locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Jesu li staklene zidne obloge praktično rješenje u kuhinji?

Objavljeno: 2022-07-14 13:37:02
Kategorija: Blog

 

Ukrasno staklo sve je popularnije. Daje veće mogućnosti oblikovanja interijera od tradicionalnih keramičkih pločica. To nije samo čisto dekorativni detalj, već i vrlo funkcionalan element dekoracije. Kada za svoju kuhinju, umjesto pločica, tražite drugo rješenje, razmislite o učinkovitim i funkcionalnim staklenim pločama. Pitate li se jesu li staklene zidne obloge u kuhinji dobro rješenje između kuhinjskih ormarića? Ili iznad štednjaka? Je li staklo praktično? Potražite odgovore u ovom članku!

 

 

Što su staklene ploče?

 

U kuhinji, staklene ploče nisu samo ukras, već i funkcionalna završna obrada zida. Izrađene su od kaljenog stakla, često ukrašene odabranim uzorkom koji naglašava individualni dizajn kuhinje. Ploče od kaljenog stakla odlična su zamjena za tradicionalne pločice postavljene iznad radne ploče. Oni mogu obogatiti dekor cijele sobe, a istovremeno zaštititi zidove od raznih vrsta prljavštine koje nastaju tijekom kuhanja.

Ono što razlikuje staklene ploče od pločica prvenstveno je njihov materijal. Keramičke pločice izrađene su od kombinacije gline i pijeska, a staklene ploče izrađene su od kaljenog stakla. Također, mnogo su veće od pločica, iako se njihova veličina može odabrati prema osobnim potrebama. Važno je napomenuti mogućnost ispisa uzoraka izravno na samom kaljenom staklu. Novost je laminirano staklo koje se sastoji od više slojeva između kojih može biti otisnut željeni uzorak.

 

 

Kaljeno staklo za zid u kuhinji - koje odabrati?

 

Iako uporaba staklenih ploča nije ograničena samo u kuhinji i u kupaonici, najčešće se ugrađuju tamo. Staklo za kuhinju montirano je prvenstveno na onim mjestima koja je teško održavati čistima. Prostor koji se najbrže zaprlja je područje odmah iznad radne ploče, donjih ormara kao i štednjaka. Korištenje kaljenog stakla ne samo da će biti velika zaštita od taloženja prašine i masti preko kuhinjske radne površine, već će zahvaljujući raznolikosti boja i uzoraka biti i dodatni ukras prostorije.

Najekonomičnija opcija je prozirno staklo. Bezbojno je, a može pokriti i zid prethodno obojen odabranom bojom i foto tapete. Trenutno su, međutim, najpopularnija nešto skuplja kaljena stakla obložena bojama, koja su izuzetno izdržljiva i učinkovita. Mogu se dodatno ojačati mrežastim ili polipropilenskim slojem stvarajući sigurnosno staklo, takozvano ojačano staklo.

Staklena ploča na zidu u kuhinji postavlja se u jednom ili u nekoliko komada. U slučaju jednog komada, potrebna su izuzetno precizna mjerenja koja omogućuju rezanje stakla na 1 mm. Također je potrebno uzeti u obzir sve rupe za utičnice i prekidače.

 

 

Staklo između ormara u kuhinji – bezbojno, laminirano staklo ili grafika?

Što se tiče stakla iznad radne površine u kuhinji, izvrsna je ideja za originalnu završnu obradu interijera. Moderan interijer, posebno kuhinja, voli estetiku i materijale koji reflektiraju svjetlost što znači da je dobra ideja koristiti staklo za zid, između radne ploče u kuhinji i gornjih ormara, ili iza štednjaka ili ploče za kuhanje.

Staklena ploča između kuhinjskih ormarića i iznad radne ploče izvrstan je način za stvaranje originalnog aranžmana. Na posebnom sloju ili izravno na staklu može se sve ispisati, postoji čak i mogućnost samostalnog dizajniranja uzoraka. Šareni motivi u kuhinji vrlo su moderni. Ovisno o vašem ukusu i željama, na staklu mogu biti motivi prirode u obliku voća, životinja ili prekrasnih slikovitih pejzaža. Osim toga, to moće biti arhitekura, pogled na gradove, mostove ili pak apstrakcije i ispisi fotografija.

Staklo nad radnom pločom u kuhinji može se uskladiti s cijelim unutarnjim uređenjem, namještajem i dodacima, zahvaljujući korištenju odgovarajućih boja. U maloj kuhinji možemo se odlučiti za ploču s jednobojnim i svijetlim staklom, zbog čega će prostor izgledati veće. Možete odlučiti želite li sjajnu, prozirnu, matiranu ili mliječnu površinu. U velikim, otvorenim prostorima možete eksperimentirati i kombinirati boje na kontrastan način s bojama namještaja i pribora.

 

 

Staklena zidna obloga - prednosti

 

Kaljeno staklo u obliku panela iznad radne ploče ili plinskog štednjaka vrlo je funkcionalno rješenje. Ovaj materijal je otporan na lomljenje i visoku temperaturu, jer se tijekom proizvodnje stvrdnjava. Kaljeno staklo otporno je na različite vrste mehaničkih oštećenja i na visoke temperature. To osigurava da će ploče od kaljenog stakla služiti dugi niz godina.

Staklo iznad radne ploče u kuhinji vrlo je originalno rješenje, pa ako želite jedinstvenu kuhinju bit će odlično rješenje. Vrlo velik broj dostupnih boja i varijanti znači da lako možete odabrati temu, grafiku ili boju staklene površine. To će vam omogućiti da dobijete jedinstveni učinak.

Važno je napomenuti jednu činjenicu da se staklo vrlo lako čisti. Dovoljno je obrisati površinu stakla vlažnom krpom ili papirnatim ručnikom. Za jaču prljavštinu možete koristiti deterdžente. Najbolje je namočiti očišćene površine i pričekati da sredstvo počne djelovati. Zapamtite – ne uklanjajte prljavštinu grubom stranom spužve, jer to može ogrebati površinu stakla.

 

 

Staklena zidna obloga - nedostaci

 

Staklene ploče u kuhinji imaju i manje nedostatke. Staklo se vrlo lako čisti, ali jednako se lako i uprlja. Stoga je važno kontinuirano održavati red jer masne mrlje, kapljice raznih tekućina i otisci prstiju mogu pokvariti učinak obojenog stakla.

Upamtite i da staklene ploče nisu prikladne za svaki stil uređenja. Neće se uklopiti, na primjer, u rustikalnim ili provansalskim interijerima. Umjesto toga, bolje rješenje je za moderne interijere.

Staklene ploče osjetljive su na nagle promjene temperature koje mogu dovesti do njihovog loma.

 

 

Kako se montiraju staklene ploče?

 

Ako su mjerenja i proizvodnja povjereni stručnjacima, od njih možete naručiti i uslugu montaže. Međutim, ploče možete lako montirati i sami. Najbitnije je pravilno pripremiti zid prije postavljanja ploča na njega. Treba ga izravnati i obojiti ili premazati. Priprema zidova na pravilan način vrlo je važna za prostorije koje će biti izložene vlazi i prljavštini. Najpopularniji način montaže staklenih ploča je da ih zavrnete ili zalijepite na poseban silikon ili ljepilo. Način ugradnje ovisi i o vrsti staklenih panela.

 

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!