locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako obojiti kupaonski namještaj

Objavljeno: 2021-11-24 13:58:24
Kategorija: Blog

 

Sav namještaj s vremenom postaje malo otrcaniji, izblijedjeli ili izgreban. Vrata počinju škripati, ladice ne klize tako učinkovito kao na dan kupnje, a montirani gumbi ili ručke ispadaju iz vijaka. Čimbenici kao što su vlaga, oštro svjetlo, visoke temperature ili vodena para - imaju vrlo loš utjecaj na namještaj, osobito drveni.

Namještaj za kupaonicu i kuhinju najviše je izložen teškim uvjetima, jer upravo u tim prostorijama prevladavaju najveće temperaturne oscilacije i promjene vlažnosti zraka. Namještaj koji je izgubio svoj izvorni šarm, međutim, može se obnoviti! Umjesto da se novac troši na nove setove namještaja, možete uložiti u renoviranje i obnovu namještaja za kupaonicu u nekoliko vrlo jednostavnih koraka. Ako vas zanima kako jednostavno renovirati kupaonski namještaj, ideja za renovaciju je opisana u našem članku.

 

Restauracija kupaonskog namještaja

 

Za obnovu namještaja za kupaonice trebat ćete nekoliko osnovnih alata i materijala koji će olakšati posao. Sve ovisi o metodi koju odaberete, kvaliteta fronti vaših ormarića i koju površinu želite dobiti glatkom, rustikalnom, grubom ili mat. Na početku vrijedi istaknuti dvije najčešće metode obnove namještaja za kupaonicu, a one su:

· Korištenje furnira - to je najlakši način obnove, jer zahtijeva samo da kupimo odgovarajući furnir i prilagodimo format platna pojedinim dijelovima ormara. Tada je bitno pažljivo izmjeriti pojedinačne dimenzije ormara, odnosno fronte, ladice, strane i pultove, a njihove dimenzije treba prenijeti na materijal furnira. S druge strane, potrebno je rezati pojedinačne elemente škarama i zalijepiti ih na pravo mjesto na namještaju. Furnir je prilično jeftin materijal, iako njihov trošak može ovisiti o shemi boja, uzorku koji želimo odabrati ili debljini materijala furnira. Zbog velikog izbora boja i dizajna, svatko će sigurno moći pronaći nešto prikladno za vlastite potrebe i preferencije. Neki furniri, mogu se u obliku zrcalne slike ili u dekorativnom obliku koji oponaša prirodno drvo, pronaći u trgovinama. Pozadina za namještaj također je vrlo slična furniru, ali prije kupnje bitno je da se pobrinete da pozadina ne upije vlagu i da će biti prikladna za upotrebu u takvoj sobi kao što je kupaonica. Za ovu vrstu restauracije namještaja najprikladniji su viseći kupaonski ormarići, kupaonski stupovi i stajaći kupaonski ormarići.

· Bojanje namještaja - što se bojanja tiče, to može biti tehnika koja daje malo više prostora za obnovu, ali je i zahtjevnija. Pravo osvježenje odredit će ne samo ispravno odabrane akrilne boje za obnovu, već i niz dodatnih radova koje treba obaviti prije bojanja. Da bi kupaonski namještaj dobio svježu boju, a boja ne bi pucala, potrebno je unaprijed pripremiti drvo. Ručno ili strojno brušenje, rastavljanje fronti i ručki, impregnacija površine - sve ove aktivnosti potrebne su za pravilnu pripremu površine i zaštitu boje na dugi rok. Bojanje namještaja je prikladna metoda jer vam omogućuje da zaštitite namještaj, a štoviše, dajete mu izuzetno prirodan i svjež izgled. Proizvođači trenutno isporučuju boje u nijansama koje u potpunosti prekrivaju površinu, ali i prozirne ili blago pokrovne proizvode, dajući drvu nevjerojatnu prirodnost i sjaj. Istom bojom možemo obojati i cijele setove namještaja za kupaonice, osiguravajući ih tako da dugo budu otporni na vlagu.

 

Kako obnoviti MDF kupaonski namještaj?

 

MDF namještaj je najčešće birani kupaonski namještaj zbog laminata koji štiti površinu. Štiti namještaj od temperaturnih razlika i vlage. Iako je to proizvod koji trajno štiti materijale, s vremenom zahtijeva osvježavanje i nanošenje pomoćnog pokrovnog sloja. Obnova laminiranog namještaja može se odvijati u nekoliko, vrlo jednostavnih koraka:

· Prije svega, morate odvrnuti sve fronte kako biste pripremili namještaj za pranje. Pojedinačni elementi ormara raspoređeni po kupaonskim pločicama najlakše je obojati, jer nanošenje boje ravno eliminira stvaranje pruga i ispupčenja. Međutim, svakako zaštitite svoje keramičke pločice folijom.

· Odvrnute elemente na namještaju za kupaonicu treba lagano oprati. Fronte treba oprati nježnim mikrovlakom ili pamučnom krpom, jer s drugih materijala mogu ostati male niti na površini, koje će se kasnije pomiješati s bojom. Prilikom pranja ne mogu se koristiti korozivni deterdženti. Nježne tekućine za pranje laminiranih površina ili obična tekućina za pranje posuđa potpuno su dovoljne za osvježavanje namještaja. Ako je vaša komoda za kupaonicu promijenila boju, ima mjestimične mrlje, koristite spužvu. Međutim, pazite da ne ogrebete površinu ormara.

· Sljedeća faza je odmašćivanje kupaonskog namještaja. Nakon pranja svih elemenata, treba ih dobro osušiti i ukloniti mrlje. Odmašćivanje se izvodi acetonom ili benzinom, nježno trljajući fronte krpom od mikrovlakana.

· Da bi obnova laminiranog namještaja protekla ispravno, potrebno je odvrnuti sav pribor za namještaj, na primjer ručke/gumbe. To će olakšati bojanje i pristup svim dijelovima.

·  Sljedeća, iznimno važna faza rada u kupaonici je brušenje. Brušenje trebate izgladiti površine i pripremiti za bojanje. Fronte je dovoljno izbrusiti brusnim papirom. U tom procesu, sve se svodi na to da je površina matirana kako bi se poboljšalo njezino prianjanje i pripremio namještaj za bojanje.

· Sljedeći korak je opremiti se pravim alatima i preparatima. Prilikom bojanja ormara bit će potreban valjak. Prilikom odabira valjka pazite da bude od pjenastog materijala i sa zaobljenim krajevima. S pravim alatom, najpreciznije i najbrže ćete obojati namještaj, a zahvaljujući zaobljenom vrhu izbjeći ćete ružne pruge. Za bojanje ćete trebati i mali kist koji će pomoći da dođete do praznina i teško dostupnih kutaka i pukotina. Uz pomoć kista, također možete umjetnički ukrasiti fronte ormarića, stvarajući prava remek-djela. Za obnovu će biti korisna i pik traka koja će zaštititi sve elemente do kojih boja ne bi trebala doći.

· Prilikom nanošenja boje iznimno je važno opremiti sa alatima koji će vam pomoći u nanošenju tankih slojeva bez kapanja. Mekani valjak, kist s nježnim dlačicama i slikarska paleta zasigurno će vam olakšati precizno bojanje namještaja bez kapanja.

· Jedan od najvažnijih koraka je odabrati prave boje za drvo. Na tržištu je dostupan niz raznih boja. Važno je znati kako se pojedini proizvodi međusobno razlikuju kako bi mogli odabrati savršen proizvod za obnovu namještaja.

 

a) Akrilna boja vrlo brzo se suši, osigurava izvanrednu trajnost, otporna je na mehanička oštećenja i ima neutralan miris. Akrilna boja pogodna je za kupaonske ormariće, koji se koriste na prosječnoj razini.

(b) Boja krede je vrsta proizvoda koja se može koristiti bez prethodnog brušenja i odmašćivanja površine. Može dati mat, metalik ili blago svjetlucavi efekt. Savršen je za mjesta s povećanom vlagom. Premaz boje krede vrlo dobro prekriva površine i relativno brzo se suši. Karakterizira je trajnost otpornost na oštećenja.

c) Alkalna boja opisana je kao izuzetno otporna na vlagu, temperaturne razlike i mehanička oštećenja. Njegovi nedostaci su dugo vrijeme sušenja i neugodan miris tijekom bojanja.

d) Prozirna boja pomoći će ojačati i osvježiti izgled drvenog namještaja, jer savršeno pokazuje slojeve drva.

· Bojanje - zadnji, najvažniji korak je samo bojanje, nakon što ste kupili odabrane preparate. Trebalo bi nanijeti nekoliko tankih slojeva boje, umjesto bojanja namještaja s dva debela premaza. Debeli slojevi mogu se ljuštiti i ne izvući pravi intenzitet iz boje. Obavezno nanesite lak nakon bojanja kako biste zaštitili namještaj.

 

Obnova lakiranog namještaja

 

Lakirani namještaj može se osvježiti na sličan način kao i laminirani. Međutim, mnogo više vremena treba potrošiti na proces brušenja. Ova vrsta obnove može se pokazati malo težom nego u slučaju laminiranih setova, ali ako je namještaj pravilno matiran i odmašćen omogućit će pravilno osvježenje fronti. Elemente treba vrlo precizno obojati. Zapamtite o teško dostupnim mjestima, kao što su nabori i fragmenti na ručkama. Ispravna primjena proizvoda omogućit će zaštitu namještaja u slučaju mogućeg kontakta s vodom u kupaonici.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!