locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kakav vrtni suncobran izabrati?

Objavljeno: 2022-04-06 11:49:27
Kategorija: Blog

 

Suncobran štiti od sunca i kiše, pružajući ugodno opuštanje u vrtu ili na balkonu. Pomoću njega možete natkriti otvorenu terasu. Ako želite kupiti suncobran koji će vam služiti dugi niz godina, izbor bi trebao pasti na kvalitetan model. Uzmite u obzir ne samo njegov izgled, već i veličinu (visina šipke i veličina promjera), svojstva korištenih materijala i trajnost cijele konstrukcije.

Možete birati između nekoliko modela suncobrana – tradicionalnih suncobrana, suncobrana s nagibom, velikih visećih suncobrana i suncobrana u obliku jedra. Ako ne znate koji suncobran odabrati, vrijedi razmotriti njegovu svrhu i veličinu raspoloživog prostora. Jedna vrsta će biti korisna za organiziranje mjesta susreta na otvorenom i zasjenjivanje velikog seta vrtnog namještaja, a drugi možete koristiti kao mobilni iznad ležaljke. Svi vrtni i plažni suncobrani koriste se za zaštitu od sunca, od prekomjerne sunčeve svjetlosti, međutim, ne pružaju svi ugodan hlad, odbijajući sunčeve zrake. Sve ovisi o korištenom materijalu, njegovoj debljini i boji. Naravno, veći i izdržljiviji modeli suncobrana za vrt i za terasu su skuplji, ali daju stvarno veliku sjenu i ne treba ih pospremati nakon ljetne sezone.

 

Kako odabrati izdržljiv suncobran?

 

Da bi vam suncobran služio dugi niz godina, mora biti izrađen od pravog materijala. To se odnosi i na okvir i na materijal koji čini nadstrešnicu. Kvalitetni suncobrani otporni su na mehanička oštećenja i utjecaje promjenjivih vremenskih uvjeta, kao što su mraz, vrućina, sunce, kiša i vjetar.

Najbolji će biti aluminijski okvir obložen prahom, koji ne korodira i, za razliku od drva, ne zahtijeva impregnaciju. Također treba obratiti pozornost na trajnost spojeva između pojedinih elemenata - ako njihova izdržljivost već u trgovini izaziva vaše sumnje, bolje je potražiti drugi model suncobrana.

Jednako važan pri odabiru vrtnog kišobrana je materijal od kojega je izrađen pokrov. Ne samo da bi trebao pružiti hlad, već i štititi od štetnog UV zračenja, a istovremeno ne izblijedjeti pod njegovim utjecajem. Poliester koji ne upija vodu i lako se održava čistim bit će savršen - samo ga s vremena na vrijeme obrišite mokrom krpom ili ga operite. Štoviše, ukoliko je materijal koji je korišten za izradu pokrova deblji i veći je broj rebara koja ga podupiru, to je veća njegova mehanička čvrstoća.

 

 

Koji suncobrani pružaju udobnost korištenja?

 

Mnogi suncobrani imaju dodatne pogodnosti, kao što je mogućnost podešavanja kuta nagiba nadstrešnice i okretanja šipke zajedno s krovom oko vlastite osi.

Na vašu udobnost utjecat će i sustav sklapanja i rasklapanja suncobrana. Dok je pri korištenju malih, tradicionalnih modela prikladan push up mehanizam (identičan onom običnog kišobrana), kod velikih suncobrana s podizačem, svakako preporučujemo ručicu koja zahtijeva mnogo manje sile.

Spomenuti kišobrani s bočnim podizačem (tj. dodatnom rukom koja drži čak i krov veličine nekoliko metara) savršeno će se uklopiti u veliki vrt, a zasjeniti vrtni namještaj ili vrtni bazen. Još jedno praktično i jeftinije rješenje je suncobran tipa jedra, ali nema mogućnost podešavanja i za njegovo postavljanje potrebni su zidovi, drveće ili posebno postavljeni stupovi.

Ako, s druge strane, ne planirate organizirati događaje u vrtu ili imate samo malu terasu ili balkon, mali suncobran za balkon koji se može pričvrstiti na ogradu ne zauzimajući prostor za stalak bit će mnogo praktičniji. Njegova prednost je i mogućnost brzog sklapanja do kompaktne veličine i nošenja sa sobom na izlet ili na plažu.

 

Na što još treba paziti kada kupujete suncobran?

 

Prije svega, prije kupnje suncobrana, uzmite u obzir njegovu veličinu. Trebao bi biti prilagođen raspoloživom prostoru u vrtu, na terasi ili balkonu i postaviti ga u skladu s tim prostorom. Prije nego što odete u trgovinu ili počnete putem web-a tražiti odgovarajući model, izmjerite mjesto namijenjeno opuštanju i usporedite njegovu veličinu s promjerom nadstrešnice suncobrana. Ukoliko vam nedostaje nekoliko centimetara, rješenje može biti model s nagibom, koji možete pričvrstiti na zid i postaviti pod bilo kojim kutom.

Boja vrtnog suncobrana - vrijedi znati da ne ispunjava samo dekorativnu funkciju. Tamni materijal dobro zasjenjuje, ali upija sunčeve zrake, tako da se brzo zagrijava i blijedi. Dakle, ako vam nije stalo samo do nijanse, već i do snižavanja temperature pod suncobranom, bolje je odabrati svijetlu boju, na primjer, reflektirajuću bež boju. Naravno, tu je i druga strana medalje – na svijetlim bojama bolje se vide mrlje i teže ih je očistiti, zato je u ovom slučaju ključna kvalitetna tkanina koja ne upija tekućinu.

Postolja za suncobrane dostupna na tržištu vrlo su raznolika i odgovaraju različitim vrstama konstrukcija. Za postavljanje tradicionalnog suncobrana možete koristiti plastični stalak napunjen pijeskom ili vodom, dok se veliki modeli obično prodaju zajedno s križnim postoljem, što utječe na njihovu veću stabilnost. Nepravilno odabrano postolje znači rizik od pada suncobrana, na primjer, za vrijeme oluje.

 

 

Kako se brinuti za vrtni suncobran?

 

Jednostavnost čišćenja suncobrana ovisi i o njegovoj veličini i o materijalu koji se koristi za izradu nadstrešnice. Kako bi se uklonila prašina i prljavština, dovoljno je temeljito isprati površinu nadstrešnice vodom iz vrtnog crijeva. Ako primijetite vidljive mrlje, rješenje za uklanjanje je brisanje krpom natopljenom toplom vodom pomiješanom sa sapunom (ili snažnijim profesionalnim sredstvima za čišćenje), a zatim ponoviti ispiranje. Nakon pranja ostavite vrtni suncobran rasklopljen dok se potpuno ne osuši.

Ako vaš vrtni suncobran nije otporan na vremenske uvjete, treba ga svaki put pospremiti kako se ne bi uništio tijekom kiše ili jakog vjetra. Neki modeli mogu stajati u vrtu tijekom cijele godine, međutim, za svaki slučaj, treba ih pokriti posebnim pokrovom od vodonepropusnog poliestera. Važno je da je korišteni pokrov prozračan, što će ga učiniti otpornim na plijesan, te debeo i elastičan, tako da vaš suncobran neće biti oštećen čak ni jakim mrazom. Prije stavljanja suncobrana u pokrov je vrlo bitno temeljito obrisati sve njegove elemente.

Zapamtite da će redovito čišćen i pravilno pospremljen vrtni suncobran izgledati bolje, i služiti vam mnogo duže.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!