locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Jedinstveni, šik i čarobni interijer u u stilu glamura

Objavljeno: 2022-06-24 17:15:50
Kategorija: Blog

 

Glamurozni stil nesumnjivo je jedan od najpopularnijih stilova u dizajnu interijera. S jedne strane, prepun je šika, glamura, elegancije i luksuza, a s druge strane eklektičan i pun kontrasta.

Glamurozni stil u interijerima za neke je blistav, za druge je sinonim za kič i pretjerivanje, ali sigurno nitko nije ravnodušan prema njemu. Uz pomoć pravih dodataka i namještaja, lako možete urediti stan, dajući mu luksuzan karakter i glamurozan dekor. U ovom članku ćemo vam reći što tražiti u dizajnu interijera kao i koji su elemente opreme potrebni kako bi uživali u vlastitom glamuroznom domu!

 

Povijest i podrijetlo stila

 

"Glamur" je engleska riječ i znači sjaj, čaroliju, šarm, raskoš. Sam stil pokrenut je u SAD-u tijekom zlatnog doba Hollywooda. Najprije se pojavio u modi, koju su na crvenim tepisima predstavljale holivudske zvijezde 30-ih godina prošlog stoljeća. Odatle se do danas takav način postojanja povezuje s televizijskim ili estradnim divama. Gotovo u isto vrijeme, glamurozni stil iz mode preselio se u stanove zvijezda. Design interijera bio je pun luksuza koji je sjao poput nakita.

S vremenom su dizajni interijera postali prigušeniji, što se može vidjeti protekom godina. Trenutno u uređenju glamur više nije pun bogatstva, ali stil je još uvijek pun sjaja, elegantan i luksuzan. Danas svatko, koga fascinira ova estetika može imati glamurozan stan.

 

Glavne karakteristike stila glamur

 

U glamuroznom stilu najvažniji je cjelokupni učinak, koji izaziva fascinaciju bogatstvom i ekstravagancijom, uz malo misterije i odvojenosti od stvarnosti. Glamurozni stil nije ograničen pravilima, ali namještaj ima važne značajke, masivan, ukrašen, prošiven i pun baroknog sjaja. To su udobne, prostrane sofe i kauči, velike fotelje, tapecirane stolice. Dojam luksuza pojačavaju sjajne tkanine, privlačni plemeniti materijali i elegantni glamurozni dodaci. Ukrasne podne svjetiljke, kristalni lusteri, slike i ogledala u ukrasnim okvirima izgledaju lijepo u glamuroznom aranžmanu.

 

 

Boje u interijeru uređenom u stilu glamur

 

Glamurozni interijeri vole crne i tamne dominantne boje poput tamnocrvene i ljubičaste. Savršena kombinacija uz njih su zlatna i srebrna, koje su nerazdvojni element profinjene glamurozne estetike. Bazu uređenja najbolje je stvoriti u prigušenim bojama, koristeći svijetle boje, kao što su bijele, svijetlo plave i svijetlo sive, te bež. Ovaj stil voli kombinirati boje, pa čak i kontrastne duete, na primjer crno-bijelu.

 

Namještaj u glamuroznim interijerima

 

Prošiveni glamurozni namještaj najbolje će funkcionirati – sofe i stolice velikih dimenzija i presvlake u art deco stilu ili elegantnom retro. Chesterfield sofe, fotelje, taburei od atlasa, satena i velura će se savršeno uklopiti. Oni će naglasiti luksuz uređenog interijera. Ovdje nije potreban povijesni namještaj ili barokni antikviteti, jer će klasični i moderni namještaj ovdje izvrsno pristajati. Osim namještaja za odmor, najpopularniji namještaj u glamuroznom stilu su regali, konzole s mramornim policama, ukrašene drvene komode, sve vrste atmosferskog staklenog namještaj i namještaj sa zrcalnim površinama. Stolići za kavu su vrlo važni. Mali stolovi na zlatnim nogama, s mramornim ili staklenim vrhom, dodat će lakoću interijeru.

 

Dodaci stilu glamur

 

Želeći postići ugodan i elegantan učinak, obratite pozornost na tekstil. Zavjese od atlasa, dekori, jastuci, jastučnice i prekrivači idealni su za glamurozan interijer. Možete si priuštiti ekstravaganciju u dodacima kao što su dekorativna ogledala u rezbarenim okvirima, kristalni lusteri, zlatne kvake i ručke, okviri za fotografije, svjetiljke, prozirne vaze i stakleni svijećnjaci s bijelim svijećama koji će nadopuniti luksuzni karakter interijera.

 

Kako urediti interijer u stilu glamur?

 

Glamur voli kontraste, zasićene boje i miješa stilove. Osvrnuvši se na baroknu formu i dekoracije namještaja, lako se usklađuje sa suvremenim minimalističkim dizajnom, jer je za retro elemente idealan dvojac minimalistička oprema. Barokni prošiveni kauč lijepo će izgledati na stoliću od metala i stakla. Pored izrezbarenog stiliziranog stola mogu stajati moderne stolice. Minimalizam je vrlo često osnova za stvaranje aranžmana i pozadine za dekorativni, sjajni namještaj i dodatke koji tvore glamuroznu atmosferu. Kombinacija modernih i tradicionalnih oblika može se koristiti za moderni glamurozni stil.

 

 

Kako urediti dnevni boravak u glamuroznom stilu?

 

Dnevni boravak je srce kuće, što je povezano s odmorom, toplinom i udobnošću. U glamuroznom dnevnom boravku najvažniji je, naravno, set za sjedenje u obliku masivnih sofa, kauča i fotelja. Kao presvlake za namještaj koristite mekani atlas, saten i velur. Odaberite odgovarajuće teške zastore u izražajnoj boji ili pak lagane zavjese. Udobnost može biti povećana glatkim tepisima ili onima s dugom dlakom. Glamurozni dnevni boravak obogatite svjetlucavim, atmosferskim dodacima – dovoljno je postaviti stolić za kavu u zlatnoj nijansi ili objesiti kristalni luster. Aranžman će dopuniti ogledala, vaze ili okviri s fotografijama.

 

Spavaća soba – ugodan interijer u glamuroznom stilu

 

U glamuroznoj spavaćoj sobi zasigurno će biti najvažniji krevet s prošivenim, velikim uzglavljem. Koristite nježno svjetlucave materijale za naslon za glavu i za zavjese. Odlučite se za svijetle boje zidova, koje će interijeru dati lakoću i jamčiti miran odmor. Glamurozni stil u spavaćoj sobi bit će naglašen dodacima, poput noćnog ormarića sa zlatnim ili srebrnim ukrasima, noćnih svjetiljki sa zanimljivim abažurima i svjetlucavim nogama. Obratite pozornost na igru svjetla. Ako je unutrašnjost tamna, i nema puno sunčeve svjetlosti, dodajte ogledala kako biste prostoru dali svjetline.

 

Kupaonica u glamuroznom stilu

 

Glamurozna kupaonica povezana je sa samostojećom kadom na metalnim sjajnim nogama u obliku lavljih šapa. Međutim, to je znatan izdatak koji zahtijeva puno prostora. U malom prostoru, dajte interijeru stil postavljanjem stola na pozlaćenim nogama. Kozmetiku rasporedite u staklene posude ili pozlaćene kutije. Mramor i veliko ogledalo u zlatnom okviru ovdje će izvrsno pristajati, pa čak i osvjetljenje s kristalima i imitacijom kristala.

 

Kuhinja u stilu glamur

 

Namještaj završen visokim sjajem bit će idealan. Osim toga, zlatni dodaci - ručke, slavine, apsorber. Ovdje će se lijepo uklopiti mramorne radne površine, koje karakterizira ne samo trajnost, već i divan izgled.

 

Glamurozan dizajn interijera – umjerenost je važna

 

Ravnoteža je jako važna u glamuroznom dizajnu interijera. Odvažni i jasni elementi su važni jer privlače pogled i stvaraju prekrasnu dekoraciju. Zapamtite, međutim, da je previše dodataka sklono izazvati suprotan učinak i ostaviti dojam preplavljenosti. Jasno je da interijer u stilu glamur mora zaslijepiti, ali zapamtite da se ne smije prijeći granica jer tada može postati zamorno.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newlsetter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!