locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Interijeri u rustikalnom stilu - klasična ljepota koja ne prolazi

Objavljeno: 2022-07-07 10:53:35
Kategorija: Blog

 

Čipkaste salvete, lagane zavjese, sveprisutno drvo, miris svježeg kruha u kuhinji i predmeti koji imaju određenu povijest - tko ne bi želio biti u takvom interijeru seoske kuće? Rustikalne prostorije oduševljavaju mnoge ljude, povezane su s toplinom, udobnosti i bakinom nježnošću. Mnogi žele zadržati te osjećaje duže, zato se sve više ljudi zaljubljuje u rustikalne dizajne interijera. Pogledajte s nama kako točno izgleda ovaj dizajn interijera i kako ga urediti u vlastitom domu.

 

Kratka povijest rustikalnog stila

 

Ime rustikalnog stila dolazi od engleske riječi "rustic", što znači koliko i ruralni, seljački, poznati. Stil stoga proizlazi iz strasti prema idili, ruralna klima je oduševljavala i svi su je željeli što duže zadržati za sebe.

Prvi rustikalni namještaj izrađen je u Sjedinjenim Državama na prijelazu iz osamnaestog u devetnaesto stoljeće. Kasnije je rustikalni stil stekao pristaše diljem svijeta i od tada se interijeri često uređuju u rustikalnom stilu. Takvi interijeri najbolje izgledaju u obiteljskim kućama, ali se ovaj stil može koristiti čak i u prostranim stanovima.

 

Glavne značajke rustikalnog stila

 

U rustikalnom stilu najvažnija su sloboda, toplina i prirodnost. Posebno se cijene drveni namještaj i drugi prirodni materijali. U klasičnom stilu kao što je ovaj također ne bi trebalo nedostajati očitog kaosa i slobode.

U rustikalnom stilu važni su prirodni materijali, osobito drvo. Uređenje bi se stoga trebalo prilagoditi tome. Drveni pod s vidljivim uzorkom izgledat će sjajno. Daske od punog drva mogu biti neobojene. Rustikalni stil također se savršeno podudara s isklesanim stropnim gredama, najprirodniji rustikalni aranžmani su oni koji pokazuju ovaj jedinstveni strukturni element. Zidovi bi trebali biti obojeni u prirodne boje, savršeno će pristajati zemljane boje i univerzalna bijela. Zidovi ne moraju biti glatko završeni, grube površine podsjećat će na sirovost i slobodu prostora.

Sveprisutan u rustikalnom stilu trebao bi biti namještaj od prirodnog drva. Uz drveni namještaj, uređenje rustikalnog interijera bit će vrlo jednostavno i u skladu s pravilima! Posebno su cijenjeni neobojeni i nelakirani modeli sirovih oblika. Popularno je kupiti lakirani namještaj, a zatim isprati njegovu površinu (to uključuje ljuštenje gornjih premaza drva). Zahvaljujući takvim tretmanima, namještaj izgleda najprirodnije. Rustikalni interijeri obično naginju jednostavnim oblicima, ali u nekim varijacijama interijer se može ukrasiti otmjenim oblicima namještaja. Sirovi namještaj ponekad može biti povezan s industrijskim stilom, često je vrlo lako promijeniti stil interijera, mijenjajući rustikalni i industrijski stil.

U ovom slučaju najvažniji su dodaci. Odlučite se za čipkaste salvete, lanene zavjese, pletene košare i narodne uzorke. Dodaci bi trebali biti izrađeni od prirodnih materijala, a njihov sirovi izgled je užitak. Također možete koristiti više dekorativnih ukrasa, pogotovo kada je namještaj u vrlo sirovom stilu. Važan dodatak bit će i svježe cvijeće u vazi, ali odaberite ono koje bi moglo rasti u seoskom vrtu. Izvrsna ideja bit će potražiti dodatke na buvljacima, gdje možete pronaći atraktivne ukrase kako bi rustikalnom aranžmanu dali neobičnu atmosferu.

 

 

Rustikalni stil u uređenju raznih interijera

 

Rustikalni interijer može se urediti u različitim prostorijama. U seoskom stilu, sobe u obiteljskoj kući izgledat će dobro, dok se stanovi u zgradama mogu pokazati neprikladnima za ovaj stil. Međutim, dobro je isprobati ovaj aranžman kod kuće - tako dizajniran životni prostor daje slobodu, idiličnost i funkcionalnost.

Vrijedno je obratiti pažnju na završnu obradu zidova u rustikalnim interijerima. Neravnomjerna tekstura može se dobiti nanošenjem žbuke na zidove polukružnim pokretima. Zatim obojite zid odabranom bojom. Boje zemlje i tradicionalna, bijela boja savršeno će pristajati. Završne obrade pomoću ukrasnog kamena ili ukrasne opeke također će biti dobrodošle.

 

Dnevni boravak u rustikalnom stilu

 

Rustikalne dnevne sobe kombinacija su seoske idile i modernih tehnologija. Setovi za odmor trebaju se sastojati od kauča i jedne ili dvije fotelje. Dobro je odlučiti se za klasične oblike i prigušene boje. Također, dnevni boravak s čvrstim drvenim stolom i drvenim stolicama će se odlično uklopiti u stilu klasike. Dobro je ako ćete s kaminom ili popločanom peći kao ukrasom, interijeru dati ugodnu atmosferu.

Na stol se definitivno stavljaju platneni stolnjaci i buketi svježeg cvijeća. Dodaci bi trebali imati neutralne boje ili boje zemlje - cijene se smeđe boje. Rustikalni stil je idiličan minimalizam i prividni kaos, tako da dodaci trebaju biti prisutni, ali ne i dominantni.

 

 

Kuhinja i blagovaonica u rustikalnom stilu

 

Rustikalni stil vrijedno je uvesti u stan ili kuću, pogotovo kada je riječ o kuhinji. Rustikalna kuhinja jedan je od najudobnijih interijera koje možete sami dizajnirati. Ovdje će, prije svega, vladati sirovi kuhinjski namještaj bez misterioznih ukrasa. Prirodno drvo treba uzeti u obzir i u drugoj opremi (stolovi, stolice) i u dodacima.

U rustikalnoj kuhinji sjajno će izgledati pletene košare, metalni mlinčići, kameni mužari, emajlirani vrčevi i drugi drveni dekorativni elementi. Kako bi se održao red i higijena u kuhinji, možete se odlučiti za pločice koje oponašaju na primjer drvo ili opeku.

 

Rustikalni stil u spavaćoj sobi

 

Spavaće sobe u rustikalnom stilu su sirova mjesta, ali udobna i ugodna. Glavni element ovdje će uvijek biti krevet - masivni, drveni i iznimno jednostavnog dizajna. Renoviran, stari namještaj savršeno će pristajati. Nadopunite opremu drvenim ormarom i drvenom komodom. Na velikom prostoru možete dodatno urediti mali kutak za sjedenje, koristeći drveni stol i udobnu fotelju.

Rustikalni dodaci u takvom interijeru prvenstveno su prirodne tkanine - čipkasti ubrusi, teški prekrivači i ukrasni jastuci. U svoj interijer možete postaviti i slike krajolika ili viseće ukrase od drva ili pruća.

Unesite ljepotu rustikalnog interijera u svoj dom!

Vrijedno je upoznati se s rustikalnim stilom - takav aranžman zasigurno će cijeniti svatko tko voli idilu, mir i minimalizam. Zanimljive dekoracije, sirovi namještaj i meke tkanine pomoći će u uređenju interijera na odgovarajući način.

U našoj trgovini lako možete pronaći elemente potrebne za uređenje. Nudimo proizvode potrebne za opremanje soba. U ponudi imamo drvene podove, drveni namještaj i zanimljive dekoracije i dodatke.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!