locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako dizajnirati unutrašnjost ormara u hodniku?

Objavljeno: 2021-12-23 10:18:15
Kategorija: Blog

 

Ormari po mjeri često su jedini način uređenja elegantnih i funkcionalnih interijera. Trenutno imamo tako velik izbor izvođača ormara po mjeri da sve češće i radije odlučujemo o njihovim uslugama. Vremena kada je ormar po mjeri bio ružan, zastrašujuća škrinja ide u zaborav, moderan ormar prilagođen našim potrebama i očekivanjima može postati ukras svakog interijera. Pitate se kako dizajnirati ormar kako bi bio funkcionalan i prostran? Za vas imamo vodič u kojem predlažemo kako dizajnirati ormar i urediti njegov interijer.

Pozivamo vas da pročitate članak!

 

Kako dizajnirati unutrašnjost ormara?

 

Ormari po mjeri izrađuju se po narudžbi kupca, prema njegovoj ideji i individualnom dizajnu. Ormari za predsoblje po mjeri najčešće se naručuju. Odakle dolazi njihova popularnost? To je rezultat ogromnih mogućnosti uređenja koje nudi takav komad namještaja. Prilikom odabira ormara po mjeri, možete sami dizajnirati njegov interijer. Odaberite pojedinačne module od kojih će se u konačnici sastojati. Na primjer: ormar u hodniku možete podijeliti na dio s šipkama za vješalice, dio s policama za odjeću i ladicama za sitnice, tj. galanteriju. Ugradbene ormare rado kupuju ljudi koji cijene dobru organizaciju prostora i očekuju da će namještaj "po mjeri" uvesti red u interijer.

Isplati li se samostalno dizajnirati ormar? Apsolutno. Nitko, kao vi, ne zna vaše potrebe i očekivanja. Čak i najbolji dizajner možda neće uzeti u obzir sve vaše komentare. Prilikom dizajniranja interijera ormara imate priliku savršeno organizirati ovaj prostor i stvoriti željenu, funkcionalnu garderobu.

 

Unutrašnjost ugradbenog ormara i njegove dimenzije

 

Na što biste trebali obratiti posebnu pozornost pri dizajniranju ormara za hodnik? Postoji nekoliko elemenata koje vrijedi razmotriti:

 

Dimenzije ormara

 

Prije nego što napravite projekt, prikupite dimenzije. Odredite visinu, širinu i dubinu ormara, zahvaljujući njima moći ćete funkcionalno i točno kontrolirati prostor u hodniku. Opće je poznato, da je ormar prikladan za pohranu, trebao bi biti dubok oko 60 cm. Naravno, izrađuju se plići ormari, ali više nisu tako udobni i praktični. Dubina od 60 cm omogućit će vam pohranu velike količine predmeta i jednostavan pristup stvarima koje su spremljene malo dublje.

Važno je zapamtiti o odgovarajućoj duljini polica - što su duže, to su osjetljivije na deformacije.

Odustanite od dugih polica u ormaru, a ako ih stvarno želite imati, osigurajte ih i pravilno ojačajte tako da se ne deformiraju pod težinom odjeće.

Idealno rješenje bit će police maksimalne duljine 1 metra. Izdržat će čak i ako stavite malo teže predmete na njih.

Visina ormara također je vrlo važna. Idealno rješenje bit će korištenje prostora od poda do samog stropa. Takav ormar posebno dobro funkcionira u malim stanovima u zgradama, gdje nema prostora za pohranu ili zasebnu garderobu. Ugradbeni ormar za cijeli zid daje nevjerojatne mogućnosti u tom pogledu.

SAVJET! Nemojte se bojati polica na samom vrhu, jer je to savršeno mjesto za odlaganje stvari koje ne koristite često ili jednostavno ne znate što učiniti s njima.

 

Unutarnji elementi ugradbenog ormara

 

Klizni ormar nije samo kutija specifičnih dimenzija, već i sva njegova unutarnja oprema, koja se sastoji od polica, ladica, spremnika za cipele, košara za rublje ili vješalica.

U slučaju ormara po mjeri ili velike komode, svaki od tih elemenata utjecat će na konačnu cijenu. Ako je više dodataka i opreme, to je veći trošak. Prilikom dizajniranja rasporeda, treba se prisjetiti da ne kupujete namještaj po mjeri svaki dan, pa uredite njegov interijer tako da će vam služiti godinama. Prekomjerna ušteda je loš savjetnik u praksi, može se ispostaviti da ormar ima premalo polica ili šipki za vješalice. Funkcionalnost ormara ovisi o dobrom dizajnu.

 

Vrata

 

Još jedan vrlo važan element ormara su vrata. Imate izbor otvaranja vrata na klasičan način ili klizna vrata. Njihov broj ovisi o veličini ormara. Veći broj krila trebat će u dužim ormarima, dok u manjima samo dva. Osim toga, ovdje možete koristiti: zatvarače - odgovorne za tiho zatvaranje, potisne trake koje ublažavaju udarce vrata i trake protiv prašine - štiteći unutrašnjost od neželjene prašine.

Prilikom projektiranja ormara treba razmisliti o stavljanju ogledala na jedno od krila vrata, jer je ono element opreme hodnika.

 

Vrste okova elemenata koji klize i koji se otvaraju

 

Na funkcionalnost, trajnost i upotrebljivost, primjerice, ormara za spavaću sobu ili ormara za sobu za mlade utječu okovi koji se koriste u njegovoj konstrukciji, odnosno panti i vodilice u uvučenim elementima kao što su ladice, košare ili vješalice. Na tržištu postoji mnogo zanimljivih rješenja.

Ovisno o vašim potrebama, možete odabrati klasične vodilice, koje imaju jedan nedostatak - oni ne pružaju potpuno proširenje ladice i tako ograničavaju pristup njegovom sadržaju. Dakle, ako na prvo mjesto stavite udobnost i mir, odaberite skuplje vodilice s punim proširenjem i tihim zatvaranjem. Osigurat će lagani pristup ladici i tišinu kada je koristite. 

 

Vrsta materijala

 

Prilikom dizajniranja ormara po mjeri od velike je važnosti vrsta materijala od kojeg će ormar u hodniku biti izrađen. Najjeftiniji će biti ormar od iverice ili vlaknastih ploča. Ova vrsta materijala se ne preporučuje zbog svoje male čvrstoće. Alternativa je laminirana ili drvena daska - skuplja, ali i izdržljivija. Ako vam je stalo do čvrstog i stabilnog ormara, nemojte štedjeti na materijalu. Komad namještaja od loše iverice se može s vremenom deformirati i u najgorem slučaju, čak se i raspasti.

Prilikom projektiranja ormara u hodniku, mislite o dodatnim elementima opreme kao što su staklo, ogledala, unutarnje svjetiljke, košare za sitnice, odjeljci za nakit.  

 

Namjena ormara i odabir gotovih elemenata

 

Oprema ugradbenog ormara usko je povezana s njegovom svrhom. Ako dizajnirate garderobni ormar, trebat će vam dodatne police, šipke za vješalice i spremnici za cipele. Najpraktičniji i najpopularniji dodaci su na primjer, polica za nakit, vješalica za hlače, platnena košara u koju možete baciti odjeću namijenjenu glačanju ili sakriveno ogledalo, ukoliko ga ne želite staviti na vrata ormara. U ugradbenom ormaru može biti korisna unutarnja rasvjeta.

Ako vam je potreban ormar u hodniku koji će vam omogućiti pohranu raznih kućanskih dodataka i aparata, možete se odreći brojnih naprava i usredotočiti se isključivo na police različitih veličina. Ovdje možete planirati mjesto za usisavač, dasku za glačanje ili glačalo.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!