijašnje događaje i život. Art deco je stvoren iz strasti prema ljepoti koja je u to vrijeme bila toliko potrebna da se ispočetka počne normalno živjeti.

Izvanredna elegancija, moderan luksuz, visoka kvaliteta, sentimentalnost - tako možemo ukratko definirati art deco stil.

 

 

Art Deco stil u unutrašnjosti - prekrasni interijeri na dohvat ruke

 

Luksuzni međuratni štih lako je dati suvremenom interijeru i možemo biti sigurni da će se naši gosti u njemu osjećati ugodno. Kako primijeniti art deco stil u interijerima u praksi?

Ne možete pogriješiti s jednoličnim i prigušenim bojama. Bijela, siva, bež, smeđa i crna boje su koje ovaj trend voli, a koje u kombinaciji sa zlatom mogu dati vrlo suptilan art deco efekt. Također možemo ići u posve drugačijem smjeru i uvesti ovaj stil u interijer odlučujući se za izražajnija rješenja poput živopisnih boja – crvene, žute, ljubičaste, narančaste i antiknog teškog namještaja. U oba slučaja važno je koristiti plemenite materijale kao što su drvo, mramor, svila ili koža.

Elegantan drveni bar u kojem čuvate vaša omiljena pića i bež kožni kauč u dnevnom boravku, bijele pločice u kupaonici ili crne u hodniku, karakteristične kuhinjske fronte, baršunaste zavjese u spavaćoj sobi ili veličanstvena balustrada na stubištu odličan je početak.

 

 

Stručnjak savjetuje!

 

Art deco unutarnje stilizacije moraju se oživjeti geometrijskim uzorcima i dekoracijama s intenzivnim bojama. Tapete s veličanstvenim cvijećem, tepih s uzorcima crnih i bijelih rombova, jastuci sa šarenim uzorkom na kauču ili originalna fotelja sa zaobljenim stražnjim dijelom i zlatnim ukrasima omogućit će art deco stilu da se udobno smjesti u vašem stanu.

 

 

Koje boje koristi stil art deco?

 

Spektar boja u ovom stilu koje se koriste u uređenju zaista je širok. Ovdje možete pronaći i svijetle i tamne boje, uglavnom u toplijim nijansama. Moderni art deco stil koristi elegantne, tamne boje kao što su:

·         antracit siva

·         brončana

·         burgundija

·         ljubičasta

·         smaragdna

·         crvena

·         crna


U interijerima uređenim u art deco stilu nalaze se i jaki akcenti boja u detaljima, ukrasima i dodacima.

 

 

Materijali za art deco interijere - jednostavan recept za uređenje interijera

 

U dizajnu interijera u art deco stilu koriste se uglavnom dizajnerski materijali. Sobe su ukrašene teškim materijalima s asimetričnim uzorcima, ukrasima i dekoracijama. Popularan materijal su baršun i velur. I svjetlucave tkanine poput satena i svile mogu pronaći svoj put u art deco interijere.

 

 

Moderni materijali - srž art decoa

 

Lakirane površine, mramorne radne površine, sjajni mjed i lagani metal u art deco aranžmanu zamijenile su teške, elegantne tkanine, dizajnerske slike, detalji od slonovače kao i toplo drvo. Koža i krzno dobrodošli su u interijerima. Prirodni su zamijenjeni umjetnim, a životinjski uzorci su tiskani, naslikani ili tkani.

 

 

Unutarnja rasvjeta

 

Rasvjeta je važan element svake stilizacije. Kako bi to trebalo izgledati u interijeru koji odiše art deco stilom? Prije svega, kombinirajte materijale i jedinstvene oblike. Ovdje kao savršen primjer su kombinacija kroma i stakla, a u obliku zidnih ili stropnih svjetiljki izgleda izuzetno plemenito i savršeno nadopunjuje cjelokupan styling.

 

 

Kako urediti dnevni boravak u art deco stilu i dati mu moderan karakter?

 

Osnova za uređenje art deco dnevnog boravka bit će elegantan namještaj. Ključni element treba biti kauč, fotelja ili dizajnerski kutak. Klasični art deco kauč trebao bi imati meke presvlake, ukrasni prošiv, neobične teksture, volane, sjajne kristale, dugmad ili šavove.

Drugi važan element dekoracije su stolovi ili stolići za kavu. Dobrodošli su oni čija je baza izrađena od metala i ploča od stakla. Dobro će se uklopiti s kristalnim lusterom čija će se svjetlost lijepo reflektirati. Točka na "i" cijelog stylinga bit će veliko zlatno ogledalo s debelim okvirom.

Zahvaljujući staklenim i zrcalnim elementima, unutrašnjost će biti sjajnija, izgledat će veće i svjetlije.

 

 

Kako izgledaju vitrine i komode za dnevni boravak u art deco stilu?

 

Namještaj za Art deco nisu isključivo sofe. Vrlo često u interijerima dnevnih soba možete susresti komode i vitrine. U ovom slučaju, namještaj od prirodnih materijala - uglavnom drva - vrlo je popularan. Tamno drvo prekriveno samo lakom za zaštitu i sjaj savršeno će se uklopiti u interijer.

 

 

Zapamtite!

 

Ono što razlikuje art deco od ostalih stilova je velika pozornost koja se daje dekoracijama, ukrasima i priboru. Vrata ormara i komoda mogu imati staklene elemente, a tu su i dodatni ukrasi.

 

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!