locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako obojiti komodu? Pročitajte naše savjete!

Objavljeno: 2021-12-09 15:03:35
Kategorija: Blog

 

Kako obojiti komodu?


Ako shvatite da vaša omiljena komoda više ne izgleda dobro kao prije ili vam je dosadila njezina boja, sve što trebate učiniti je obojati je i izgledat će kao nova. Ili možda tražite ideju da svom dnevnom boravku date jedinstven karakter? Ništa ne može biti jednostavnije! Kupite običnu drvenu komodu, limenku boje i nove ručke - na taj ćete način samostalno stvoriti elegantan komad namještaja koji će vaš interijer učiniti originalnim.

Bojanje namještaja nije ni teško ni dugotrajno, ali zahtijeva pažljivu pripremu površine za obnovu kako biste postigli što bolji rezultat.

 

Kako napraviti transformaciju stare, drvene komode za dnevni boravak?

 

Pripremite potrebne proizvode i pribor
Većinu vjerojatno već imate kod kuće:

• Valjak za bojenje (po mogućnosti s prirodnim dlačicama) ili spužvasti valjak (ako ste

• vješti)

• Mali kist s mekim dlakama

• Posuda za bojanje

• Brusni papir – fino i grubo zrno (na primjer, 80 i 200)

• Meka tkanina ili spužva

• Kanta vode

• Miješalica za boju

• Veliki komad papira, folija ili karton kako biste zaštitili pod

 

Prava boja


Odluka kako obojiti neki komad namještaja nije nimalo lagana. Prvo o čemu trebate razmisliti je koju boju odabrati. Stajanje ispred police s bojom može biti neodoljivo. U specijaliziranim dućanima postoje stotine boja, tonova i nijansi za izbor.

 

Kako odabrati savršenu boju za namještaj?


U nastavku ćemo razmotriti neke stvari koje možete uzeti u obzir kako biste što lakše odabrali pravu boju za vaš sljedeći projekt bojanja namještaja.

 

Stil


Kombinacija stila i boje.

Nijedna boja nije zabranjena za bilo koji stil namještaja. Francuski provincijski stol u jarkoj, podebljanoj boji može biti zapanjujući. Slično, moderan komad iz sredine stoljeća u tamnoj boji također je prekrasan.

 

Gdje ćete smjestiti komodu


Stil općenito ne ograničava boju, ali prostor u kojem će komoda na kraju zauzeti svoje mjesto od velike je važnosti. Ako već imate neku hrabru boju u sobi, bolje je da s novim komadom idete neutralnije.

Nasuprot tome, ako je ostatak vašeg prostora prilično neutralan, možete hrabrije odabrati boju za namještaj. Koliko hrabro? Opće pravilo je što je komad manji, to može biti hrabriji, a da ne postane pretjeran.

 

Online alati


Još jedan sjajan način da suzite izbor boja i dobijete uvid u to kako bi vaša komoda mogla izgledati, možete koristiti besplatne online vizualizatore boja. Ova tehnologija je posljednjih godina napredovala. Sada možete dobiti prilično dobar osjećaj potencijalne boje na svom komadu namještaja.

Sada sve što preostaje je kupiti pravu boju, koja će biti učinkovita i jednostavna za nanošenje - može biti univerzalna boja ili boja za drvo. Akrilna boja bit će savršena, ali površinu starog namještaja možete obojiti kreda bojom i alkidnom bojom.

Svi ovi proizvodi razlikuju se jedni od drugih, između ostalog, po stupnju pokrivenosti, trajnosti, brzini sušenja i vrsti završne obrade (mat, polu-mat ili sjajna), pa je prije odlaska u trgovinu važno znati kakav učinak želite postići. Ako nemate odabranu vrstu boje, zatražite pomoć od prodavatelja kako bi odabir bio dobar. Važno je znati da postoje i emajli bez mirisa koji ne emitiraju štetne tvari tijekom primjene, tako da ih možete koristiti u stanu, čak i u prisutnosti alergičara i djece.

 

Obnova drvene komode korak po korak - DIY metoda


Priprema komode prije bojanja
Započnite odvrtanjem ručki kako vam ne bi smetali prilikom rada.

Raširite foliju ili karton na pod, zatim postavite izvađene ladice po njoj, tako ćete osigurati mjesto gdje ćete bojati korpus komode.

Uklonite prethodni sloj boje ili laka s komode, makar se ne ljušti i ne pada, uvijek to treba učiniti kako bi boja bolje prianjala na namještaj i trajala duže. Za čišćenje i izravnavanje drvenih površina koristite brusilicu ili brusni papir (prvo s velikom veličinom zrna, a zatim manjom). Sirovo drvo je također vrijedno izbrusiti, a ključno je to učiniti uzduž slojeva, inače će se pojaviti ogrebotine.

Ako primijetite bilo kakve šupljine u komodi, napunite ih masom prilagođene boje.

Konačno, obrišite prašinu s namještaja (brisanje vlažnom spužvom ili krpom), masnoću (pomoću ekstrakcije benzina, jakog alkohola ili tekućine za pranje posuđa razrijeđene vodom), dobro operite i ostavite dok se temeljito ne osuši.

 

Kako obojiti komodu?


Ako je površina komode pravilno pripremljena, tada temeljna boja nije potrebna, osim ako neće stajati vani, na primjer, na terasi.

Otvorite boju i dobro je promiješajte. Počnite bojati prednje strane ladica, a zatim nanesite boju prema rubovima i korpusu. Zapamtite da 2-3 tanka sloja uvijek izgledaju bolje od jednog debelog. Teško dostupne kutke i pukotine, ukrase i drugi izbočeni ukrasi bit će vam lakše obojati kistom.

Sada morate biti strpljivi - sljedeći sloj boje može se nanositi nakon nekoliko sati, kada se prvi sloj osušio. Ako ste u procesu uređenja obične drvene komode, prije nego što ponovno počnete bojati, ponovno izbrusite njegovu površinu finim brusnim papirom, očistite vlažnom krpom i pričekajte neko vrijeme.

Obično je drveni namještaj dovoljno obojati dva puta, osim ako tamnu boju namještaja ne mijenjate u bijelu - tada može biti potreban treći sloj kako bi bili sigurni da se prijašnja boja neće nazirati kroz slojeve nove.

Nakon završetka bojanja komode tek nakon dva dana, možete umetnuti ladice, zavrnuti elegantne gumbe (na primjer, od keramičkog ili obojenog metala) i postaviti namještaj na željeno mjesto (ako će biti izložen ogrebotinama ili drugim mehaničkim oštećenjima, bezbojni aerosolni lak će biti koristan za zaštitu).

Na isti način možete jednostavno obnoviti i drugi stari namještaj za dnevni boravak, između ostalog, vitrine i regale, stolove i stolice za dnevni boravak, stoliće i klupe te TV ormare. Cijena bojanja namještaja bit će mala, ali učinak takve promjene, ako se na njega odlučite, može biti spektakularan.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!