locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako napraviti vrtnu viseću fotelju?

Objavljeno: 2022-04-22 12:31:00
Kategorija: Blog

 

Vrt - riječ koja podsjeća na mirisno cvijeće, šum drveća, jedinstvene aranžmane, jedinstvenu atmosferu i udoban vrtni namještaj te miran odmor. Za mnoge je vrt isto tako viseće mreže, vrtne ljuljačke, vrtne ležaljke ili viseće fotelje. Znate li o čemu je riječ? Ne možete zamisliti vrt bez viseće fotelje za ljuljanje? Ili možda samo tražite ideju kako da je sami napravite? Ako je tako, imamo članak koji bi vas trebao inspirirati. Predlažemo kako napraviti viseću vrtnu fotelju korak po korak.

Viseće vrtne fotelje trebaju biti izrađene od visokokvalitetnih proizvoda. Zašto? Odgovor je jednostavan, zbog djelovanja promjenjivih vremenskih uvjeta. Sunce, vjetar ili kiša imaju nepovoljan učinak na vrtni namještaj. Ako želite da fotelje služe nekoliko sezona, nemojte štedjeti na materijalima. Kako napraviti viseću stolicu? Možete koristiti:

- Materijal - pamuk ili lan,
- Debelo uže ili gusto pletena mreža,
- Pletena košara,
- Tekstil - za praktičnost i elegantnu završnu obradu.

U nastavku donosimo neke ideje za samostalnu izradu sjedala viseće fotelje. Radi sigurnosti svih koji će je u budućnosti koristiti, preporučujemo postavljanje na tvornički stabilan okvir ili pomoću odgovarajućeg pričvršćivanja na strop. Viseću fotelju možete izraditi sami na nekoliko različitih načina - odabrali smo tri.

 

Viseća fotelja od makramea

 

Prvi način za izraditi viseću stolicu vlastitim rukama je korištenje dva metalna ili drvena obruča i čvrsti konopac. Pripremite:

- dva metalna obruča – jedan veći za nosač stolice (promjer cca 90 cm), a drugi manji za sjedalo (promjer cca 60 cm),
- poliestersko uže promjera 3 mm – oko 200 metara,
- poliestersko uže promjera 3 mm u kontrastnoj boji – oko 12 metara,
- čelične vijke promjera 10 mm s čahurom od 14 mm završenom zatvorenom ušicom,
- 2 kuke srednje veličine,
- komad lanca - njegova duljina ovisi o visini prostorije u kojoj ćete sami montirati viseću fotelju

 

 

Što je makrame?

 

Makrame je umjetnost vezanja špage bez upotrebe igala, žica ili igle za heklanje poznata od davnina. Makrame na arapskom znači vezani ukras. Dovoljno je znati samo 2-3 osnovna načina tkanja i možete stvoriti prava čuda! Makrame se izrađuje odgovarajućim načinom vezanja, uvijanja i namotavanja špage posebnim načinom pletenja, što rezultira jakim i izdržljivim proizvodom. Raznolikost vezanja daje neograničene mogućnosti za stvaranje različitih uzoraka i spojeva. Sama izrada nije teška - pažljivim praćenjem metoda vezanja vrlo brzo se može ovladati tehnikom. Izrada makramea, međutim, zahtijeva preciznost pokreta. Što je preciznije pomicanje niti, ravnomjerno zatezanje i namatanje petlji ili vezica, to je ljepši konačni učinak.

Važno je da kotači imaju različite veličine, npr. promjera 60 cm i 90 cm. Manji će postati sjedalo, a veći okvir fotelje. Oba kotača treba čvrsto omotati pamučnom ili jutenom špagom. Zatim izvezati mrežu u obliku makramea koja će spojiti oba okrugla elementa. Nemate pojma što je makrame? Nema veze, možete koristiti pomoć u obliku internetskog tečaja ili kupiti gotovu pletenu mrežu. Uvjeravamo vas, da ako imate barem malo volje možete sami napraviti makrame za fotelju. Za veći obruč treba vezati četiri užeta jednake duljine. Koristit će se za pričvršćivanje fotelje na okvir ili strop. Ako odlučite objesiti fotelju na strop, ne zaboravite odabrati najkvalitetnije kuke.

 

Viseća fotelja - brazilska viseća mreža

 

Druga ideja je viseća fotelja, tj. brazilska viseća mreža.

Za izradu brazilske viseće mreže trebat će vam:

- štap - može biti kao za metlu,
- materijal: pamuk ili lan,
- debelo uže,
- osim toga: odvijač s debelim svrdlom, boja, škare, karabiner za uže.

 

 

Kako napraviti brazilsku viseću mrežu? Priprema materijala

 

Želite li napraviti vlastite moderne brazilske fotelje? Savršeno! Priprema konstrukcije nije komplicirana. Započnite pravilnim mjerenjem i rezanjem materijala. Element od kojeg ćete izraditi fotelju trebao bi imati oblik trapeza. Duž dužih strana napravite tunele kroz koje ćete provući uže. Tunel je različito savijen i obrubljen materijalom širine oko 3 cm. Otvor bi trebao omogućiti slobodno provlačenje užeta. Kada je materijal za fotelju obrubljen i uže provučeno kroz oba tunela, pobrinite se za štap. Izbušite četiri rupe u njemu. Drvene elemente zaštitite lakom ili bajcom.

Zapamtite! Lak ili bajc štite drvene elemente od nepovoljnih vremenskih uvjeta, odnosno vlage, sunca ili promjenjive temperature. Pruža izdržljivu i ujednačenu boju drva, kao i elegantnu i stilsku završnu obradu.

 

Brazilska ljuljačka - gradnja

 

Da biste napravili viseću stolicu u obliku brazilske ljuljačke, pripremite materijal u obliku trapeza. Raširite materijal na ravnu površinu. Do kraćeg kraja stavite štap, kroz prethodno izbušene rupe navucite uže - do otprilike polovice njegove duljine. Na užetu napravite čvrsti čvor tako da se ne može provući kroz rupu izbušenu u štapu. Na taj ćete način napraviti osnovu za vješanje ljuljačke. Zatim povucite kabel kroz oba tunela, počevši od užeg dijela materijala prema širem. Uži dio bit će naslon i šire sjedalo. Krajeve užeta provući kroz druge dvije rupe štapa. Učinite to odozdo prema vrhu izbušenih rupa. Opet napravite čvor koji će blokirati uže i učiniti sjedalo stabilnim. Da biste objesili takvu viseću ljuljačku, upotrijebite karabiner.

 

Gdje se mogu objesiti brazilska sjedala?

 

Udobne i dekorativne brazilske viseće stolice može se montirati u kući i u vrtu, na terasi ili čak na užem balkonu u zgradi. Vrtna viseća stolica za ljuljanje je mala, zahvaljujući tome lako se može uklopiti čak i u malom prostoru, poput balkona ili terase.

Da bi sjedalo izgledalo elegantno i stilski, ukrasite ga jastucima i pokrivačima. Takva atmosferska ljuljačka oduševit će svakoga.

 

Viseća fotelje u obliku čahure na terasi

 

Viseću fotelju u obliku čahure možete napraviti pomoću pletene košare ili makramea. Košare u različitih veličinama mogu se kupiti u vrtnim trgovinama. Košara vam omogućuje brzu i jednostavnu izradu fotelje.

Kako napraviti fotelju u obliku čahure od makramea, najbolje je koristiti upute i uzorke tkanja s interneta. Kao što smo već spomenuli, to nije težak zadatak i ne zahtijeva skupe materijale. Jedino što će vam trebati je uže odgovarajuće debljine. Iako samostalna izrada makramea znači žrtvovanje vremena i strpljenja, ipak impresionira rezultatom.

Umjesto gotove tkanine, možete koristiti i samostalno izrađen patchwork od komada raznih tkanina - to je naporna metoda, ali učinak se isplati!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!