locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kakav kuhinjski element odabrati za sudoper?

Objavljeno: 2021-12-17 14:08:55
Kategorija: Blog

 

Svatko uređuje kuhinju po svom ukusu, u skladu s osobnim principima funkcionalnosti i dosljednosti kuhinjskog uređenja u odnosu na druge prostorije u stanu. Vrlo važan element svake kuhinje je sudoper. Teško je zamisliti funkcioniranje u kuhinji bez praktičnog sudopera. Možda mnogi ljudi ne shvaćaju da su dimenzije sudopera iznimno važne. Ovaj element trebao bi odgovarati ormariću.

 

Ormarić ispod sudopera trebao bi biti praktičan, usklađen s vrstom sudopera – jedno ili dva korita. Ako planirate renovirati svoju kuhinju ili ste trenutno u fazi odabira kuhinjskog namještaja i pitate se koji će vam ormar za sudoper biti najprikladniji - pročitajte naš vodič.

 

Ormar za sudoper - vrste i dimenzije
 

Kuhinjski ormarići u trgovinama namještaja obično se mogu naći u standardnim dimenzijama. Obično širine takvih ormarića imaju dimenzije: 40 cm, 45 cm, 50 cm, 60 cm ili 80 cm. Najčešće se biraju ormarići veličine 60 cm i 80 cm. Međutim, ako je vaš sudoper nestandardan ili morate koristiti ormarić za više predmeta, rješenje je izrada ormarića za sudoper po mjeri. Ormarići ispod sudopera također mogu biti kutni. Idu ruku pod ruku s kutnim sudoperima. Ovi ormarići imaju nešto veću dimenziju radne ploče, najčešće dimenzije takvih ormarića su 90 x 90 x 135 cm ili 105 x 105 x 135 cm.

 

Postoji i praktično rješenje
 

Kuhinjski ormarić ispod sudopera, točnije, njegove dimenzije najčešće ovise o samom sudoperu. Ovisno o tome je li ormarić namijenjen za sudoper s jednim ili dva korita, može se razlikovati po širini. Ormarići za sudoper s jednim koritom doseže širinu od 50 cm, dok oni ispod sudopera s dva korita moraju biti široki najmanje 60 cm. Vrlo dobro i praktično rješenje je da se odlučite za gotove setove kuhinjskog namještaja. Takav set uključuje već pripremljene i izmjerene radne ploče za kuhinju i ugradbeni sudoper s odgovarajućim ormarićem ispod njega.

 

Ispravan odabir ormarića
 

Odabir ima iznimno važan utjecaj na naknadno funkcioniranje i praktičnost u kuhinji. Međutim, bez obzira na to od kojeg materijala će biti vaši ormarići, proizvođači se uvijek pridržavaju standardnih dimenzija, što olakšava kupnju namještaja. Sve što trebate učiniti je odlučiti o određenoj veličini ormarića. Treba samo imati na umu da je sama instalacija sudopera raznolika. Moderni kuhinjski namještaj ima sudopere postavljene na ormariće, viseće sudopere i one ugrađene u radnu ploču.

 

Ormarić ispod sudopera - konstrukcija
 

Ormarić ispod sudopera naizgled se ne razlikuje od ostalih kuhinjskih ormarića, međutim, postoji nekoliko odstupanja o kojima vrijedi pisati. Ormarić ispod sudopera ima specijalne elemente koji vam omogućuju ugradnju kuhinjskog sudopera. Vrlo često možete pronaći ormariće bez radne površine, jer takozvani sklopivi sudoperi na neki način zamjenjuju ploču ormarića. Nakon postavljanja sudopera na ormarić, postavlja se točno u rupu i trajno fiksira na ormarić. Još jedna primjetna razlika je stražnji dio ormarića - kako bi se omogućilo postavljanje odvoda, stražnja ploča ormarića obično je demontirana. Ovo rješenje vam omogućuje da slobodno instalirate sve elemente. Prednji dio ormarića ispod sudopera gotovo uvijek ima dvoja vrata. Rijetko možete pronaći s jednim velikim vratim ili kliznim vratima.

 

Treba uzeti u obzir oblik
 

Ormarić ispod sudopera može biti kutni ili standardni pravokutni. Potrebno je obratiti pažnju na to je li unutrašnjost ormarića prazna, to jest, da nema nikakvih polica. U ormariću bi trebalo biti dovoljno prostora za odvod i cijevi koje treba smjestiti unutra. Također je praktično staviti kantu za smeće u takav ormar jer prilikom pranja posuđa možete brzo isprazniti ostatke s tanjura i tako održavati višu razinu čistoće.

 

Sve površine na elementima
 

Najčešći savjeti stručnjaka o rasporedu također se odnose na susjedne radne ploče. Sudoper je uvijek mjesto gdje provodite više vremena ispiranjem povrća i voća ili pranjem posuđa prije nego što ih stavite u perilicu posuđa. Zato bi bilo dobro pored sudopera postaviti jedan ormarić s pločom kako bi se na njemu moglo odložiti posuđe ili svježi prehrambeni proizvodi. To će zasigurno olakšati proces pranja i povećati razinu praktičnosti u vašoj kuhinji. Iznad sudopera stavite ormariće u koje možete složiti oprano posuđe. Vrijedi ih koristiti za posuđe koje najčešće koristite. U tom slučaju obratite pozornost na opremu kuhinjskog namještaja - vrijedi uložiti u dodatne pregrade ili košare kako biste olakšali skladištenje namirnica.

 

Laminirane fronte ormarića za kuhinju
 

Značajnu prednost na tržištu imaju ormarići s laminiranim frontama. Možete ih pronaći u mnogim bojama i uzorcima. Njihova cijena nije najniža, međutim, izbor ovog namještaja je ogroman. Fronte ispod sudopera u ovom izdanju mogu se kupiti u mat, polu-mat i sjaju.

 

Druga opcija


Još jedna vrlo česta opcija su ormarići od vlaknastih ploča, obično prekriveni PVC folijom. Ovi ormari mogu se kupiti u mnogim varijantama boja. Na tržištu postoji veliki izbor kuhinjskog namještaja. Prilikom odabira vodite računa da se pojedini elementi međusobno usklađuju u stilu i bojama.

 

Ormari ispod sudopera - kako odabrati?
 

Najčešće kuhinjske fronte su one od hrasta ili bukovog drva. Namještaj od drva daje interijeru neobičnu atmosferu, zato se ti proizvodi najčešće kupuju. Drvo se može obojiti u odabranu boju pomoću posebnih boja. Nedostatak takvog namještaja je njihovo održavanje, drvo je izuzetno osjetljivo na toplinu i vlagu, a tih čimbenika u kuhinji ne nedostaje. Stoga fronte od ove sirovine treba redovito održavati.

 

Prije konačne odluke o kupnji ormara za sudoper, svakako odredite njegove dimenzije tako da sudoper ugrađen u ormar savršeno odgovara otvoru. Vodite se dosljednošću u odabiru setova namještaja, a ako želite urediti elegantnu kuhinju - uzmite u obzir najmodernija rješenja posljednjih godina, kao što su, na primjer, drveni kuhinjski namještaj ili univerzalne laminirane fronte.

 

Bez obzira na to hoće li kuhinjski ormarići biti pod granitnim sudoperima ili čeličnim sudoperima, obično su u sličnim dimenzijama. Stoga se možete susresti s različitim vrstama ormara za sudoper.

 

Ovisno o tome je li ormarić ispod sudopera s jednim ili dva korita, može imati različite širine. Međutim, nije važno hoće li se ugraditi granitni sudoperi ili čelični sudoperi. Ormar za sudoper s jednim koritom obično je širok 50 cm. S druge strane, ormarić za sudoper s 1,5 koritom trebao bi biti širok najmanje 60 cm. Što je više komora, to je veća širina kuhinjskih ormarića. Ormarić na koji se montira sudoper s dva korita mora biti širok 80 cm. Međutim, ako odabere gotove kuhinje iz ponude kuhinjskog namještaja, širina ormarića za sudoper bit će prilagođena drugim ormarićima.

 

Za više inspiracija posjetite www.emmezeta.hr ili se pretplatite na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!