locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Jednostavni trikovi za uređenje mjesta za opuštanje na balkonu

Objavljeno: 2022-05-10 15:49:42
Kategorija: Blog

 

Svakim dužim danom, toplijom zrakom sunca, veselim cvrkutom ptica i mirisom proljetnog cvijeća, sve se češće interijeri dnevnih boravaka zamjenjuju terasama i balkonima. Na pragu ljetne sezone vrijedi razmisliti o ugodnom uređenju balkona i stvaranju ugodne zone opuštanja unutar njegovih granica. Čak i mali balkon, dobro isplaniran i opremljen, može postati utočište mira i omiljeno mjesto za provođenje slobodnog vremena kako odraslima tako i djeci.

 

Lijep balkon - savršeno mjesto za opuštanje - ne odustajte od snova!

 

Možda vaš balkon u zgradi nije dovoljno prostran da na njega objesite viseću mrežu i postavite veliki set vrtnog namještaja koji vam se toliko sviđa. Međutim, nemojte se obeshrabriti njegovom veličinom, stvorite ugodan i atmosferski balkon koji će postati vaš ponos i omiljeno mjesto za provođenje slobodnog vremena.

U iščekivanju vrhunca proljeća, pripremili smo za vas nekoliko jednostavnih trikova za uređenje balkona. Kako bi uredili mali i veliki balkon potrebno je samo malo truda. Provjerite i inspirirajte se!

 

Mali balkon u bloku stanova - veliki zadaci

 

Kada je u pitanju balkon u bloku stanova, čak i potpuno mali, mjesto je to koje je vrlo često kombinacija nekoliko funkcija. U isto vrijeme, to može biti zona za opuštanje, sušionica rublja, vrt i spremište za razne sitnice. Stoga, uvijek prije nego što počnete uređivati balkon, definirajte i odredite svoja očekivanja, a zatim se suočite s rješenjima dostupnim i na tržištu.

Naš savjet: nemojte na početku prekrižiti nikakvu ideju, može se ispostaviti da će najapstraktnije biti najbolje. Jednostavnim trikovima balkon se može učiniti neprepoznatljivim.

 

Mali balkon, a velike mogućnosti!

 

Balkon je vrlo često prostor s ograničenim područjem, pogotovo ako je govor o klasičnom balkonu u zgradi. Stoga je iznimno važno ovaj prostor urediti ergonomski. Ključ uspjeha je dobra ideja i pametna rješenja, koja sve više koriste dekorateri i arhitekti. Oslanjajući se na njihovo znanje i iskustvo, birajući kompaktna višenamjenska rješenja, pretvorit ćete čak i mali balkon u udoban prostor za odmor, pun harmonije i mira.

Izdvajamo trikove pomoću kojih ćete savršeno urediti mali balkon.

 

Sklopivi višenamjenski namještaj

 

Jedno od najočitijih rješenja je kompaktni višenamjenski namještaj. Ovdje je vrijedno spomenuti sklopivi set od dvije stolice i malog stolića za kavu, koji se zahvaljujući svojoj dimenziji savršeno uklapa u balkonski prostor, a nakon završetka korištenja i sklapanja stat će i u kut balkona.

Još jedan zanimljiv prijedlog je sjedalo u obliku kutije, koje će, osim očite funkcije sjedala, poslužiti i kao mjesto za pohranu raznih balkonskih sitnica, kao što su jastuci i vrtne deke.

Za knjiške crve idealan izbor bit će vrtna ljuljačka. Kasnije će poslužiti kako bi se uredila unutrašnjost kuće ili stana.

Prilikom odabira namještaja potražite onaj ažurni, jer će masivni preplaviti mali prostor. Dobar izbor bit će sklopivi namještaj koji u slučaju potrebe možete sklopiti i dobiti puno prostora. Kako pohraniti takav namještaj? Na primjer, obješen na zid - na posebnim kukama.

 

Najljepši balkonski ukrasi

 

Svatko tko želi urediti balkon na atmosferski i ugodan način mora zapamtiti da namještaj nije sve. Teško je zamisliti ugodan balkon bez ukrasa i tekstila koji cijelom uređenju mogu dati sasvim drugu dimenziju. Bez obzira na veličinu, čak i prilično mali balkon pravilno uređen i osvijetljen može u potpunosti promijeniti izgled i pretvoriti se u bajkovitu zemlju odmora, društvenih okupljanja i zabave.

Dekoracija balkona nesumnjivo je jedan od najugodnijih zadataka. Za početak, razmislite o stilu u kojem želite ukrasiti balkon. Pristupite mu kao da je to još jedna soba u vašem domu. Možete odabrati ukrase u boho, mediteranskom ili tropskom stilu.

Balkonski ukrasi koji će najbolje pristajati malom prostoru, dajući prekrasan učinak su vanjske prostirke, taburei i lampioni. Obratite pažnju na detalje. Čak i kanta za zalijevanje ili podlošci tegli u boji koja odgovara cjelini postat će jedinstveni dekorativni element.

Za male prostore možete koristiti i šarene jastuke, male figurice, pletene hvatače snova ili makrame. Svi ovi ukrasi savršeno će se uklopiti u dekor balkona, a što je najvažnije, ne zauzimaju previše vrijednog prostora. Balkon u zgradi uopće ne mora biti dosadan, može postati šarmantno mjesto za uživanje na svježem zraku.

 

Rasvjeta na balkonu i terasi - klimatska završna obrada malog prostora

 

Svijeće, svijećnjaci, svijetleće girlande, LED svjetiljke... Obvezni su element uređenja svakog balkona. Svjetlost ima izvanrednu moć, stvara jedinstvenu atmosferu ne samo unutra, već i vani. Pravilno odabrana rasvjeta stvorit će romantičan i ugodan ugođaj na balkonu, a u proljetnim i ljetnim večerima zračiti će pozitivnu energiju.

 

Boje - optičko povećanje malog balkona

 

Igrajte se bojama kako biste optički povećali balkon. Aranžmani u svijetlim i hladnim nijansama pomoći će vam da postignete upravo efekt povećanja prostora. Također obratite pozornost na boju poda. Svijetlo smeđa učinit će da mali balkon izgleda veći.

 

Biljke za mali balkon

 

Pobrinite se da na balkonu ne nedostaje biljaka. One ne samo da lijepo mirišu, već i stvaraju dojam bliskosti s prirodom. Zelenilo i cvijeće karakteristični su elementi balkona, što će uvijek biti dobro rješenje. Na malom balkonu izvrsna ideja bit će razne vrste puzavaca na stalcima ili drvenim pergolama, obavijaju interijere i tako jamče privatnost i određenu intimnost. Uštedjet ćete puno prostora postavljanjem tegli s biljkama i začinskim biljem u cvjetnoj gredici napravljenoj od palete. To nije samo funkcionalno, već je i jeftino rješenje.

Koristite i vanjsku prozorsku dasku za izlaganje biljaka. Na nju stavite cvijeće i mirisno začinsko bilje. Prozorska daska izvrsno je mjesto za postavljanje atmosferskih lanterni, mirisnih svijeća ili lampiona. Također razmotrite izbor nekoliko visećih elemenata. Umjesto klasičnih stojećih tegli, možete se odlučiti za viseće. Napunite ih cvijećem i objesite ih na ogradu ili na kuke pričvršćene na strop.

Rješenje koje vrijedi razmotriti je i umjetna trava, kao zamjena za pravu mirisnu livadu. Možda ne zvuči kao idealno rješenje, ali spomenuli smo na početku, ponekad ti neprimjetni izbori stvaraju najneobičnije stilizacije.

 

Zaštita od sunca na malom balkonu

 

Ne zaboravite da se i na prilično malom balkonu treba naći zaštita od sunca i intenzivnog UV zračenja. Ako nemate priliku za montažu tende, odaberite jednostavnije i mnogo jeftinije rješenje - sklopivi vrtni suncobran koji će vas zaštititi od sunčevih zraka i pružiti ugodnu hladovinu u vrućim danima.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!