locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako napraviti ugradbeni ormar?

Objavljeno: 2021-12-14 15:11:13
Kategorija: Blog

 

Moderni stanovi u zgradama, neboderima i stambenim zgradama nisu nimalo slični stanovima izgrađenim prije 10-20 godina. Prostrani su, puni otvorenih prostora, velikih prozora i neobičnih rješenja. Moderni apartmani imaju funkcionalan raspored i izvorni dizajn interijera. Vrlo često u takvim obiteljskim stanovima dizajneri uključuju mjesto za veliki ugradbeni ormar. To je obično prostor odvojen s dva zida ili udobna niša u jednoj od soba. Prostor za ugradbeni ormar na raspolaganju je vlasnicima stana.

Pitate se kako praktično i funkcionalno organizirati unutrašnjost ugradbenog ormara? Kako ga izraditi i koja vrata odabrati? Ili se možda suočavate s izazovom da sami napravite ormar? Dobro! Imajući na umu takve dileme, pripremili smo ovaj članak. Reći ćemo vam što uzeti u obzir, kako napraviti ugradbeni ormar vlastitim rukama i kako ga opremiti tako da služi njegovoj funkcionalnosti.

 

Odabir mjesta za ugradbeni ormar

 

Prije nego što počnete raditi, razmislite o tome gdje će ormar konačno stajati. Možda imate nišu u svom domu, imajte na umu da je ona idealna za ugradnju, ili je to mjesto za ugradbeni ormar koje je već osigurano u projektu. Takvi posebno dizajnirani prostori čine stvari mnogo lakšim. Međutim, ako ormar mora stajati u dnevnoj sobi ili hodniku, pobrinite da mu pristup neće biti ograničen ničim i da sam namještaj neće uzrokovati nefunkcionalnost.

 

Određivanje dimenzija ugradbenog ormara

 

Ako je mjesto odabrano, potrebno je i točno mjerenje. Većina ormara s kliznim vratima izrađuje se od poda do stropa. Zahvaljujući ovom rješenju, prostor za pohranu se povećava, što u malim stanovima može biti zlata vrijedno.

Precizno izmjerite visinu prostorije, uzimajući u obzir da visina ploče od koje će ormar biti napravljen mora biti 1-2 mm manja od visine prostorije. Zatim odredite dubinu, prilagođavajući je funkciji koju treba obaviti komad namještaja. Ako u njemu postoje samo police, dovoljna je dubina od oko 30-40 cm. Takvo rješenje će se isplatiti za uski hodnik, gdje ne možete umetnuti ormar velikih dimenzija.

Ako planirate napraviti ormar u koji bi trebao spremiti svakodnevnu i sezonsku odjeću, obuću i sav pribor, dubina bi trebala biti najmanje 60 cm. Pri određivanju maksimalne širine vašeg ormara, jedino ograničenje će biti prostor dostupan u sobi.

Zapamtite! Dobro izrađen komad namještaja zamijenit će komode, ormare za cipele, police i vješalice. Dobit ćete višenamjenski, praktični komad namještaja.

 

Dizajn kliznog ormara

 

Dobro odrađen projekt ključ je uspjeha. Razmislite o tome što vam je najvažnije i što će vam biti najkorisnije. Unutrašnjost ormara za spavaću sobu, ormara za hodnik ili ormara za dnevni boravak trebali bi biti odraz vaših potreba. Također, može se podijeliti na dijelove. Da biste to učinili, u jednom napravite police, u drugom šipke za vješanje i ladice za donje rublje, pojaseve i kravate. Možete razmišljati o prostoru za spremanje kućanskih aparata, odnosno usisavača, daske za glačanje ili glačala. Odredite koje stvari i kako želite pospremiti. Nacrtajte dizajn, odredite dimenzije. Čak i ako ne ispadne savršeno, omogućit će vam vizualizaciju konačnog izgleda i moguće korekcije. Pokušajte predvidjeti korištenje pojedinih površina. Ako namjeravate pohraniti teže predmete na neke police, morate razmisliti o njihovom ojačanju ili podupiranju, npr. u obliku dodatnog vertikalnog zida, metalne cijevi ili odgovarajućih kutova. U dizajnu svakako uzmite u obzir širine bilo kakvih pričvršćenja, vodilica i panti.

Prilikom izrade projekta odaberite broj kliznih vrata i razmislite o obliku njegove završne obrade. Vrata ormara mogu biti klasična - glatka, imati ostakljenje ili ogledala. Sve ovisi o vašoj fantaziji i očekivanjima. Ostakljena klizna vrata omogućit će svima da pogledaju unutar ormara. 

To nije najbolje rješenje ako namještaj stoji, na primjer, u dnevnoj sobi.

Također bi trebalo razmisliti o tome koja će završna obrada, npr. u slučaju ormara u spavaćoj sobi, najbolje odgovarati ostatku prostorije. Ugradbeni ormar trebao bi stvoriti jedinstvenu cjelinu s drugim namještajem.

 

Ugradnja kliznog ormara - kako to učiniti?

 

Prije nego što počnete sastavljati klizni ormar vlastitim rukama, pripremite sve potrebne alate i rasporedite elemente, to će olakšati vaš rad. Sastavljanje ormara u hodniku počinje s elementima koji podržavaju veće dijelove konstrukcije. 

Zatim sastavite ploču, koja je druga, računajući od bočnog zida, vertikalne pregrade. Na zid, koristeći tiple, pričvrstite kutove, a zatim učvrstite ploču. Za precizno i ravnomjerno obavljanje tih aktivnosti trebat će vam libela.

Udaljite se od bočnog zida u stražnjem dijelu i prenesite dimenziju na njegov prednji dio. Zahvaljujući tome, ploča će biti ne samo vertikalna, već i okomita na stražnji zid. Ne morate čvrsto pričvrstiti ploču na pod ili strop, jer će dobiti krutost nakon montaže polica.

Na bočnom zidu montirajte kutove koji će podržati police. Počnite od vrha tako da donje police ne ometaju ugradnju viših. Ne zaboravite da sami kutovi nisu dovoljni za stabilnu ugradnju polica. Zavijte svaku od njih na vertikalnu ploču koja dijeli ormar na dijelove. Ako su police u ormariću male, dovoljno je koristiti vijak duljine 35 mm za njihovu montažu, za veće površine polica odaberite vijke duljine 50 mm. Vrlo velike police treba podupirati u sredini s dodatnim kutovima na bočnim zidovima.

Ako ste odabrali vrata u zglobnom obliku, popravite ih pantima. Prvo pričvrstite pante na krila, a zatim na bočni zid. Na visoke masivne ormare trebalo bi montirati tri panta na svaka vrata. Donje i gornje pante treba pričvrstiti oko 10-15 cm od gornjeg/donjeg ruba naših vrata, dok srednji pant treba pričvrstiti točno u sredinu.

Ako ste odlučili zatvoriti ormar kliznim vratima, počnite s pravilnim položajem vodilica.

Obratite posebnu pažnju na činjenicu da su gornja i donja vodilica savršeno paralelne. Svako odstupanje može uzrokovati da zaglave krila i jednostavno izgledaju iskrivljeno. Tek kada ste sigurni da su vodilice savršeno smještene jedna iznad druge, izbušite rupe za tiple, na koje ćete pričvrstiti vodilice na pod i strop. Kada su tračnice na pravom mjestu, pričvrstite klizni mehanizam na stranice vrata. Stavite ih u kutove krila, zahvaljujući kojima će vrata stabilno kliziti duž vodilica i imat će odgovarajuće točke potpore. Postavite krila vrata pripremljena na takav način na vodilice tako da se vrata kreću slobodno, ali stabilno duž vodilica. 

Konačno, tu je ugradnja mogućih stopera ako želimo ograničiti raspon klizanja vrata s jedne strane. Zatim radimo sličan posao za drugo krilo i ormar je spreman!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!