locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako očistiti crni mat kuhinjski namještaj? Evo praktičnih savjeta!

Objavljeno: 2021-11-25 09:57:50
Kategorija: Blog

 

Kuhinja je prostorija koja se najbrže zaprlja u svakoj kući ili stanu. Nije ni čudo, uostalom, ovdje pripremamo hranu, peremo posuđe što uzrokuje nastanak mrlja i prljavštine. Poprskani umak, prolivena kava, spaljena hrana, kao i obična prašina, sve je to što u kuhinji susrećemo svaki dan. Stoga je potrebno čišćenje. Jedna od najtežih vrsta namještaja za čišćenje su crne, mat kuhinjske fronte. Dajemo vam savjete kako se brinuti o njima tako da bi bile lijepe u svakom trenutku.

 

Prijetnja kuhinjskom namještaju ili nekoliko riječi o prljavštini i mrljama

 

Već smo spomenuli da je kuhinja mjesto koje se brzo zaprlja. Tijekom kuhanja, nešto će uvijek prskati ili se rasipati, tako da će u vašoj kuhinji biti potrebno čišćenje. Kuhinja će zahtijevati češće tretmane čišćenja i higijene. Dobro očišćena kuhinja postat će i sigurno i lijepo mjesto, pa je bitno da se o njoj brinete što je više moguće.

Čišćenje treba početi odmah prilikom nastanka prve mrlje. Ako je umak poprskan po radnoj površini, obrišite ga vlažnom krpom ili papirnatim ručnikom. Mrlje od vode obrišite spužvom. Brza reakcija uštedjet će vam mnogo posla kasnije, jer se svježe mrlje uklanjaju lakše od osušene prljavštine.

Također budite sustavni kada je u pitanju čišćenje kuhinje. Trebalo bi barem jednom dnevno, na primjer, nakon završetka kuhanja ili pečenja, obrisati kuhinjske pultove i stolove za blagovaonicu i kuhinju mekom, vlažnom krpom. Zahvaljujući tome, uklonit ćete prljavštinu koja je nastala tijekom korištenja kuhinje i ubrzati sljedeće čišćenje vaše kuhinje. Savjeti za čišćenje - svaka dva, tri dana temeljito očistite, a najmanje jednom tjedno - obavite generalno čišćenje. Zatim se usredotočite na doslovno bilo koju površinu: vodite brigu i o pultovima i kuhinjskim frontama, kuhinjskim ormarićima i stolicama za blagovaonicu i kuhinju, stolovima, svakako operite i unutrašnjost ormarića. Također, ne zaboravite na ravne površine, obavezno operite pločice ili vinil ploče, ali prethodno temeljito usisajte pod. Kako biste uštedjeli vrijeme tijekom generalnog čišćenja i imali osjećaj zadovoljstva, treba uzeti u obzir sustavno održavanje čistoće.

 

Sredstva za čišćenje kuhinjskog namještaja

 

Čišćenje kuhinjskog namještaja mnogim ljudima uzrokuje najviše problema. Kuhinjski namještaj, obično ima površinu na kojoj se lako formiraju pruge, kao i osjetljive fronte koje je lako oštetiti. Moderne kuhinje često imaju fronte u agresivnim bojama (crne ili crvene), na kojima je svaka prljavština savršeno vidljiva. Isto vrijedi i za svijetli namještaj - bijeli kuhinjski namještaj ili sivi kuhinjski namještaj.

Pa kako očistiti takav namještaj? Pogledajmo na primjeru crne, mat kuhinjske fronte.

 

Otopina tekućine za pranje posuđa

 

Najpopularniji način pranja je korištenje otopine tople vode i tekućine za pranje posuđa. Dodajte malu količinu sredstva u vodu. Tekućina savršeno uklanja masnoće i osušene mrlje. Ponekad, međutim, ostaju vidljive crte, kako biste izbjegli stvaranje pruga, dodajte nekoliko kapi octa u otopinu.

 

Otopina amonijaka ili sode bikarbone

 

Dvije - tri žličice sode bikarbone ili amonijaka dodane u kantu vode omogućit će vam da se očisti i prljavština koju je teško ukloniti. Kuhinjski namještaj, osobito crni, pažljivo čistite, jer fronte mogu puštati boju pod utjecajem otopine ako previše trljate njihovu površinu.

 

Limun

 

Ovo divno voće je nezamjenjivo za čišćenje doma. Tijekom borbe s prljavštinom u kuhinji, pomoći će vam očistiti jako zasušena mjesta nakon pripreme jela. Izrežite limun na pola i istrljajte površinu na kojoj se nalazi prljavština. Također možete čistiti otopinom soka od limuna i vode.

 

Kemikalije

 

Ako niste uspjeli sa kućnim pripravcima, ili su dali slabe rezultate, možete pokušati sa odgovarajućim kemijskim sredstvima. Sredstva za čišćenje i kućne kemikalije neprocjenjiva su pomoć kada tekućina za pranje posuđa, limun ili soda ne uspiju. Prilikom čišćenja uvijek slijedite upute na pakiranju proizvoda. Zahvaljujući tome, bit ćete sigurni da će čišćenje biti uspješno i da će kuhinjski namještaj izgledati divno.

 

Spužva, četka i krpa za pranje

 

Ne možete početi čišćenje bez odgovarajućeg pribora. Pravi pribor za čišćenje je vrlo koristan. Pribor za čišćenje koji će vam biti neophodan su rukavice za kućanstvo, krpe, spužve i četke. Takve kućanske predmete trebala bi imati svaka kuhinja. Za njih bi trebalo izdvojiti čak i zasebno mjesto - jedan kuhinjski ormarić ili odgovarajući spremnik.

 

Kako očistiti mat fronte?

 

Već znamo kako možemo očistiti radne površine mat kuhinjskog namještaja. Prije nego počnete mokro čišćenje, sakupite prašinu mekom, vlažnom krpom. Višak prašine može ometati naknadno pranje. Namještaj, ne samo kutni kuhinjski namještaj, već i drugi, uvijek treba čistiti od vrha do dna. Zahvaljujući tome, nećete zaprljati već očišćenu površinu. Nemojte previše trljati mat namještaj, jer može doći do oštećenja - ako se premaz koji štiti lakirane fronte ormara previše trlja, namještaj može izblijedjeti. Koristite meke krpe i spužve, što će smanjiti rizik od grebanja površine fronti i nastanka vidljivih promjena boje, ogrebotina ili oštećenja. Mat namještaj koji je osjetljiv, je bolje ne tretirati četkama ili metalnim spužvama, jer se prednje strane ormara, a posebno drvene površine, mogu značajno oštetiti time.

Njega će uključivati ne samo mokro čišćenje, već i uklanjanje viška vlage. Voda je u stanju značajno oštetiti namještaj, stoga budite posebno oprezni s njim! Nikada ne polijevajte vodu preko ormarića ili fronti, a nakon završetka pranja osušite površine. Čišćenje će tada biti učinkovito, a vi ćete osigurati da kuhinja neće trebati brzu obnovu ili zamjenu bilo kojeg kuhinjskog ormarića.

 

Obratite pažnju na kritična mjesta u kuhinji

 

Neka mjesta u kuhinji zahtijevaju mnogo više pažnje. Čišćenje takvih mjesta trebate posvetiti posebnu pažnju. Obratite pažnju na kuhinjske ormariće na mjestu gdje se spajaju sa zidom, podom ili drugim ormarićem. Ako su praznine između površina velike, tamo se mogu nakupiti čestice prašine, prljavštine i masti. Usisavajte i temeljito operite ove površine. Posebno vrijedi spomenuti i mjesto gdje kuhate, osobito pultove tik uz štednjak. Kuhinje su najčešće izložene upornim masnim mrljama. Često perite ove površine deterdžentom i vodom, te ih dobro osušite.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!