locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako obnoviti stari ormar - top 3 načina za preobrazbu!

Objavljeno: 2021-12-30 13:22:21
Kategorija: Blog

 

Ormari su namještaj koji nas prati praktički cijeli život. Iako to možda nećemo primijetiti svaki dan, pomažu nam organizirati prostor i održavati red u kući.

Ormari za dnevni boravak, ormari za spavaću sobu, ormari za hodnik i garderobu, namještaj bez kojeg je teško zamisliti stan. Često nam služe dugi niz godina, gubeći vrijednost i kvalitetu. Što ako biste pokušali renovirati stari istrošeni ormar i vratiti mu staru slavu? Čini se nemogućim?  

Ne samo da je moguće, već i nije tako teško. Obnovite, kako biste starom namještaju dali drugi život i da bi služio u godinama koje dolaze!

Želite obnoviti stari ormar, ali mislite da je preskupo renovirati stari ormar? Zanima vas koju tehniku odabrati za obnovu starog namještaja? Da biste to učinili, savjetujte se s našim stručnjacima. Posebno za vas, pripremili su kratki vodič u kojem predlažu na koji način obnoviti klizni ili klasični ormar, a možda usput i drugi stari namještaj koji vam služi već godinama.

 

Kako obnoviti ormar? Koju tehniku obnove odabrati? Uradi sam!

 

Stari namještaj da se obnoviti na nekoliko (uradi sam) načina. Najpoznatiji su:

· bojanje

· lijepljenje

· tapeciranje

· dizajnersko starenje.

Koji način odabrati? To uvelike ovisi o tome kakav učinak želite postići. Ako želite osvježiti izgled, samo obojite ormar i produžetak ormara. Da bi se postigao zanimljiviji učinak i radikalna promjena, vrijedi odabrati lijepljenje ili tapeciranje starog namještaja.

U građevinskim trgovinama naći ćete veliki izbor furnira i tapeta koje će pomoći kako biste obnovili vrata ormara i korpus. Sličan učinak dobit ćete korištenjem tapeciranih panela, koji su pravi hit nadolazeće sezone. Lijepljenje fronti namještaja tapeciranim panelima svakako je moderno i dizajnersko rješenje za stari namještaj.

Posljednji način je starenje namještaja. Ova tehnika se koristi za namjerno brisanje i blijeđenje namještaja kako bi izgledao starije i elegantnije. Starenje namještaja izvrsno je rješenje u slučaju kada je interijer uređen u retro ili loft stilu. Ovo je tretman koji će još više naglasiti karakter dekoracije i izvući njegovu ljepotu.

 

Materijali i alati potrebni kako biste restaurirali ormar

 

Nakon što ste odabrali tehniku za restauraciju starog namještaja, morate se opskrbiti materijalima, alatima i predmetima potrebnim za rad. Trebat će vam:

· sitnozrnati brusni papir

· boja za drvo

· tapete ili furnir

· lak ili bajc

· kistovi, valjak, traka za bojanje

·  pribor za ormar, odnosno, nove ručke i noge

Bez obzira na to obnavljate li ormare u sobi, ormare u hodniku ili garderobi, imenovani set materijala i alata bit će univerzalan.

 

Obnova starog ormara - korak po korak

 

Prvi korak. Priprema namještaja

 

Radovi na obnovi trebali bi započeti pripremom ormara i mjesta gdje će se izvoditi. Nažalost, nemaju svi radionicu ili garažu koja bi se mogla koristiti kao mjesto za rad. Većina obnove provodi se izravno u kući. Ako je tako, prvi korak je osigurati pod i sav namještaj koji se nalazi u blizini ormara. Šteta je oštetiti ili uništiti drugi namještaj prilikom obnove. 

Počnite s rastavljanjem ručki, izvlačenjem polica i ladica. Također izvucite posude iz ormara ako ih imate. Ako je moguće, uklonite vrata iz panti. S druge strane, vrlo pažljivo pregledajte površinu namještaja. 

Ako primjetite male karakteristične rupe, ubrizgajte pripravak protiv drvoreza u svaku rupu. To će vam pomoći da se riješite nepoželjnih gostiju iz drva i osigurate ormar za budućnost. Korištenje lijeka protiv potkornjaka zahtijeva strpljenje. Priprema djeluje oko 2 dana. Za to vrijeme bolje je ne poduzimati daljnje korake obnove. Nakon dva dana temeljito operite namještaj i nastavite raditi kako biste stvorili željeni ormar.

 

Drugi korak. Uklonite stare premaze boje

 

A zatim, uklanjanje stare boje ili laka. Za to će vam trebati brusni papir ili brusilica. Brusilica će sigurno ubrzati rad, ali se može ispostaviti da je njezin rad previše invazivan za namještaj prekriven furnirom, odnosno listovima tankog drva. Osjetljiv je na oštećenja, pa ako otkrijete da je namještaj prekriven njime, bit će bolje ako ga ručno izbrusite. Obavite radove temeljito i pažljivo što je bitno jer konačni učinak obnove ovisi o tome. Kada završite s brušenjem, obrišite cijelu površinu ekstrakcijom benzina ili etilnim alkoholom.

 

Treći korak. Napunite šupljine

 

Da bi precizno obnovili ormar, u sljedećem koraku rada potrebno je dopuniti sve šupljine, napukline, pukotine i ogrebotine koje su se pojavile na njegovoj površini tijekom godina. Svi zarezi i nepravilnosti ispunjavaju se posebnim kitom za drvo. Kit je dostupan u većini trgovina namještajem i građevinskim materijalom. Savršeno popravlja drvo, maskira šupljine i manje nepravilnosti koje se pojavljuju na njegovoj površini tijekom vremena.

Nanesite odabrani proizvod špahtlom na površine namještaja. Nakon sušenja lagano ga zagladite sitnozrnatim brusnim papirom i očistite površinu. Kako biste učinkovito obnovili ormar, ne biste trebali preskočiti ovu fazu rada. Šupljine koje ostavljate nepopravljene mogu pokvariti konačni rezultat obnove.

 

Četvrti korak. Završna obrada

 

Ako odlučite promijeniti boju starog ormara u spavaćoj sobi i prebojiti je u modernu boju, morate zapamtiti da odaberete odgovarajuću boju za ukrašavanje. Potražite proizvode namijenjene drvenim površinama, možete koristiti boje krede ili obojiti namještaj do visokog sjaja pomoću boje i laka. Možete promijeniti izgled namještaja pomoću bajca ili laka, ovaj tretman pomoći će kako bi se istaknula prirodna ljepota drvenog namještaja.

U ovom trenutku često se postavlja pitanje, koliko puta treba obojiti komad starog namještaja? To ovisi o dva čimbenika, kvaliteti boje i učinku koji želite postići. Naravno, ormar obojan dva puta će izgledati najbolje. Međutim, ako želite dobiti komad namještaja s malo starim izgledom, nemojte previše temeljito bojati. Nježne promjene mogu se dodatno ojačati brušenjem boje sitnozrnatim brusnim papirom.

Efekt starog drva trenutno je vrlo moderan način promjene izgleda različitog drvenog namještaja.

Drugi vrlo zanimljiv način obnavljanja ormara za hodnik, dnevni boravak ili spavaću sobu je lijepljenje. Možete koristiti raznobojne tapete, furnir ili tapecirane ploče. Lijepljenje ormara potpuno će promijeniti njegov trenutni izgled i učiniti ga pravim ukrasom sobe.

Za ljubitelje DIY-a imamo još jedan vrlo zanimljiv prijedlog koji će vam pomoći da istrošeni stari ormar pretvorite u dizajnerski i vrlo elegantan komad namještaja za bilo koju prostoriju.

Decoupage je tehnika lijepljenja drvenog namještaja i malih predmeta za svakodnevnu upotrebu što im daje potpuno novi izgled. Ormar renoviran tehnikom decoupage bit će idealan ukras za interijere u rustikalnom i provansalskom stilu.

Zapamtite da obnovu treba unaprijed osmisliti i planirati. Namještaj u novoj verziji trebao bi odgovarati dekoru sobe i cijelom aranžmanu. Kako je popularno u mjesecu, ali i inače, možete čak i fotografirati komad namještaja prije i poslije i uvjeriti se u vlastite mogućnosti. 

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!